Kaçırılan Gemilerle İlgili Son Açıklama

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Somali'de korsanlarca kaçırılan Türk gemilerindeki personelinin son durumuyla ilgili açıklamada bulundu.    

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Somali'de korsanlarca kaçırılan Türk gemilerinin personelinin iyi durumda olduğunu, diplomatik yollardan gerekeni yaptıklarını belirterek, ''NATO'nun orada müşterek gücü olmasına rağmen maalesef sonuç alamıyorlar. Sigorta şirketi ile korsanlar görüşmelerini sürdürüyorlar. Biz de her gün, kurduğumuz otomatik izleme sistemi aracılığıyla haber alabiliyoruz'' dedi.

Yıldırım, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2009 yılı bütçesine ilişkin soru ve eleştirileri yanıtladı.

Milletvekillerinin, illerinden demiryolu geçip geçmeyeceğine yönelik soruları üzerine Yıldırım, demiryollarının ''büklüm büklüm'' olmasının nedeninin, ''Bizim oraya da uğrasın'' isteğinden kaynaklandığını söyledi.

Çukurova Havaalanının bütün bölgeye hizmet edeceğini dile getiren Yıldırım, havaalanın Adana'ya 25 kilometre, Mersin'e 45 kilometre mesafede olduğunu belirtti. Yıldırım, ''(Adana Havaalanı) da diyebilirsiniz ama 'Çukurova Havaalanı' diyerek, arayı bulmaya çalıştık'' diye konuştu.

-KARGO ŞİRKETLERİNE DENETİM-

Kargo şirketlerinin denetimsiz olduğuna yönelik eleştirileri yanıtlayan Yıldırım, bu alanda faaliyet gösteren 30 şirket olduğunu belirtti. Yıldırım, 1 Ocak-17 Kasım 2008 tarihleri arasında 14 bin 402 denetim sonucunda, 58 milyon 85 bin 793 YTL para cezası kesildiğini bildirdi.

Yıldırım, daha önce bu şirketlerin illegal çalıştığını, şimdi sistem içine aldıklarını kaydetti.

-''21. YÜZYILIN BAŞ BELASI''-

Somali'de korsanlarca gemi kaçırılmasını da değerlendiren Yıldırım, korsanlık faaliyetini, ''21. yüzyılın baş belası'' olarak nitelendirdi.

Yıldırım, sadece Aden Körfezi, Kızıldeniz çıkışında değil, Hint Okyanusu, Çin Denizi'nde de korsanlık yapıldığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bunlar çok yaygın. Bizim iki gemimiz kaçırıldığında, gündemimizde yer almaya başladı. 1 yıldan beri 200'ün üzerinde korsanlarca kaçırılan gemi var. Çok donanımlılar, merkezi otorite yok, aldıkları fidyelerle çok güçlü hale geldiler. Küresel bir sorun.

Uluslararası Denizcilik Örgütü, bu konuda üye ülkeleri acil toplantıya çağırdı. Biz de diplomatik yollardan gerekeni yapıyoruz. NATO'nun orada müşterek gücü olmasına rağmen, onlar da maalesef sonuç alamıyorlar. Gemilerimizin personeli iyi durumda. Somali'nin 6 mil açıklarında demirli. Sigorta şirketi ile korsanlar görüşmelerini sürdürüyorlar. Biz bunlardan her gün, kurduğumuz otomatik izleme sistemi aracılığıyla haber alabiliyoruz.''

Yıldırım, ''alamet-i farika'' olarak nitelendirdiği Haydarpaşa Garı'nı, yanlış bir projeyle kimsenin yok edemeyeceğini kaydetti.

Bakan Yıldırım, gelecek yıldan itibaren internetten başlamak üzere vergilerde indirime gidileceğini söyledi.

Türk Telekom'un yatırımlarında bir sorun bulunmadığını ifade eden Yıldırım, Türkiye'nin en şeffaf kurumlarından olduğunu belirtti.

Başbakanlık Müsteşarı'nın Türk Telekom'un Denetim Kurulunda  görev aldığına ilişkin bir soru üzerine Yıldırım, ''Biz o tasarrufta bulunduk, yanlış olduğunu düşünmüyoruz'' dedi.(aa)

Editör: TE Bilişim