Korsanlar tarafından saldırıya uğradıktan ve bir personeli öldürüldükten sonra 15 mürettebatın da kaçırıldığı Mozart gemisiyle ilgili son dakika gelişmeleri Ankara'da yakından takip ediliyor. Nijerya açıklarında korsanların saldırısına uğrayan gemide kaçırılan 15 Türk’ün kurtarılması için temaslar başlatıldı. Gemiyle serbest bırakılan 3 kişi ise dün Gabon’a ulaştı. Tüm yerel ve uluslararası birimleri harekete geçiren Türkiye'nin gündemi ise kaçırılan 15 personele ulaşmak oldu. Başkan Erdoğan'ın talimatıyla tüm ilgili makamlar alarma geçti.

İşte ayrıntılar

Türkiye kaçırılan gemi mürettebatından gelecek son dakika haberlerine kilitlendi. Nijerya'nın Lagos kenti açıklarında deniz haydutlarının saldırdığı gemide kaçırılanların kurtarılması için Türkiye seferber oldu. Boden Denizcilik işletmesindeki Liberya bayraklı Mozart isimli gemiye, önceki gün deniz haydutları saldırdı. Korsanlar, 19 personelden 15 Türk personeli yanlarına rehin alarak gemiyi terk etti. Arbede esnasında Azerbaycan uyruklu 1 personel öldürüldü.

5 MİLYON $ FİDYE İDDİASI

Gemideki 3 personel dün Gabon'a ulaşırken, kaçırılan 15 kişi için 5 milyon dolar fidye istendiği iddia edildi. 

YARIM SAAT KOVALADILAR

Yarım saat boyunca botlarıyla kovaladıkları gemiye çıkarma yapan korsanlar, 12 mm'lik saca sahip kapıları 7 saat boyunca balyozla kırmaya çalıştı. Kıramayınca taş motorla kestikleri deliklerden girer girmez ateş açtıkları ortaya çıktı. Geminin ikinci mühendisi bu esnada karnından kurşunlanırken yaralandı. Geminin Birinci Kaptanı Mustafa Kaya'nın denizci olan kardeşi Seyit Kaya, SABAH'a konuştu. Ağabeyinin kurtarılmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyen Kaya, "Mürettebatı fidye için kaçırmışlar. Bu bölge dünyanın en tehlikeli bölgesi. Normalde bu bölgede güvenlik önlemi alınır ama bu gemi için alınmamış" dedi. Geminin 4'üncü kaptanı Furkan Yaren önceki gece kendisine verilen rotada seyrettiklerini bildirerek Farman İsmayilov'un öldürüldüğünü açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Mozart'ın kaptanlarından Furkan Yaren ile yeni bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Konuyla ilgili tüm gelişmeleri yakından takip eden Erdoğan, saldırıdan kurtulan 3 personelinin sağlık durumu hakkında bilgi aldı ve kendilerine tekrar geçmiş olsun dileklerini iletti. Erdoğan, kaçırılan personelin kurtarılması için de girişimlerin yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtti. Başkan Erdoğan, kaptan Yaren ile korsan saldırısının hemen ardından da 2 kez telefonla görüşmüştü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, korsanların kaçırdığı Türk vatandaşlarının kurtarılması için gerekli temasların tüm ülkelerle başlatıldığını belirtti. Gabon'daki gelişmeler hakkında da bilgi veren Çavuşoğlu, Türkiye'nin Librevil Büyükelçisi Nilüfer Erdem Kaygısız'ın dün sabah ilk uçakla Port Gentil'e ulaştığını ve süreci yakından takip ettiğini vurguladı.

Kaynak: Sabah

Editör: TE Bilişim