Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı dün yapıldı. Salih Zeki Çakır'ın Piri Reis ile ilgili sorusunu cevaplayan Metin Kalkavan; "Öbür dünyalığımı yapıyorum" dedi...

IMEAK Deniz Ticaret Odası Ağustos ayı olağan meclis toplantısı Tahir Sarıoğlu başkanlığında yapıldı.  Meclis Toplantısı gündemde belirtildiği üzere DTO'nun, TOBB tarafından belirlenen navlunlardan alınan payının yasal üst sınıra çıkartılmasıyla başladı. Maddenin kabul edilmesinin ardından  Yönetim Kurulu’na Piri Reis Üniversitesi’ne kaynak sağlamak amacıyla bankalardan kredi kullanma ve ipotek, teminat ile rehin verilmesi konusunda yetki verilmesi ile devam edildi. Bu yetkilerle birlikte Meclis, GİSBİR İktisadi İşletmesi’nde bulunan yüzde 25’lik paylarının satışı içinde Yönetim Kuruluna yetki verdi. Daha sonra haziran ayı bütçe bilgileri verildi.

Tahir Sarıoğlu başkanlık etti, umutsuz konuştu.

Başkan Sarıoğlu açılış konuşmasında sektörün kriz durumunda bir gelişme olmadığını, durumu iç açıcı bulmadığını belirterek; 'Sektörümüzün çok daha iyi şartlara ulaşmasını umut ediyoruz.İnşallah ilerleyen zamanlarda dileklerimiz gerçekleşir. Denizde büyük küçük yok, kriz olduğunda hepimizi aynı oranda etkileniyor. Denizcilik sektörü hiçbir zaman kendi krizini yaratmadı. Maalesef siyasi istikrarsızlık olsa da, büyümede dursa, finansal parametreler negatifi her gösterdiği durumda da kısacası her şeyden etkileniyoruz sonuçta ekonominin önemli halkalarından biriyiz' dedi.

İzmir DTO Başkanı Yusuf Öztürk ;İzmir Limanı İle İlgili Sorunlar Yumağı Çözülecek.

İzmir DTO Başkanı Yusuf Öztürk Seferihisar da 'Masmavi Deniz Kampı'nda 300 öğrenci 3 ayrı bölümde 1 gün süreyle Tüdev Çeşme Yat Kaptanlığı eğitim merkezinde misafir edildiğini söyleyerek,bunun sonucunda küçük çocuklara 1 günlük eğitim verilerek deniz temalı resim ve şarkı yarışması gibi çeşitli etkinliklerde bulunduğunu söyleyerek bunu sağlayanlara teşekkür etti.
Yusuf Öztürk ayrıca İzmir Limanı ile ilgili eskiden beri süregelen işçi ve teçhizat sorunlarının bakanlık ve TCDD genel müdürlüğünden taleplerinin, sayın bakanın  direktifleri ile İzmir' bir heyet geldiğini çalışmalar sürdürüleceğini söyleyerek bakanlığa ve müsteşarlığa teşekkürlerini bildirdi.
Ayrıca Yusuf Öztürk Alsancak limanı ile ilgili bilgiler de vererek' Alsancak Limanı konteyner taşımacılığında Türkiye bazında çok önemli bir limandır, gelen gemi sayısında %3lük, konteyner trafiğinde ise %1'lik düşüş gözlendiğini, elleçlenen yük miktarında %7 lik bir artış yaşandı. Kruvaziyer turizminde ise Alsancak Limanına gelen yolcu sayısında %7, Kuşadasına gelen yolcu sayısında%3 'lük düşüş, Çeşmede ise %8 lik bir artış yaşandığını, Aliağa bölgesinde ise toplam yükleme-boşaltma hacminin haziran ayı sonu itibari ile 19 milyon tonu bulmuştur. Konteyner taşımacılığı da yaklaşık 223 bin teu seviyesine ulaşmıştır. Aliağa’da ise 131 gemi sökümü gerçekleştirilirken, 423 bin ton civarında ekonomiye geri dönüşüm sağlanmıştır' dedi.

