Topbaş, son bir yıllık hizmet dönemini Kadıköy metro inşaatında değerlendirdi 

Kadıköy Metrosunda Deneme Seferleri Seneye

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kadıköy-Kartal metro hattında gelecek yılın yaz aylarında deneme seferleri yapılacağını, yıl sonuna doğru da yolcu taşınmaya başlayacağını bildirdi. Son hizmeti AK Partili yerel yöneticilerle birlikte değerlendiren Topbaş, "İstanbul'a gereği kadar hizmet etmemiş olsaydık bugün burada bulunmamız mümkün olmazdı." dedi. 
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada İstanbul'da insan odaklı hizmet yürüttüklerini söyleyerek "İstanbul'a gereği kadar hizmet etmemiş olsaydık bugün burada bulunmamız mümkün olmazdı." dedi.

Kadıköy-Kartal arasındaki 22 kilometrelik metro hattının 45 ay gibi rekor bir zamanda tamamlanacağını dile getiren Topbaş, hattın 2011 yılı sonu itibariyle yolcu taşıyacağını kaydetti.

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı tarafından Kadıköy-Kartal Metro İstasyonu'nda düzenlenen toplantıda AK Parti yerel yönetim vizyonu ve bir yılın değerlendirilmesi yapıldı.

Yerin 30 metre altında düzenlenen toplantıya AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ilçe belediye başkanları katıldı. Topbaş şöyle konuştu:

"Bir misyonumuz var o da Başbakanımızın yerel yönetimlerde başlattığı hareketin yansımasıdır. Onun hizmet anlayışıyla biz hizmeti yürütüyoruz. Hizmetler ardı ardına bizim dönemimizde başladı. İstanbul'un çehresi değişti. Dünya standartlarının üzerine çıktı. Yabancı misafirler ve Anadolu'dan gelen insanlar bunu söylüyor."

6 Yılda 28,5 Milyar TL yatırım

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 6 yılda İstanbul'a 28,5 milyar TL yatırım yaptığını belirten Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bir yılda yaptığı yatırımın, hükümetin, özel idarelerin, tüm belediyelerin yaptığı yatırımın toplamının yüzde 26'sını oluşturduğuna dikkat çekti.

100 bin kişilik istihdam

Topbaş, İstanbul'a 5 yılda yaptıkları işlerin istihdama yansımasına bakıldığında, 100 bin civarında insanın bu yatırımlardan dolayı iş sahibi olduğunu belirterek Türkiye'nin ekonomisini düzeltirken, istihdam oluşturmaya devam ettiklerini dile getirdi. Küresel krize rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesinin dengeli olduğunu vurgulayan Topbaş, şu bilgileri verdi:

"Kredi verilirken, bu yatırımlara bakılıyor. 3 milyar TL'den fazla kredi almışız başkanlık imzasıyla. Belediye için 'Borçları var, battı batacak' deniyor Öyle olsa verirler mi krediyi. 120 vagon almak için 138 milyon euroluk bir kredi anlaşması imzaladık. Ana muhalefet partisinin İstanbul'da yerel yönetimin başında olduğu 1989-1993 yıllarında bütçenin realize olma oranı yüzde 64'tü. Bizim son 6 yılda bütçe gerçekleşme oranı ortalama yüzde 98'dir. Bizi haksızca eleştirenler önce kendi dönemlerine baksınlar."

Kadir Topbaş, 1950'lerde İstanbul'da 150 kilometre tramvay hattı olduğunu ve bu 150 kilometrelik rayların zaman içinde sökülerek yok edildiğini belirterek, "Biz göreve geldiğimiz zaman 44 kilometre raylı sistem teslim aldık, buna 32,5 kilometre ilave ettik. Şu anda 76,6 kilometre raylı sistem aktif olarak çalışıyor İstanbul'da. Raylı sistemlere yaptığımız yatırım 5,9 milyar dolar. Bunun yarısı hizmete alındı ve devam ediyor." şeklinde konuştu.

Metro çalışmalarında son teknolojileri kullandıkları için en iyi metroları yaptıklarını ifade eden Topbaş, Kadıköy-Kartal metro hattının 18 metre çapında 12 metre yüksekliğinde bir alana sahip olduğunu, 6 vagonun aynı anda bu alana gelebileceğini belirtti. Bu hatta çalışacak metro araçlarının makinistsiz olacağını anlatan Topbaş, kullanıcı olmadan hizmet verileceğini, tek yönde 70 bin, günde 1 milyon 260 bin yolcunun taşınacağını kaydetti.

İDO'ya 18 yeni gemi

Topbaş, şöyle konuştu: "22 kilometrelik hattın yapımı 45 ayda tamamlanacak. Bu hat 2011 yılı sonu itibariyle yolcu taşıyacak. 22 kilometrelik hatta ilave olarak 4,5 kilometre daha eklenerek önce Kaynarca'ya daha sonra da Sabiha Gökçen Havaalanı'na kadar uzanacak. Bu hatta kullanılacak 120 vagon için 39 milyon euro kredi aldık. Üç yıl ödemesiz, 13 yıl vadeyle aldık krediyi. Bugüne kadar ulaşıma 18,5 milyar TL yatırım yaptık. 3,5 milyar TL kavşaklara harcadık. Ayrıca İDO' ya da 18 gemi ilave ettik. 82 iskelede, 104 gemiyle bin 300 sefer yaparak yılda 100 milyon yolcu, 7 milyon araç taşıdık."

Editör: TE Bilişim