Kadın denizciler genel kurul için Türkiye'de buluşuyor

İngiliz kadın tanker broker'larının 1974 yılında düzenledikleri yılbaşı yemeğinde her yıl bir araya gelme kararından doğan Wista-Women's International Shipping&Trading Association-Uluslararası Kadınlar Denizcilik ve Ticaret Derneği günümüzde 25'ten fazla ülkede örgütlenerek büyümesini sürdürüyor.

Sosyal ve yasal kuruluşunu Wista Türkiye-Türk Denizci Kadınlar Derneği adı altında tamamlayan Türkiye grubu, son olarak halen katılan 38 kadın üyesiyle 20 Ocak günü Divan Asya'da düzenledikleri davette birbirlerini daha yakından tanımak ve işbirliğini geliştirmek imkânını buldular.

Wista Türkiye'nin kuruluş aşamasında Wista International Yönetim Kurulu üyelerinin geçen sene 29-30 Mayıs günleri bu çalışmaları desteklemek amacıyla yıllık genel kurul toplantısını bu yıl Türkiye'de yapmak üzere karar aldığı belirtildi.

Wista'nın amacı ve hedefleri, denizcilik sektöründe çalışan her kademe sorumluluğundaki kadın yöneticilerin deneyimlerini artırmayı, karşılaştıkları sorunları gününde değerlendirerek çözümüne yardımcı olmayı ve dayanışmayı artırıcı görüşler yaratmayı içeriyor.

Kadın üyeler denizcilik sektörünün değişik yelpazesinden gelmelerine karşın yaratıcı fikirlerin ve fırsatların paylaşılması adına Wista çok önemli bir tartışma arenası olarak görülüyor.
 
Wista Türkiye bir yaşına basacak

Halen Sarıoğlu Denizcilik adına Sinem Sarıoğlu, Özlem Kalkan ve Serap Aydın Ayık, Akis Denizcilik adına Seden Öztorun ve Ceren Vahapoğlu, Aksoy Denizcilik Taşımacılık ve Tic. Ltd. Şti. adına Ezgi Aksoy, Alfa Tanker adına Ayça Yılmaz Yitik, Atasoy Denizcilik adına Suzan Atasoy, Schenker Arkas adına Gaye Oranlı, Vega Bulk&Projects adına Defne B. Cizre ve Yardımcı Group adına Yasemin Yardımcı'nın üye olduğu Wista Türkiye-Türk Denizci Kadınlar Derneği adına yapılan açıklamada, derneğin halen dünyada yasal örgütlemesini tamamlayan 26'ncı ülke olarak çok başlarda olduğuna işaret edildi.

Açıklamada "Kuruluş amacı denizcilik sektöründe çalışan kadınların dayanışmasını sağlayarak sorunların çözümü, kolektif düşünce üretimi, bilgi ve deneyimin paylaşılmasını tesis etmek olan Wista Türkiye bu anlayışı pekiştirmek amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir" denildi.

Üyelerin hemen hemen tamamının katıldığı ocak ayındaki davette tüm üyelerin kendilerini ve çalışmakta oldukları şirketleri birbirlerine ayrıntılı olarak anlatma fırsatı yakaladığı belirtilen açıklamada, üyelerin iş yaşamında da beraber çalışma imkânları olup olmadığını, hangi konularda birbirlerine daha çok yardımlarının dokunacağını öğrenme şansı bulduklarına işaret edildi.

Geçen sene 17 Temmuz'da kuruluşunu tamamlayan Wista Turkey'in tanıtımı ve uluslararası Wista'ya ülke bazında üyeliği yine geçen sene 16-18 Eylül günleri Londra'da toplanan Wista genel kurul toplantısı sırasında yapılmıştı. 
 
WISTA GEÇEN YIL YÜZDE 40 BÜYÜDÜ

25 ayrı ülkeden 1200 üyesi olan Wista geçen iki yılda yüzde 40 gibi bir büyüme gösterdi. 2008 yılında denizcilik dünyasında çok çeşitli kademelerde yer alan kadınların sosyal işbirliği ve deneyim, eğitim alanlarıyla imkânların tartışıldığı New Orleans'ta düzenlenen "Yükselen profil ve azalan ayak izleri" başlıklı konferansla adını daha güçlü duyuran Wista günümüzde başta Bimco olmak üzere çok önemli dünya denizcilik örgütlerinin desteğini kazandı.
 
 
YUNANLI BAŞKAN ANNA-MARIA MONOGIOUDI

ABD, Kanada, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, Almanya, İsrail, Hollanda, Nijerya, Norveç, Panama, Polonya, Filipinler, Singapur, İspanya, Güney Afrika, İngiltere, Uruguay ile Wista bünyesinde Wista Hellas adıyla yer alan Wista Yunanistan Başkanı Anna-Maria Monogioudi her ay mesleki bir toplantıyı gerçekleştirdiklerini, bu toplantıların eğitim, yaratıcı fikirler, sosyal konular veya mesleki bilgilendirme alanlarında devam ettiğini açıkladı. Monogioudi diğer taraftan kadın üyelerin ve tümünde Yunan denizcilik sektöründe çalışan kadınların eğitim imkânlarını artırmak için de çalışacaklarını, bu doğrultuda ilgili mesleki ve öğrenim birimleriyle çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Wista Hellas Yönetim Kurulu'nda denizcilik sektörüne kredi sağlayan ihtisas bankalarından HSBC Bank Plc. ve gemi boyaları üretimi yapan Aegean Protective Coatings SA gibi çok geniş bir meslek grubu temsilcileri de yer alıyor.

 

Editör: TE Bilişim