İMEAK DTO Aylık olağan toplantısı 05 Aralık 2013 tarihinde yapıldı.

Yılın en son toplantısında  yine Piri Reis Üniversitesi gündemdeydi. Salih Zeki Çakır meclis gündemine sık sık taşıdığı Piri Reis Üniversite ile ilgili düşüncelerini 9 maddelik bir soru önergesi olarak kürsüden okudu.

Ancak bu önergeye Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, Başkan Metin Kalkavan, Yönetim Kurulu Üyesi Sualp Ürkmez tepki gösterdi.

Salih Zeki Çakır 9 maddelik önergesini açıklarken TÜDEV üzerinden Deniz Ticaret Odası desteğinin devamının sağlanabilmesi açısından meclis üyelerini nezdinde oluşturulacak bir araştırma komisyonu tarafından incelenerek Tüm denizcilik sektörünün paydaşlarının görüş ve önerilere açılması konusunun meclis oturumunda gündeme alınarak oylanması istedi. ‘Bu maddeleri açıklarken daha önceleri bu kürsüden defaten tekrarlamış olduğum gibi Deniz Ticaret Odamızın kaynaklarının neredeyse tamamına yakını kadar tutarı aktarılmış olan Piri reis Üniversitesinin fayda maliyet analizinin yapılmasını istiyorum’ şeklinde konuşan Salih Zeki Çakır’ın 9 maddelik önerileri şöyle:

1-TOBB (Türkiye Odalar Borsalar Birliği) ve Vakıflar Kanunu bağlamında Deniz Ticaret Odası TÜDEV arasındaki hukuki organik bağın konumun tespiti

2- Deniz Ticaret Odası’nın TÜDEV’e günümüze kadar aktarmış olduğu ayni ve Maddi kaynaklar

3-TÜDEV mütevelli üyelerinin ve sektör mensuplarının vakfa bağışlamış olduğu ayni ve nakdi değerler

4-Piri Reis Üniversitesi kurulması bütçesi çerçevesinde TÜDEV’e Deniz Ticaret Odası tarafından bundan sonra aktarılması planlanan miktarın belirlenmesi

5-TÜDEV’in ‘Deniz Akademisyen’ yetiştirmesi misyonu hakkında günümüze kadar yapılanlar hakkında bilgi edinilmesi.

6-Mevcut vakıf tüzüğüne göre ki başkan izahatta bulundu bu konu ile ilgili arzu eden İMEAK Deniz Ticaret Odası üyesi TÜDEV’e üye olabilir mi?

7-Piri Reis Üniversitesi ile denizci yetiştiren aynı durumdaki devlet ve vakıf okullarına alınan öğrencilerin okula giriş puanları ve kontenjan kayıt sayısı gibi istatistiki bilgilerin değerlendirilmesi.

8-Deniz Ticaret Odası’nın sektör kaynaklarını TÜDEV vasıtasıyla kullandığı yatırımlar ve projeksiyon hakkında öncesinde gerekçelerini ve sonrasında periyodik olarak 4982 sayılı bilgi edinme kanunu bağlamında sektör paydaşlarını bilgilendirip bilgilendirmediğinin tespit edilmesi.

9-Söz konusu komisyon üyelerinin gündeme getirebileceği sektörün merak edebileceği varsa diğer konular.

Ankara Feribotu okul gemisi

Ankara Feribotunun okul gemisi olarak Piri Reis Üniversitesine devredilmesi konusuna da değinen Salih Zeki Çakır Daha önce feribot işi yapıp zarar eden biri olarak bu işlerden anladığını eğer TÜDEV değil de Oda bünyesinde yapılsaydı bu tecrübelerini de paylaşabilme imkanı olacağını söyledi. Salih Zeki Çakır sözlerini Şöyle tamamladı:

’ Bu gemi, feribot Piri Reis için okul gemisi olarak uygun mu? Değil mi? Ben ve benim gibi bu işten anlayan arkadaşlar burada kalkıp görüşlerini belirteceklerdi. Ortaya çıkan değer, gerçekçi mi? değil mi? bu tartışılacaktı. Bu hepimizin herkesin faydasına olacak bir durumdur. Katılımcının da esası budur. Bu ve benzeri uygulamaların öncelikle meclisle, sektörle paylaşmaktan her zaman fayda gördüm.’