Yusuf Öztürk’ten sonra konuşan Deniz Ticaret Odası Bodrum Başkanı Gündüz Nalbantoğlu ise Milli Yelkenci Çetin Anıl’ın yurtdışında okuması için Oda’dan yardım istedi.

Bahri Turan 'BASIN' dan şikayetçi,

Bahri Turan konuşmasına ortak meslek komiteleri toplantısına değinerek içerik ve etkinlik açısından çok etkin bir toplantı olduğunu Metin başkanın oruçlu olmasına rağmen çok iyi performans sergilediğini söyleyerek ve  teşekkürlerini sunarak başladı. Bahri Turan sözlerine sitemlerle devam ederek şunları söyledi:

"Türk bayraklı gemiler beyaz listede diye övünüyoruz buna şüphe yok ama işin arka tarafında özellikle bazı gurupların kendilerine göre geliştirmiş oldukları bir kara liste var. Bu firmaların bir şekilde düştükleri anlaşmazlıklar neticesinde bazı firmaları kara listeye aldıklarını duyuyorum , bir kaç kişide bunu dile getiriyor. Buradan uyarıyorum özellikle büyük kuruluşlara kiracı konumunda olan kuruluşlara, görev almış ve yetkili insanlar egolarını tatmin için bir takım şeyler ileri sürerek gemilerin bağlantısından tutunda limana gelmesine engel koyuyorlar. Bunu açıklamayacağım kimler olduğunu. Olaylar bende , daha önde acentalık meselesinde dile getirmiştim. Zaten  rekabete açık olmayan tesislerde verilen hizmetleri tek bir kanattan veriyorlar. Bu konuda uyarıyorum kara liste diye bir şey bizim camiamızda olmaz..Günün şartlarında armatörler olarak belki sesimiz çıkmıyor. Sesimiz soluğumuz kesilmiş vaziyette ama biz hiç bir zaman ölmeyiz ayaktayız.

Diğer bir konu güzide basınımız, bu başkan daha ne yapsın size verdiği pasın bize yarısını verse biz herhalde yunan filosunu geçmiştik. Biz ortak meslek toplantısı yaptık, içeriğiyle süresiyle inanılmaz
katılım vardı, basına bakıyoruz  yazdığı şey yemekten kareler, başkanın biz arkanızdayız sözleri. Orada çok önemli konular konuşuldu. En başta biz armatörler olarak düştüğümüz durumu, bulunduğumuz durum ki kredileri döndürme imkanını bırakın gemileri çalıştıramayacak haldeyiz diye söyledik. Yaptığım konuşmadan sonra basından arkadaşlar geldi böyle bir şeye başlık bulamıyoruz başlığı da siz söyleyin dedi. Bırak başlığı dibindeki noktayı koyun razıyım. Hiç bir konuya değinmediniz. Yok böyle bir şey biz bu işi beraber götüreceğiz. Biz bu işin içinden çıkacaksak birbirimize destek olmak zorundayız. Yanlış söylenenleri de dile getirin doğru söylenenleri de dile getirin. Şimdi orada Erol Yücel çok iyi niyetli bir laf etti. Dedi ki biz üvey evlat muamelesi görüyoruz. Sahibimiz belli değil.
Bu alındı Suat Aka tarafından hayır öyle bir şey yok. ben pozitif tarafından algılamıştım. Şöyle algılamıştım ben; Bugün Türkiye'nin havacılık sektörünün geldiği noktaya bakın bunu getiren bu noktaya getiren bizim içimizden büyüğümüz sayın Binali beye çok evladi bir sitemdi .Dolayısıyla pozitif bir yaklaşımdı. Bu da basına yansımadı. Suat Hayrı Aka müsteşar yardımcımız dedi ki "gerçekten ben 3. dönem meclis üyeliği yapıyorum hiç bu kadar bakanlığımızın ilgisini hatırlamıyorum. Bunu eylemde görüyoruz. Bakanlıktan gelen arkadaşlar bizi hangi kredilerin açık olduğunu neler yapılabileceğinden tutun da her şekilde bu kürsüden anlatıyorlar. Bu konseptte söyleyeceğim yine basın mensuplarına adam dedi ki biz yüzde seksen parayı yurt dışından bulduk yüzde
on beşi Türk bankalarından beceremedik dedi yine basın da tık yok. Biz ana nüvemiz armatörlük müessesesini korumaz ve kollamaz isek 2023 teki o hedeflere paralel bir planlama yapmazsak burada ki insanlar da çok azalacak. Sizden ricam lütfen deniz ticaret odasının yapmış olduğu bu etkinlikleri , geçmişte bir seçim havası da yaşadık atalet olabilir ama doğru algılayın bize bu konuda yardımcı olun yanlışlarımız varsa da görün. Doğru söylemleri de lütfen taşıyın.

