11. Ulaştırma, Denizcilik  ve Haberleşme Şurası’nın 2.gününde Piri Reis Salonunda Denizcilik konusunun ele alındığı panele Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, İMEAK Başkanı Metin Kalkavan, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı (GİSBİR) Murat Kıran, Deniz Ticareti Genel Müdürü Barış Tozar, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Hızır Reis Deniz, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli ile denizcilik sektöründen yerli ve yabancı çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye'de son on yılda en fazla gelişen sektör denizcilik.

Panelde konuşma yapan DTO başkanı Metin Kalkavan küresel krize rağmen denizcilik sektörünün son 10 yılda büyüme gerçekleştirdiğini, krizlerde çökmesine ve işgücü kaybına rağmen stratejik önemi ve dinamikleri sayesinde Türkiye'de hızla büyüyen bir sektör olduklarını söyledi.10 yılda ekonomik krizlere rağmen 2002-2008 yılları arasında yüzde bin 300 büyüyerek Türkiye'de en çok büyüyen sektör olduklarını anlattı.  Eğitime olan ilgiyi, teveccühü hem öğrencilerin, hem velilerin hem de eğitim emekçilerinin katkılarından söz eden  Kalkavan sözlerine şöyle devam etti.

AB Ülkeleri ve Amerika ile eşit şartlarda yarışamıyoruz.

"Biz AB'nin ve Amerika'nın işbirliğini tamamen destekliyoruz ama hiç bir zaman eşit değiliz. Eşit şartlarda yarışamıyoruz. Bu büyük bir üzüntü çünkü eşit şartlarda çok daha fazlasını yapabileceğimizi biliyoruz. Piyasaların hep kötü gitme şansı yok piyasa eninde sonunda düzelecektir. Baktığınızda 2023 2053 nereye kadar bakarsak bakalım Türkiye denizcilik alanında Dünya'nın yetişmiş insan gücüyle gelecekte büyük  oyuncularından bir olacaktır. Zamanı geldiğinde sadece mal değil hizmet ve insan ihdasını da hızlı bir şekilde bu alana yayacağız. Bu alanda Dünya'ya yapacağımız büyük hizmetler var."

 

Editör: TE Bilişim