Korsanlar mürettebattan bir kişiyi yaraladı

Günlerdir korsanlardan elinde bulunan horizon 1 gemisinin 4. kaptanı 24 yaşındaki Aysun Akbay Doğan Haber Ajansı'na konuştu.

Aysun Kaptan; "Arabulucu aramamı istedi. Yalnız sizden konuşacaklarımızı kayıt etmenizi istiyorlar. Soru gelirse cevaplamayacağım. Her şeyden önce kaçırıldığımız günden bu yana hiç bir personele zarar verilmedi. Ancak kazayla makine kazan dairesinden sorumlu olan Mustafa Şenkal, 09.07.09 tarihinde yaralandı. Korsanlardan biri silahla oynarken yanlışlıkla silah ateş aldı ve kurşun sekti. Bu tarihten yana kurşun bacağının içinde. Gemide mevcut ilk yardım araçlarıyla müdahale yapılmasına rağmen şu anda sağlık durumunun ne olacağına dair bir bilgimiz yok. Gemide mevcut su, yakıt ve kumanya maksimum 10 günlük. Kaçırıldığımız günden bu yana duş almadık ve Somali bölgesindeyiz şu an. Kaçırıldığımız zaman altı gün boyunca silahlar içinde uyuduk. Somalili korsanlarla İngilizce ve anlaşabileceğimiz bir dil olmadığı için çok sıkıntı çektik. Bu nedenle de geminin eski olması ve makinede yaşadığımız problemlerden dolayı çok sıkıntı çektik. Makinede yaşadığımız problemlerde bize inanmadılar. Oyun falan yapıldığını düşündüler" şeklinde konuştu.

HELİKOPTER KORSANLARI TEDİRGİN ETTİ

Arabulucu olan Mustafa'nın 13.07.09 tarihinde gemiye transletır olarak katıldığını söyleyen Akbay, "Ancak maalasef şirketle yapılan iletişimde yetersizlik olup bizim tarafımızdan görülen olumlu bir gelişme olmaması personeli ümitsizliğe itmiştir. Bu arada yapılan iletişimlerde Mr. Fuat, şirketle kontaklarımızın daha anlaşılır olması amacıyla kontaklarımızı Türkçe yapmamıza izin verdi. Buna rağmen dün şirketle yapılan görüşmede şirket üslubunun ters olması arabulucunun bu iletişime daha fazla devam edemeyeceği kararı üzerine iletişim sonlandırıldı. Aynı saatlerde gemi civarından başka bir geminin geçmesi Somalili korsanlar tarafından gemiye karşı her hangi bir operasyon olması yönünde bir tedirginlik yarattı. Bunun üzerine silahlarını hazırladılar ve ateş ettiler. Daha fazla yaklaşması halinde gemideki tüm personeli köprü üzerine toplayacaklarını söylediler.

Neyse ki buna gerek kalmadı ve gemi uzaklaştı. Öte yandan bugün gemideki telefon çaldı,telefona cevap verilmedi. Bunun üzerine gemi üzerinde bir helikopter dolaşmaya başladı ve resimler çekti. Somalili korsanlar şirketin savaş gemisi gönderdiğini düşündü. Çünkü iletişim kötü geçmişti. Helikopteri de onların gönderdiğine inandılar. Personeli köprü üzerinde toplamaya başladılar. İki saat sonra bu olaylar tamamlandı ve bizleri rahatlatmak mahiyetinde korsanlar bir konuşma yaptı. Aynı zamanda bunu yapmaya mecbur olduklarını çünkü kendilerinin de bir can taşıdıklarını belirttiler. İsteklerinin sadece para olduğunu, bizi gerçekten evlerimize mutlu ve sağlam göndermek istediklerini ancak olası bir operasyonda yapacak başka bir seçeneklerinin olmadığını ve herhangi bir operasyon olması halinde işlerin değişebileceğini söylediler" diye konuştu.

Akbay, "Rehine olan biziz ve rahat değiliz. Şirket de şu anda bizlerin kurtulması için bir şeyler yapıyor. Ancak şu an ki yapılan ilerlemeler yetersiz. Bizim için bunaltıcı. Bizim ailelerimize kavuşmamızın en kısa yolunu bulun. Şunu unutmayın ki şu an bizim bulunduğumuz konumda siz de olabilirdiniz. Bize iyi davranıyorlar. O konuda bir sıkıntı yok. Sadece helikopter gibi gemiye yaklaşan birşey olursa kendilerini de güvene aldıktan sonra bizi yanlarına alıyorlar. Normalda bizler kamaralarda kalıyoruz" dedi. Akbay konuşmasını "ilginiz için teşekkürler yardımlarınızı bekliyoruz" şeklinde sonlandırdı. Geminin üçüncü kaptanı da korsanların kendilerine son derece iyi davrandıklarını sadece herhangi bir operasyon olması ihtimaline karşı durumların biraz değiştini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizler gerçekten çok rahatız. Şirketle olan iletişim ve helikopterin uçması onları tedirgin etti. Olumlu bir ilerleme olmasını istiyorlar ve olayın kısa sürede tamamlanmasını istiyorlar. Medya yoluyla olumlu bir gelişme olacağını düşünerek sizi aradık."
 

 

Editör: TE Bilişim