KAÇAK TROLLER AKBÜKLÜ BALIKÇILARI CANINDAN BEZDİRDİ

Sonunda bu da oldu ve Akbük körfezinde 14 Nisan gecesi şebeke adıyla bilinen on metre boyundaki trol teknesi kaçak avcılık yaptığı sırada yakalandı.

Kaçak avcılık yaptığını fark ederek uyarıda bulunan Akbüklü balıkçılara, hakaretler ederek, çekiç fırlatarak saldırganlaşan troller, bununla da yetinmeyerek üstlerine tekneyi sürmüş ve Tecelli Kaçmaz'a ait Teco Reis isimli tekneye çarpmış ve büyük hasara neden olmuştur.

Daha sonra kaçak avcılık yapan trol teknesi hızla oradan uzaklaşırken kendisini takip eden tekneleri durdurmak için denize yüzen halatlar atmıştır. Bu halatların bir kısmı balıkçı teknelerinden birisinin pervanesine dolanmış ve motorun kitlenmesine neden olmuştur.

Çarpma sırasında kaçak avcılık yapan tekneden denize düşen bir şahış Akbüklü balıkçılar tarafından fark edilerek kurtarılmış ve limanda jandarmaya teslim edilmiştir. Yasa dışı kaçak su ürünleri avcılığı yapan aynı teknenin geçtiğimiz ay içinde de Akbüklü balıkçılar tarafından bir kez daha yakalandığı ve uyarıldığını söyleyen Akbük Su Ürünleri Kooperatifi ikinci başkanı İbrahim Yılmaz şunları söyledi:" Bu ve bunun gibi yöntemlerle balık avcılığı yapan tekneler su altındaki canlı yaşama çok büyük zararlar vermekte ve deniz canlılarının üremesine engel olmaktadırlar. Avlanma sırasında denizin dibi tarandığı için binlerce yavru balık ve balık yumurtaları da yok olmaktadır”

Foto: Kaçak olarak yasa dışı balık avcılığı yapan teknedeki avlanma takımları

Kaçak yollarla yasa dışı balık avcılığı yapan trol tekneleri yüzünden balıkçıların binlerce metre uzunluğundaki ağlarının ve paragat misinalarının parçalandığını ve bu nedenle de büyük maddi zararların meydana geldiğini belirten İbrahim Yılmaz yasa dışı balık avcılığının önüne geçilebilmesi için yasalarda yeni düzenlemelerin yapılmasının artık zorunluluk haline geldiğini belirterek kalıcı önlemlerin alınması için kararlılıkla mücadele edilmesinin herkesin görevi olduğunu belirtmiştir. Aksi takdirde önümüzdeki yıllarda birçok balık neslinin yok olacağını ve bir kısmının da aynı tehdit ile karşı karşıya kalacağının altını çizen İbrahim Yılmaz yetkililerden konuya ilişkin acil önlemlerin alınmasını istemiştir.

Kapt. Ünal BENLİALPER / DENİZ HABER / İZMİR

Editör: TE Bilişim