Esas sitemim de çok severim kendisini ağbim ama soruyorum armatörler birliği nerede. Burada armatörler birliği nerde soruyorum. GİSBİR geliyor konuşuyor, gemi sanayicileri birliği meclisin gündemimin %yetmişini oluşturuyor. Nerede armatörler. Battık yahu battık, batmanın ötesinde rezillik yaşıyoruz. Var olan Türk bayraklı gemilerde bayraktan çıkıyor. Gemilerimiz  günbegün Türk bayrağından çıkıyor. Biz hem bankalarla uğraşıyoruz. hem yakıtçılarla uğraşıyoruz hem de olmayan yükleri bulmaya uğraşıp gemileri çalıştırmaya uğraşıyoruz. Artık lütfen bu armatörler birliğinin yazıyla gönderilen resmi bir temsilcisini görmek istiyorum"n

Başkan Sarıoğlu'nu Bahri Turan'a sorusu vardı. -Türk bayrağından kaçış var dediniz. Kriz herkese kriz bu kaçışın anlamı nedir? Türk bayrağı olana yük mü vermiyorlar?

Bahri Turan soruyu" Ana konu emtia yabancılar tarafından veriliyor, kredi yabancılar tarafından veriliyor, yük te yabancılar tarafından verilince tabii ki istediğini oynatacaktır bankaların baskısıyla bu yaşanıyor. adamın karşısında konuşamıyoruz." diye cevapladı

Armatörler birliği bütün gücünü DTO için kullandı.

Bahri Turan'ın Sitemli sözlerinden sonra Erol Yücel kürsüdeydi. Yücel armatörler birliğinden talepte bulunulduğu için  vekil olarak cevap vermek üzere kürsüde olduğunu söyleyerek armatörler birliği hakkında bilgiler verdi. Armatörler birliğinin DTO kurulmadan önce DTO'nun yapmakta olduğu görevleri yerine getiren bir kuruluştu ve 1982 yılında DTO kurulunca  bütün gücünü DTO için kullandığını söyleyerek, "yeni dönemde bir karar aldık ve bundan sonra armatörler birliğinin yeni yapılanmasıyla sadece armatörlerin sorunlarını irdeleyen bir konuma getirilmesini kararlaştırdık" dedi.

Mavi yolculuk bir markadır bırakmayız.

Bodrum DTO Başkan Vekili Tunç Kurtluoğlu Sahil Güvenlik Birimlerinin kestiği cezaları kastederek; Mavi yolculuk Türkiye’nin yarattığı bir markadır. Artık sahil güvenlik bize engel olmamalı.. Yediğimiz cezanın hesabı yok, bu markayı baltalamasınlar. Turizm işletme belgesi almış tekneye ne cezası kesiliyor anlamak mümkün değil, Su sporları işletme belgesi bulundurmama cezası nedir anlamak mümkün değil, elle tutulur bir tarafı yok’’ dedi.


Balıkçılık Meslek Komitesi Başkanı Murat Kul Konuşmasını bir sunumla birlikte gerçekleştirdi.

