Kadıköy, Beykoz arası Koç’un tanker ‘hattı’

Koç grubu, İstanbul Boğazı’nın Anadolu yakasını bir uçtan diğer uca tanker şirketleriyle ‘kapattı’.

Koç grubunun enerji alanındaki amiral gemisi şirketlerinden LPG devi Aygaz, sahip olduğu 4 tanker için bu ay 4 ayrı şirket birden kurdu. Tankerlerin faaliyetlerini yürütecek olan şirketlere, ‘Kuzguncuk Tankercilik’, ‘Kuleli Tankercilik’, ‘Kandilli Tankercilik’ ve ‘Anadoluhisarı Tankercilik’ adları verildi.

Koç grubuna ait rafineri devi Tüpraş’ın da sahip olduğu 3 tanker için ‘Kadıköy Tankercilik’, ‘Üsküdar Tankercilik’ ve ‘Beykoz Tankercilik’ firmaları faaliyet gösteriyor. Böylece, Kadıköy’den Beykoz’a kadar Boğaz’ın 7 semti, Koç grubunun 7 tankercilik şirketine ilham kaynağı oldu. 

Yedi tankeri var

Aygaz’ın yeni kurduğu 4 firmasının başkanlığına Aygaz Genel Müdürü Yağız Eyüboğlu getirildi. Türkiye’de LPG deniz filosuna sahip ilk şirket olan Aygaz, 4 LPG gemisiyle hem ithalat yapıyor ve hem LPG ikmali sağlıyor. İsimleri Aygaz 4, Aygaz 5, Aygaz 6 ve Aygaz 7 olan tankerlerin 18 bin 500 metreküp taşıma kapasitesi var. Aygaz, 2009 yılında tankerleriyle 4.2 milyon dolar yurtdışı navlun geliri elde etti. Yüzde 29.8 pazar payıyla LPG’de sektör lideri olan Aygaz’ın satış hacmi 1.08 milyon ton civarında. Aygaz’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Rahmi Koç, Başkan Vekilliği’ni ise oğlu Ömer Koç yapıyor.

Türkiye’nin akaryakıt ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayan Tüpraş’ın sahip olduğu gemiler ise 177 bin 380 metreküp taşıma kapasiteli Cumhuriyet, 12 bin 677 metreküp kapasiteli Sevgi ve aynı kapasiteye sahip olan Gönül adlı petrol tankerleri. Tankerler, taşımacılığın yanı sıra zaman ve sefer esaslı olarak kiralanıyor.

 

 

Editör: TE Bilişim