Kalkavan: “Keşke herkes bütçeyi okuyup sorular sorsa”

İMEAK DTO yeni yılın ilk meclis toplantısını yaptı. Bütçe için görüşlerini açıklayan Salih Zeki Çakır’ın ardından Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan kürsüye geldi.

Başkan Kalkavan herkesin yeni yılını kutlayarak başladığı sözlerine “keşke Salih Kaptan gibi birçok arkadaşımız da bütçeyi inceleyip sorular sorsa” diyerek devam etti .Ancak "Keşke herkes bütçeyi okuyup eleştirse" diyerek başladığı sözlerini "buyursun isteyen eleştirsin de cevabını alsın"diyerek tamamladı. 

“İnovasyon Ar-Ge odaların işi değil”

 Kalkavan, Salih Zeki Çakır’ın Ar-Ge ve inovasyona bütçeden pay ayrılması konusunda söylediklerine değindi ve "Ar-Ge inovasyonları odalar yapmaz yaptırır, üniversiteler yapar konunun uzmanları yapar" dedi. Komite başkanlıklarına bütçe verilmesi konusunda ise Kalkavan şöyle konuştu” Komite başkanlarına biz zaten özerklik veriyoruz. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yapıyorlar. Komite başkanı şunu yapmak istiyorum diyor, o proje yönetim kurulu kararına giriyor ve destekleniyor. Başka türlü ‘al sana bütçeden şu kadar pay’, böyle bir şey olamaz ki” dedi.

“STK’lara para ayrılmasının kuralları var”

STK’lara bağış standartları için Halim Bey’e teşekkür etmek lazım diyerek sözlerine devam eden Kalkavan çok uzun senelerdir neleri kanunlara göre yapabiliriz, yapamayız diye odalar birliği kanununa göre bize anlatmıştır dedi. Kalkavan neler bağış yapılabileceğinin kanunda çok net yazıldığını söyledi. Örneğin; Gemi ve Yat İnşa Birliği yarışma yaptı oraya sponsorluk desteği verdik, brokerlerin gecesinde de masa alıp katılım desteği verdik şeklinde konuştu ve standartları vardır, bunun nasıl yapılacağı bellidir dedi.

“Seçim sırasında sadece bize oy verenler gelsin demedik”

Seçim konusuna da değinen Kalkavan, seçim olmayacağını yapılan seçimlerde bölgelerden gelenlere uçak ve konaklama sağlandığını, bize oy verenler gelsin vermeyenler gelmesin diye bir şey de söylenmediğini anlattı. TÜDEV’e aktarılarak bütçenin %50’sinin Piri reis Üniversitesine aktarılması konusuna değinerek konuşmasını sürdüren Kalkavan şunları söyledi. “Denizcilik okullarının %80’i zaten devletten destekli… Biz 39 milyonu Piri Reise aktaracağız bu yıl. Salih Kaptanın dediği gibi hisselerimizi de verdik. Yetmezse başka takviyede yapacağız. Bu meclisin büyük başarısıdır. O okula yaptığımız yatırım şimdi iki misli değerlenmiştir.”

“Seneye daha çok para vereceğiz.”

Üniversite kurmanın hiç kolay olmadığını anlatan Kalkavan, bir profesörün bir aylık maaşını bir öğrencinin bir yıllık ücretinin karşılamadığını söyledi. Herkesin mütevelli heyeti üyesi olduğunu ve aynı haklara sahip olduğunu belirterek sözlerini sürdüren Başkan Kalkavan "bu okul belli kişilere aittir" sözü böylece fos çıktı dedi.

“Evet desen de kabul etmiyorum”

Böyle şeylerle uğraşmakla ne amaçlıyorsunuz anlamak mümkün değil diye Salih Kaptan’a seslenen Kalkavan “bunu hala anlamıyorsanız siz bütçeye evet derseniz de bundan sonra kabul etmiyorum hayır deyin kayıtlara geçsin, yönetim kurulu başkanı olarak evet oyu verseniz kabul etmiyorum” dedi.

"İsteyen eleştirsin de arkadan cevabını alsın"

Kalkavan "buyursun isteyen çıksın eleştirsin arkadan cevabını alsın. Sadece bu yıl değil gelecek 10 yıl bu oda bunu yapacak siz ne kadar hayır derseniz o kadar büyüğünü yapacağız, bu sene %50 seneye %60" diyerek sözlerini tamamladı. 

 

Editör: TE Bilişim