1 eylülde balıkçılık sezonunun başlayacağını belirten Kul, buradan söylediklerinin tarım bakanlığı tarafından da duyulacağını umduğunu söyledi. Bu sene işaretlerinden anladıkları üzere balığın bol olacağının düşünüldüğünü söyleyen Kul balıkçılık sektörünün 1,5 milyon insana iş sağladığını ve bir çok sektörle entegre olmuş vaziyette olduğunu belirtti.

Deniz ve sahillerin kirliliği konusunda çok duyarlı olduklarını da belirten Kul, balıkçılıkla ilgili kontrollerin ülkemizde oldukça iyi durumda olduğunu ama Gürcistan ve Abhazya gibi komşu ülkelerin avlanma ile ilgili kurallara uymaması nedeniyle zorluklar yaşandığını da sözlerine ekledi.

Beyhude coşup boşa yorulmamak için hazırlıklı gelmekte ve katkı sağlamakta fayda telakki ediyorum.

Salih Zeki Çakır söz aldı. Gündemin oluşmasına ilişkin bir eleştirim olacak diye söze başlayan Çakır. muhtemelen bu meclis başkanlığının sorumluluğuna giren bir konudur diye düşünüyorum. Biz toplantıya gelmeden önce gündemi alıyoruz genelde gündem maddelerine bakıp esastan bir görüş belirtebileceğimiz konulara kendi hesabıma bakıyorum. Ama meclise geldiğimiz zaman geçen toplantıda da böyle oldu o anda yönetimden gelen taleple oylama yapılıyor. Bu usul hatası diyorum. Böyle olunca da esas hakkında bir görüş beyan edemiyoruz. Bugünkü 4 madde içinde aynı şey geçerli. Önemli başlıklar. Ciddi bir süreçten geçti sektör. Beyhude coşup boşa yorulmamak için hazırlıklı gelmekte ve katkı sağlamakta fayda telakki ediyorum. Ricam bundan sonra önemli  gündemlerin muhakkak meclis toplantılarından önce üyelerimize bildirilmesidir, esastan meseleleri görüşmemiz lazım. Yoksa toplanıp dağılırız  ki yıllardır böyle yapılıyor, ricam gündem dışı konularda daha önce meclise bilgi verilmesi ve önceden bilgi verilmesidir. İyi şeyleri her zaman takdir ederiz ettik. Ama bu günkü 4 madde bana göre sektör için odamız için sektörün mali kaynakları için çok önemli başlıklardı. Oylandı kabul edildi biz de ne evet ne hayır dedik doğal olarak diyerek sözlerini tamamladı.

Asım Barlın : UPS firması 65 milyar dolar yıllık ciroya ulaşabiliyor.

32. Nolu Deniz Lojistiği Meslek komitesi üyesi Asım Barlın söz alarak Uluslararası arenada bilinirlik için adım atılması gerektiğine üzerinde durarak şunları söyledi: 'Strateji, Ulusal planlar ve bazı değerlerin çok daha önemsenmesi sonucunda dünya çapında markalaşılabilir.Türkiye tekstil alanında teşvikler veriyor. Yurtdışı Avm Mağazlara gibi. Ama bunları oraya taşıyacak deniz yoluyla taşıyacak olanlara hiç bir şey yok. İki tane dev var bu konuda ARKAS ve TÜRKON. Devletin katkısı ne diye sorsam sahibi burada; Sıfır.Halbuki bu şirketler dünya devleriyle boy ölçüşmeye gayret ediyor. Hepimiz hangi dalda olursak olalım deniz ticareti olan yerde lojistik yapıyoruz.

Türk Hava Yolları gibi Uluslararası marka değerlerine ihtiyacımız olduğu lojistik taşımacılık ağının gelişmesi lazımdır,, insan taşıması dışında  eşya taşımasında %5 lik bir pay almakta. Avrupa’nın önde gelen taşımacılık devleri DHL, FedEX, UPS gibi büyük şirketlerin kullanıcı konumundayız. Deniz taşımacılığında da çok etkindirler. Çok fazla deniz taşıtları olmasa da marka değeriyle önemli UPS firması 65 milyar dolar yıllık ciroya ulaşabiliyor.'

