İMEAK Deniz Ticaret Odası Eylül ayı olağan meclis toplantısı Cengiz Kaptanoğlu başkanlığında bugün yapıldı.DTO Toplantısında gündem ve  konuşmaların ardından yönetim kurulu başkanı Metin Kalkavan kürsüde günü değerlendirdi.

Balığın düzenli stabil ve uygun fiyatta tutulması gerekir.

Balık sezonunun başladığını ifade eden Kalkavan, sözlerine şöyle devam etti: “Murat Bey'e sesleniyorum. Geçen sene söylediklerimi söylemeyip aklınızı kullanın diyeceğim.Balık gerçekten çok faydalı bir besin kaynağı. Balık Türk toplumuna çok gerekli. Denizci bir ülkeyiz. Hem deniz ülkesi olup hem de bu kadar az balık tüketen başka bir toplum yoktur. Türk toplumunun daha fazla balık tüketmesi lazım. Ancak balığı düzenli, stabil ve uygun fiyata yemek önemli. Bir gün 1 lira, bir gün 25 liraya balık yerseniz böyle şey olmaz. Böyle olunca 1 ay balık yersiniz, 10 ay yemezsiniz. Balıkçılık böyle sürdürülebilir bir politika değil. Bunun toptan çözülmesi lazım.”

İlhan Karavelioğlu Çok zor bir işi sürdürdü

Metin Kalkavan, bir konuşma yaparak İşverenler sendikası başkanlığından ayrılan İlhan Karavelioğluna yaptığı işin hiç kolay olmadığını belirterek teşekkür etti.

 Denizcilik eğitiminin giderek yaygınlaştığını, sektörün önünün açık olduğunu ve denizciliğin partiler üstü bir devlet politikası olması gerektiğini söyleyerek konuşmasına devam eden Kalkavan Türk filosunun ortalama büyüdüğünü, büyüyünce içeriye gelen gemi sayısının giderek azaldığını belirterek “Cari açığı destekleyen en büyük açıklardan bir tanesi navlun açığı. Navlun açığı bu sene 8 milyarın altına inmeyecek. Türk bayraklı gemiler Türk dış ticaretinin yüzde 12’sini taşıyor” dedi. 

 Denizcilik eğitimine de değinen Kalkavan, “Türkiye, en büyük denizcilik eğitim ordusunu barındıran bir konuma ulaştı. Bu sene şu ana kadar 409 öğrenci kayıt yaptı. Bu kayıt süreci sonuna kadar 600 ulaşacak diye tahmin ediyoruz. Kurmuş olduğumuz ‘vadeli eğitim ücreti’ sistemi büyümeye devam ediyor. Vadeli eğitim ücreti ilk defa bizim tarafımızdan uygulanıyor. Çok bilinen bir şey değil, bu sistemi çok anlatmaya çalıştık. Ayda 300-400 TL karşılığında eğitim fırsatı sunduk” şeklinde konuştu. Eğitimin en önemli sorunlarından bir tanesinin staj problemi olduğuna dikkat çeken Kalkavan, “Staj sorunu her yıl azalmak yerine büyüyor. Önümüzdeki yıl çok daha büyük bir problem haline gelecek. Büyük gemiler stajyer kullanmak istemiyor. İMO regülasyonlarında bir denizcinin 1 yıl staj yapma mecburiyeti bulunuyor. Sektör olarak bu problemi çözmek gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Sektör 1 ayda mahvolmaz

 Abbas Kolçalar’ın sözlerine de değinen Kalkavan, “1 ay önce sektör iyiydi, şimdi nasıl perişan hale geldi. Abbas Bey’e sesleniyorum, bir sektör 1 ayda mahvolmaz.Ortada bir paradox var. bir ay önce gelin bize yatırım yapın dediler, şimdide mahvolduk diyorlar. Hangisine inanacağımızı şaşırdık. Bizim stratejimizde böyle bir şey yok. Bu yolla hiçbir şey çözemeyiz. Ağlama, sızlama yok. Şükredip, sorunları çözmeye devam edeceğiz. Sorunlarımız var. Örneğin bağlama sorunumuz var. Devlet bunu bir şekilde çözecek, uğraşıyor da. Tersane yat imal çekek yeri sorununu çözdük. Yer sorunumuz var. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı çözecek bu sorunları. Abbas Bey, giderek Halim Mete’nin yerini almaya başladı. Her çıktığında fıkra anlatıyor. Abbas Bey, her şeyi Temel’e yoruyorsun. O zaman şiveni değiştireceksin. Hakikaten fıkranın hakkını vermek lazım. Bence 1 ay önce söylenen daha doğru. Bizim en önemli alt sektörlerimizden bir tanesi ve doğru yapıldıkça, doğru yatırım yapıldıkça önü çok açık olan sektörlerimizden bir tanesi” diye sözlerini sürdürdü. 

Koylarımız çok değerli, korumalıyız

Denizcilik sektörünün bekleyen sorunları olduğuna işaret eden Kalkavan, “Çanakkale’den Antalya’ya kadar 450 koyumuz var. Çok değerli koylarımız bulunuyor, bu koylarımızı korumamız gerekiyor. Dava açmak gerekiyorsa da dava açacağız. Yerel yönetim olmadan bir şey yapmak çok zor. Muğla’da yapacağımız çok şey var. Marmaris, Hisarönü, Gökova Körfezi’nde atık alım tesislerimizin eksikliği ciddi bir problem. Onları henüz başaramadık. Mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Demokrasiye geçtik

Kalkavan, sözlerini şöyle sürdürdü: “DTO olarak demokrasiye geçtik. Eskiden yönetim kurulu başkanının olduğu yerde kimse konuşmazdı. Artık yönetimden isteyen de görüş bildirebiliyor. Dolayısıyla Alev Tunç bizim adımıza sözaldı. İDO konusunda gerekenin yapılacağına inanıyoruz.”

Biz Bayrağı Armatörler Birliğinden devaralmıştık

DTO olarak bayrağı Armatörler Birliği’nden aldıklarını belirten Kalkavan, “Armatörler Birliği’nden son 32 yıldır bayrağı DTO olarak biz devraldık. Armatörler Birliği’nin daha ön plana çıkması lazım. Biraz pasif kalmışlardı. DTO olarak Armatörler Birliği’ni destekliyoruz” dedi.

Sigorta ayağında bir şeyler oldu

Sigorta zorunluluğu getirilmesi konusuna da değinen Kalkavan "300-500 gros ton gibi olaylarda, sezon ortasında sigorta mecburuiyeti getirme gibi olaylar da uzata uzata idare ettik. Şimdi mecburiyet süresini 15 ekim yaptik sonrasına bakacağız, Turizm sektöründe böyle planlamaların 2 yıl öncesinden hazırlanması gerekir"dedi

 

Editör: TE Bilişim