TradeWinds gazetesinde yer alan bir habere göre; sigortacılar, iyileştirilmiş kurallar ve güvenlik tedbirlerinin ticaret gemilerindeki kaçak yolcu sorununu önleyemediği konusunda uyarıda bulunmaktadırlar.

Koruma ve Tazmin (Sigorta P&I) Kulüpleri Uluslararası Grubu’nun (International Group of Protection-and-Indemnity Clubs) bir değerlendirmesi, kaçak yolcu kazalarında önemsiz bir azalma gözlemlenirken, bu kazaların denizcilik endüstrisine olan maliyetinin arttığını bildirmektedir. Uluslararası Grubun belirttiğine göre, Şubat 2011 ile Şubat 2012 tarihleri arasında 1,640 kaçak yolcunun dahil olduğu 774 kaza gerçekleşmiş; Şubat 2007 ve Şubat 2008 tarihleri arasında ise 1,955 kaçak yolcuyu kapsayan 842 kaza meydana gelmiştir.

Kaçak yolcu olaylarındaki bu önemsiz düşüşe rağmen maliyetler artmıştır.

Buna göre, Sigorta Kulüpleri 2007-2008 yılları arasında kaçak yolcu vakalarını çözümlemek amacıyla 14.3 milyon dolar ödemişken, 2011 – 2012 yıllarında bu amaçla 15.3 milyon dolar ödemiştir.

Anılan haberde, geçtiğimiz yıl kaçak yolcuların çoğunluğunun Gana, Nijerya ve Tanzanya başta olmak üzere Afrika ülkelerinin vatandaşları olduğu belirtilmekte olup, Abidjan, Terma ve Lagos gibi Afrika limanlarının da kaçak yolcuların gemiye bindiği limanların başında geldiği ifade edilmektedir.

Kaçak yolcuların genellikle Afrika limanlarına uğrayan gemilerin yeke dairesine gizlendiği vurgulanmaktadır.

Uluslararası Grup tarafından verilen bu bilgilerin, kaçak yolcuların gemilere girişini engellemeyi amaçlayan kuralların daha iyi uygulanmasına yardımcı olacağı belirtilmektedir.

(22.02.2013 tarihli TradeWinds gazetesinde yayınlanmış, Türkçe çevirisi Deniz Ticaret Odası tarafından yapılmıştır.)

Editör: TE Bilişim