Dünya uyuşturucu ticaretinin merkezi olan Kolombiya'da çetelerin güvenlik güçlerine yakalanmamak için denediği yollara bir yenisi eklenmiş durumda: sualtı kaçakçılık.

Bu yöntemin en belirgin olduğu yer, Pasifik sahilindeki Bahia Malaga deniz üsssü.

Üssün ana iskelesi, güvenlik güçlerinin el koyduğu, kaçakçıların bir zamanlar gözdesi olan balıkçı tekneleri ve hız motorlarıyla dolu.

Ancak bunların yanı sıra bir de, garip açılardan boruların dışarı sarktığı her tarafı kapalı araçlar var.

Sıra dışı tasarım sizi yanıltmasın; yarı-batar adıyla bilinen bu araçlar, kokain kaçakçılığında kullanmak için inşa edilmiş.

Bu araçlar su yüzeyinin hemen altında seyahat ediyor ve dışardan sadece egzost ve havalandırma borusu ile kaptan kubbesi görülebiliyor.

Üretim maliyeti çok düşük olan bu araçlar hareket halindeyken minicik dalglar yaratıyor; görülmeleri, saptanmaları oldukça güç.

Kaçakçılar Meksika açıklarında uyuşturucu teslimatını yaptıktan sonra bu araçları batırıyorlar.

Çünkü bunu yapmak araçları Kolombiya'ya geri götürmekten çok daha ucuz ve güvenli.

Bu yakınlarda Amerikalı ve Kolombiyalı güvenlik güçleri bu yarı-batarları tespit etmede ilerleme kaydetmeye başlamıştı; bunun üzerine kokain kaçakçıları teknolojide yeni bir aşama daha kaydettiler.

Geçen yıl güvenlik güçleri, ilk kez, tamamen derine dalabilen bir denizaltı yakaladılar.

Bu denizaltı da Bahia Malaga deniz üssünde tutuluyor.

Dört dörtlük bir teknolojik donanıma sahip olmasa da, Kolombiyalı yetkililer bu araçları yapmanın aylar aldığını ve bu araçların 4 milyon dolara mal olduğunu düşünüyor.

Kokain kaçakçılarının bir çoğu Pasifik kıyısındaki Buenaventura'yı mesken tutmuşlar.

Burası fakir ve işsizliğin yüksek olduğu bir bölge.

ABD ve Kolombiyalı yetkililer kaçakçılarla mücadelede ellerinden geleni yaptıklarını söylüyor ama uyuşturucu yüklü gereçlerde hayatlarını riske sokmaya gönüllü insan bulmak hiç de zor değil.

Editör: TE Bilişim