Kadın Denizciler İstanbul Boğazında Buluştu

Yakamoz & SheFarers Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde düzenlediği “Kadınlar Denizde” etkinliği ile küresel denizcilik camiasında alanında lider, başarılı ve ilham verici kadın kaptan ve mühendisleri ağırladı. Etkinlik M/F İNCİSU teknesinde İstanbul Boğazı’nda seyir halindeyken gerçekleştirdi.

SheFarers Platformu kurucuları Kapt. Ayşe Aslı Başak ve Kapt. Hülya Güler’in ev sahipliğinde İNCİSU teknesinde İstanbul Boğazı’nda seyir halindeyken gerçekleştirilen etkinlikte her iki platformun da ana destekçisi olan TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Feramuz Aşkın ile beraber İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Üyesi Müh. Yılmaz Onur ve Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Torlak hazır bulundu.

Uluslararası arenada ilkleri başaran, Hindistan, Danimarka, Norveç ve Mısır ülkelerinden dört kadın konuşmacının hazır bulunduğu etkinlik 8 Mart 2020 Pazar günü M/F İNCİSU teknesinde İstanbul Boğazı’nda seyir halindeyken kahvaltı ve tanışmayla başladı.

Uluslararası konuşmacıların panel oturumları sonrası “SeaThon Beyin Fırtınası” ve ardından denizcilik sektörünün tüm alanlarından kadın denizcilerin karşılaştığı sorunları, eksiklikleri ve çözümleri ele alacak altı farklı konuda serbest kürsüde katılımcılar fikirlerini ve çözüm önerilerini paylaştı.

Uluslararası konuşmacılar şu şekilde:

* Kapt. Jaquelyn Burton, Kongsberg Köprüüstü Otomasyon Sistemleri Teknik Müdürü, Norveç
* Kapt. Helle Andsbjerg, Kaptan, Denizcilik Liderliği Mentoru, Danimarka
* Müh. Nadin Said, Mısır’ın İlk Gemi Makine ve Açık Deniz Mühendisi
* Saleha Shaikh, Hindistan Denizcilik Birliği Kadın Kanadı Başkanı

“Beyin Fırtınası” bölümünde tüm katılımcıların söz alabileceği etkinliğin sonuç bildirgesinin ise denizcilik sektöründe söz sahibi ulusal ve uluslararası denizcilik otoritelerine rapor olarak sunulması hedefleniyor.

“SeaThon Beyin Fırtınası” etkinliği konuları ve ekip liderleri ise şu şekilde oldu:

1. Denizde yaşam: Gemide çalışırken annelik, sosyal haklar, kadın sağlığı: Av. Bilun Elmacıoğlu (Elmacıoğlu Hukuk), Dilruba Duygu Söylemez (Fleet Ship Management)

2. Kotalı veya kotasız? Denizcilikte cinsiyet eşitliği münazarası: Tugba Bekmezci (Miklagard Ship Management S.A), Belma Bulut (Kocaeli Üniversitesi)

3. Kadın stajyerler : Cemre Erkal İlbay (Oldendorff Carriers), Görkem Elmalıpınar (Zenith Gemi İşletmeciliği)

4. Cinsiyet eşitliği savunucuları: Kadınları destekleyen erkekler: Yiğit Çiçek (Young Shipping Professionals), Kapt. Ulunay Terzi (COFCO International), Murat Bakal (Rana Shipping, Marmara Üniversitesi)

5. Denizcilik sektöründe kadın girişimciliği: Dr. Nihan Şenbursa (Ordu Üniversitesi), Kapt. Onur Doğan Alpdoğan (Marine Surveyor)

6. Kadın denizciler için mentörlük, kariyer rotası ve istihdam olanakları: Kapt. Aylin Çoşkun (COFCO International), Burcu Meşelik (Cocket Marine Oil)

Editör: TE Bilişim