Sina Şen: Asrın projesi Marmaray projesi ama bizim komitemizde en çok etkilenen firmalar var.

Sina Şen söz aldı ve özellikle iki tane teşekkürle söze başlamak istediğini söyledi. Kıyı tesisi işletme izinleri ile ilgili konuyu önceki toplantıda gündeme getirmiştim. Sayın Şevli buradalardı. Konuya önem vererek artık bunların yoluna girdiğinin haberini aldık ve teşekkür ediyoruz. İkincisi haziranda başladığımız yeni hatlarla ilgili 25 hat üzerinde mutabakata varıldı.Marmaray projesinden en çok bizim komitemizdeki firmalar etkilenecek o nedenle yeni hatlar öneliydi. Bunun içinde teşekkür ediyoruz dedi.

 Başaran Bayrak: 2023 hedeflerinin tutturulması şuan ki duruma göre mümkün görünmüyor.

Gemi ve Yat ihracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, 2023 hedeflerinin tutturulması şuan ki duruma göre mümkün görünmediğinden bahsederek; ''Ağustos ayı ihracat rakamlarına baktığımızda bir önceki yılın ağustos ayı ile mukayese ettiğimizde %1550’lik bir artış söz konusu. Tabi bu işlerin iyiye gittiği anlamına gelmesin. Bizim 2023 hedefinde 10 milyar dolar lık ihracat rakamı var. Biz bunu revize etmek istedik 5milyar dolar ile revize etmek istedik çünkü 10 milyar dolar gerçekçi bir rakam değil. Bu rakama ulaşmak için her yıl %26lık bir büyüme gerçekleştirmek lazım ki bu rakamı yakalayalım. Açıkçası tersaneler olarak işlerin iyi gittiğini söyleyemeyiz.'dedi.
 
Halim Mete; Lojistiği denizle buluşturmalıyız.

Halim Mete söz aldı’ Lojistik denizle buluşturulması çok önemli bir husus. Bizim limanlarımızın yarısı atıl duruyor bunları lojistikle buluşturup oraları birer lojistik depo olarak, beklide lojistik köylerin tamamlayıcı unsuru olarak kullanabiliriz.' dedi ve TOB seçimlerinde seçilenler ve aldığı görevle ilgili bilgiler verdi.

Metin Kalkavan: Gemi inşada ve ihracat rakamları gerçekçi değil, durum hazin.

Başkan Metin Kalkavan kürsüye gelerek geçmiş bayram kutlamasıyla sözlerine başladı. Faaliyetlerle ilgili bilgi vermeden önce bazı konuşmacıları cevaplamak istiyorum diyerek şunları söyledi: "Öncelikle Halim Bey in adetidir mutlaka başkandan önce konuşur. Bizlerde görevinin hayırlı olmasını diliyoruz. Burada Başaran beyin söylemiş olduğu ihracat rakamları -eskiden kalmış olan gemilerin satışları ve bayrak değişikliği- bunu ayıklarsak gerçek ihracat rakamımız çıkar. Oran çok düştü. Hazin. İhracat kabul ettiremediklerimiz var. Bunlarda para dışardan geliyor.Yabancı bayrakla hizmet veriyoruz bunlarda rakamların içine girmiyor. Tamir bakım da çok ciddi rakamlara ulaştı bu da ihracat rakamları içine girmiyor. Hizmet rakamında ölçemiyoruz bunu. Gemi inşa olarak giderek düşüyoruz.
 
Tunç bey hariç herkese teşekkür ediyorum.

Tunç bey hariç herkese teşekkür ediyorum. Bu kürsü herkes için ama böyle değil. Sahil güvenlik kanoyla mı uğraşacak. Bunu burada söylemeye ne gerek var. Sorun diye söylediğin şeye bir bak.

Metin Kalkavan: Bir kişi sormadı bu resimleri niye astınız.