Ürkmez :’12 Milyon lira burs veriliyor’.

Yönetim kurulu üyesi Sualp Ürkmez söz alarak Pi Şubat ayı DTO Meclis Toplantısı'nın Piri Reis Üniversitesi bünyesinde yapılmasının planlandığını ve orada Piri Reis Üniversitesi hakkında üyelere bilgi aktaracakları bilgisini verdi. Ürkmez ayrıca DTO'nun vakfa aktardığı ödemeler ile 12 milyon lira burs verildiğini de sözlerine ekledi.

Kalkavan: Türkiye olarak IMO Konseyi'ne rekor oy ile seçilmemiz gurur verici

Başkan Metin Kalkavan aylık meclis faaliyetleri ile ilgili bilgileri aktardıktan sonra IMO başkanlığına 2 yıılığına seçilmemizle ilgili duyduğu memnuniyeti dile getirerek, IMO Konseyi'ne rekor oy ile seçilmesinin gurur verici olduğunu söyledi. Türkiye'nin IMO'daki etkinliğini her geçen gün artırdığını belirten Kalkavan, emeği geçen herkese de teşekkür etti.

Soru önergesi şeklinde sunulması yanlış.

Kalkavan daha sonra Piri Reis Üniversitesi ile ilgili Salih Zeki Çakır’ın 9 maddelik önerilerinin soru önergesi olarak sunmasının yanlış olduğunu söyleyerek ‘ Soru önergesi meclise muhalefet tarafından verilir, orada bir şeyler var bir şey kaçırıyorsunuz tarzında olur. Ancak ben Çakır’ın iyi niyetinden şüphe etmiyorum’ dedi.

Orada bir eğitim kurumu yapılıyor diyerek sözlerine devam eden Kalkavan bir kuruma bağış yapıldığını ve bu bağışla ilgili bilgilerin TÜDEV’den alınabileceğini söyleyerek , Piri Reisle ilgili bilgiyi de üniversiteden alabileceklerini , burada açıklama istenmesinin kendisini üzdüğünü söyledi.

Ben atmaktan sıkıldım siz gol yemekten bıkmadınız.

Bu tarz eleştirilerin sürekli gündeme gelmesinin seçimde alınan sonuçla mı  ilgili olduğunu merak ettiğini söyleyen Kalkavan, "Eğer seçimde yediğiniz golün karşılığını atmak istiyorsanız doğru yol bu yol değil. Üniversiteden çıkın başka bir alana girin. Üniversiteyi bırakın. Üniversiteden devamlı gol yersiniz. Ben gol atmaktan sıkıldım siz gol yemekten bıkmadınız. Muhalefet liderisiniz diye burada çıkıp sürekli konuşmak zorunda değilsiniz. İstatistiki bilgilerin paylaşılması demişsiniz, rektörüm çıkar size öğrenciler ile ilgili bilgi verir. Devlet üniversitelerine giren öğrenci sayısını merak ediyorsanız internetten açar bakarsınız. Birisi bedava aldığı puan bellidir, üst puan bellidir. Ama paralı eğitime geldiğiniz zaman hepsi tuş olmuştur, en üstte Piri Reis vardır. İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi paralı bölümde bizden çok daha düşük puanlı öğrenci almıştır. Ama bunu ne niyetle sorduğunuz önemli. Ne yaptınız? Ne becerdiniz? Merak ederseniz gider bakarsınız. Burada meclisin aklını karıştırmaya çalışıyorsanız bu doğru yöntem değil" dedi.

Editör: TE Bilişim