Somalili Korsanlar Maersk’e Ait Konteyner Gemisini Kaçırdı

İçinde Amerikalı vatandaşlarında bulunduğu Amerikan bayraklı konteyner gemisi, dün  sabah Somali açıklarında korsanlar tarafından kaçırıldı. Bu hareket Kuzeydoğu Afrika korsan krizinde büyük bir gerginlik yaratacağı anlamına geliyor.
Resmi kaynaklar, şimdiye kadar olaya ilişkin herhangibir ayrıntı vermezken, sadece basit bir resmi duyuruyla, yaklaşık 20 kişilik mürettebatla Amerikan vatandaşlarının kaçırıldığını bildirdi. 

Maersk Alabama

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen güvenlik personelinin Lloyd’s List’e verdiği bilgiye göre, kaçırılan gemi, 1998 yapımı, 1000 teu Maersk Alabama.

Askeri bakımdan kullanışlı, 47 Amerikan bayraklı ticaret gemisini sübvanse eden, MSP’nin bir parçası olan gemi, Amerikalı armatörlere destek ve Amerikan gemicilere istihdam yaratmak için korumacı bir politikayla tasarlanmış.

Gelişmeler  Avrupa Birliğinin web sitesinde Kuzeydoğu Afrika Güvenlik Merkezi yetkilisinin yaptığı beyanla kesinleşti. Web sitesinde yeralan açıklamada; Danimarkaya ait ve Amerika’nın işlettiği 17.000ton konteyner gemisinin, bu sabah erken saatlerde, tahminen Mogadishu’nun 400 mil doğusunda Hint Okyanusunda ele geçirildiği ve 21 kişilik Amerikan mürettebatının güvende olduklarına inandıkları  belirtiliyor.
 

Kopenhag Maersk genel merkezinden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

‘bu sabah 05:00 sularında, Maersk Alabama, 1100 teu konteyner gemisi korsanlar tarafından saldırıya uğradı ve kaçırıldı. Amerikan bayraklı gemide 20 mürettebat ve  Amerikan vatandaşları bulunuyor. Kaçırılan gemi, Maersk Line’ın Doğu Afrika network hizmetinde faaliyet gösteriyordu ve Mombasa’ya giderken Somali açıklarında saldırıya uğradı.Bizim ilk yapacağımız şey, gemi mürettebatına uygun desteği sağlayarak garantiye almak ve ailelerine yardımcı olmak. Bu noktada elimizde başka herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.’

Kaynak: Lloyds List

Editör: TE Bilişim