Salih kaptana teşekkür ediyorum. Bir kişi sormadı bu resimleri buralara neden astınız diye. Etrafınıza bir bakın şöyle. Karar istiyoruz. Karşı da çıkabilirsiniz. Pozitif yapılan her türlü eleştiri başımızın üstündedir Bakıyorum bir kısım lehte oy veriyor. Aleyhte bir kişi yok. Bir kısım çoğunluk  ne lehte diyor ne aleyhte diyor. ya lehte olursunuz ya aleyhte olursunuz. Çekimser diye bir oylama yok.4 kararda esasında tek bir hadise : Finans sağlanması. Gündeme kondu. Ben çıkarttırdım, sebebi şu; böyle şeyler gündeme konduğunda bunlar sadece bilgi vermek maksadıyla ne yapıldığını sorabilirsiniz. Bunlar önceden bilgi verilerek tartışma yapılacak konular değil. Sadece diyoruz ki bakın eser burada. Şu kampüs 100 milyon Dolara çıkıyor KDV ile beraber. Dolayısıyla sıkıştığımız yerde yetki istiyoruz. Çünkü orada 3 ay sonra eğitim başlayacak. Burada inşaat hızlandı. GİSAŞ'taki
hissemizin satılması ki onu geçen sene almıştık ve orada çok başarılı bir operasyon yaptık. Diğerleri de kaynak yaratılıp üniversitemizin bitirilmesi. Bunları deniz eğitim vakfında konuşup tartışıyoruz.

Asım bey tarihi bir konuşma yaptı.

Bugün ki en çarpıcı konuşma Asım beyden geldi. Kendisine teşekkür ediyorum. Sektör alt sektörler üstü bir konuşma. Devletler nasıl marka yaratıyor size temelini söyledi. Bu lojistik şirketler bugün ortaya çıkmadı. UPS'ler bugün ortaya çıkmadı. Biz 3-5 milyar diyoruz orada bir firma 65 milyar. Hamallığını da bizler yapıyoruz. Lojistiğin büyük bölümü denizcilik. Ama esas büyük bölümü organizasyon ,ağ,deposu, komisyoncusu taşıyıcıs. Yeni kostercilik olacaksa bu mantıkla olmak zorunda.  Artık benim olsun tek ben yapayım değil elli tane yüz tane yapacaksın.

MLC 2006 önemli

MLC 2006 yürülüğe giriyor bu arada 20 Ağustos yaklaştı. Kimse gündeme getirmedi. Herkes sorununu çözmüş galiba. Sertifikasını aldı. Bu açıdan inşallah tamamlanmış olur. MLC 2006 önemli.

Devletimize de teşekkür ederiz. 235 sayılı gümrük kanununda çok önemli bir problemimiz vardı manifestoda farklılık çıkarsa iki misli ceza konusu. Kötü niyetli olmayabilir. Gümrük bakanını ziyaretten 15 gün sonra sistemi düzelttiler.

Artık kabotajda yük taşınması yalnız Türk bayraklı gemilerde olacak. Bu düzenlemede yapıldı. Bu iki düzenleme için devletimize teşekkür ederiz.

Daha sonra meclis faaliyetleri ile bilgiler vererek konuşmasını sonlandırdı.

Salih Zeki Çakır:Piri Reis Üniversitemizin sektörümüze marjinal faydasının ortaya konması lazım

Metin Kalkavan'ın Konuşmasından sonra kürsüye gelen Salih Zeki Çakır Metin beyin bu resimleri sormadınız diye birazda hafif tahrik konusu Piri Reis Üniversitesi ile ilgili görüşlerini söylemek istediğini belirtti. Bunun seçim sürecinde de pek çok arkadaş tarafından gündeme geldiğini kendisinin bu konuya çok değinemediğini söyleyerek , "Meşhur bir söz var  Hani orda bir köy var uzakta gitmesek te görmesek te o köy bizim köyümüz. Bende diyorum ki orada bir üniversite var her ne kadar resimleri geldiyse de bende diyorum ki te gitmesek te o bizim Üniversitemiz.Ben de bu projeye inanmış biriyim. Üniversiteye karşı olmamız söz konusu değil. Ama bu TÜDEVin görevi olmalı. Yönetimin değil. Hiç bir önyargım olmadan maksat hasıl olsun diye yönetimden ricam, seçimlerde sorulduğun dada şöyle bir cevap verdim ; Piri Reis Üniversitemizin sektörümüze marjinal faydasının ortaya konması lazım. Fayda maliyet hesabının yapılıp bu büyük desteği veren odamıza hesap verilmesi lazım. Çok iddialı bir iş üniversite kurmak.Benim endişem 100 milyon dolar harcandı, gelecekte odamızın kaynakları bu Üniversiteyi geleceğe taşıyacak yeterlilikte mi? Bunun tarafsızca anlayan ilgilenen bilen arkadaşlardan oluşturulacak bir komisyonla incelenerek kamuoyuna açıklanması gerekir diyorum." dedi.

