İstanbul Deniz Müzesi işbirliği ile hazırlanan ve Pera Müzesi’nin ev sahipliği yaptığı Kadırgadan zırhlıya Osmanlı Donanması sergisi Pera Müzesi'nde

İSTANBUL- Kadırgadan zırhlıya Osmanlı Donanması sergisi Pera Müzesi'nde 4 Ekim"e kadar ziyaretçilerini bekliyor...

İstanbul Deniz Müzesi işbirliği ile hazırlanan ve Pera Müzesi"nin ev sahipliği yaptığı “Osmanlı Donanması"nın Seyir Defteri: Gemiler, Efsaneler, Denizciler “ adlı sergi, açılış tarihinin üzerinden 3 ay geçmesine karşın, yine de ilgi odağı olmayı sürdürüyor.

Osmanlı Beyliği, kadırgalarıyla girdi denizcilik hayatına. Akdeniz"e ve Karadeniz"e damgasını vurdu bu kadırgalar. Sonra kalyonlar ve zırhlılar katıldı serüvene. Mahmudiye, Şadiye, Kosova kalyonları ile Mesudiye, Hamidiye ve Yavuz zırhlıları… Her biri kendi efsanesini yazdı Osmanlı denizcilik tarihinde. Preveze, İnebahtı Navarin ve Çanakkele savaşlarının kahramanlarıydı onlar. Beylikten imparatorluğa, imparatorluktan cumhuriyete geçişin tanıkları…

Pera Müzesi ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İstanbul Deniz Müzesi"nin işbirliği ile hazırlanan ""Osmanlı Donanması"nın Seyir Defteri Sergisi"" Osmanlı denizcilik tarihinde derin izler bırakan bu gemileri, katıldıkları savaşları ve bu savaşlarda efsaneleşen kahramanları izleyiciyle buluşturuyor. Geleneksel denizcilik anlayışından modern denizciliğe geçişin serüveninin anlatıldığı sergide, sanatseverler ve denizcilik meraklıları Osmanlı donanmasına ait objeler ve Osmanlı denizcilik tarihine ışık tutan resimlerle, tarihin sayfalarında adeta büyülü bir gezintiye çıkıyor.

İstanbul Deniz Müzesi koleksiyonuna ait yapıtların yer aldığı sergide, ziyaretçiler Deniz Müzesi"nde sergilenmeyen bazı yapıtları da burada görme imkânı bulabiliyor. Serginin büyük bir bölümünü, Osmanlı donanmasına ait gemilerin, yapılan savaşların, denizcilerin ve denizcilik okullarının tasvir edildiği resimler oluşturuyor.

Sergide en ilgi çekici yapıtlar ise, 1909-1911 yılları arasında inşa edilen ve 1914 yılında Osmanlı donanmasına katılan Yavuz Zırhlısı"na ait parçalar. Sivastopol"u topa tutan ve Karadeniz"i Rus donanmasına kapatan Yavuz Zırhlısı... Cumhuriyet"e geçiş sürecinde de ulusal kimliği inşa eden başlıca sembollerden birisiydi.

Piri Reis"in Kitab-ı Bahriye eserinin, 16. yy"da yapılmış en eski kopyası, Osmanlı Bahriyesi"nin Mazisi Albümü, çeşitli pusulalar ve tabancalar sergide yer alan diğer objeler arasında. Sergide ayrıca gemi maketleri de yer alıyor. Bunlardan biri de aslı Deniz Müzesi"nde korunan ve dünyanın en eski savaş gemisi olan kadırga maketi.

15 Mayısta ziyaretçilere açılan sergi, 4 Ekime kadar devam edecek.

Editör: TE Bilişim