Metin Kalkavan: Sizi bilmem ama ben öbür dünyalığımı yapıyorum bu projeyle

Bunun üzerine Metin Kalkavan tekrar kürsüye geldi. "Bu üniversite on bin dolarla başladı 100 bine çıktı . 250 ye doğru gidecek. Kaynağını bulmadığımız şeyi genelde yapmıyoruz. Burs veriyoruz öğrencilere. Üniversiteye para vermiyoruz. Burslar sayesinde sistemi çalıştırıyoruz. Sizi bilmem ama ben öbür dünyalığımı yapıyorum bu projeyle. Ama hedefimiz  şu ki o kadar kaliteli öğrenciler yetiştireceğiz ki bunu talep edenler tarafından burs olarak ödenmesi. Harward modeline doğru bir gidiş amacımız."diyerek okulla ilgili öğrenci alımı ile ilgili palnlardan sözetti.

Kar amacı gütmüyoruz.

Medya dada 56 kişinin okulu olarak çıktığını söyleyen Kalkavan bu sayının 129 olduğunu bunu düzenleyeceklerini, meslek üniversitesi olduklarını 4500 kişilik bir faz olduğunu ve bugünkü rakamla 15 milyon gibi bir artı olarak görünse de bu karın artması halinde kar amacı gütmedikleri için bunu  burs olarak geri verileceğini söyledi. Bizim yapmış olduğumuz şeyde kaynak yaratmak çok zor diyen Kalkavan "Ama üniversite bittiğinde DTO ve TÜDEV kaynaklarının %25-30 borçluluk oranlarına nacak gelecek. Dolayısıyla orada amaç şu denizciliğin her alanı için bölümler açacağız. Her sene bir çok bölümler olacak. Denizle ilgili ihtisas bölümleri açacağız.Erasmus programlarına da açığız . Özellikler Afrıka gibi ağırlıklı olarak Müslüman ve gelişmekte olan ülkeler orijinli öğrenciler hedefimiz. Zor ve farklı bir proje. Çok emek veriyoruz. Marjinal faydasını sordu. Bunun marjinal faydası şu ; Sokaktaki eğitim imkanı bulamamış çocukları alıp dünyaya kazandırmak. Devlet üniversiteleri dolu. Biz çok kaliteli hoca sistemi kuruyoruz. Deniz tarihi merkezi bölümü kuruyoruz.

Biz bunun maliyet hesabını da veririz. Verilsin verilmesin hikayesi. Teknik Üniversitesi ile çok iyi ilişkilerimiz var. Bütün okullar bizim. Biz araziyi aldığımızda verilsin verilmesin hikayesi vardı. Biz oraya çok daha büyüğünü yaptık."

Bizim tarafımızda olanlar doğru yolu bulmuş olanlar karşı tarafta olanlar ise komünistler.

İTÜDF ile sorun yaşadınız mı şeklinde bir soru ya Kalkavan Evet yaşadık dedi ama biz koskoca bir üniversiteyiz bir çok bölümümüz var, onlar sadece fakülte. Kurumlar arsında ise sorun olamaz. Kendi içimizde bir çok yüksek denizcilik okulu mezunu var. Bizim tarafımızda olanlar doğru yolu bulmuş olanlar karşı tarafta olanlar ise komünistler dedi.

 

Editör: TE Bilişim