Uluslararası sularda yük taşıyan Kuruoğlu Denizcilik firmasının başı şu sıralar Brezilya polisi ile dertte. Şirketin işletmesindeki gemiye ülkesi Kamerun’da kaçak olarak binen 28 yaşındaki Happy Ondobo Wilfred, Türk mürettebatın kendisine kötü muamele yaptığı, denize atıldığını, 11 saat boyunca açık denizde sürüklendiğini iddia etti. Brezilya polisi 19 kişilik Türk mürettebat hakkındaki soruşturmasını derinleştirdi. Şirketin sahibi Sabri Kuru ise kötü muamele iddialarının gerçek dışı olduğunu, mağdur edildiklerini öne sürdü.
Geçtiğimiz haziran ayı sonundan bu yana yaşanan sorunun başlangıcında Kamerunlu H. Ondobo Wilfred’in kaçak yolla, Kuruoğlu Denizcilik’in işletmesindeki Malta bayraklı MV Şeref Kuru isimli kuru yük gemisine binmesi olayı yer alıyor. Gemi, 4’ü kaptan, toplam 19 Türk personeliyle Kamerun'un Doula Limanı'na 16 Haziran'da buğday bıraktı.

Brezilya’dan şeker almak üzere yola çıkan geminin yolculuğunun 8’inci gününde mürettebat Wilfred’ın gemiye kaçak olarak bindiğini fark etti.

Wilfred’ın iddiasına göre Türk personel kendisini tekme ve yumruklarla dövdü ve denize bırakıldı. Plastik bidonların duba olarak bağlandığı bir metrekarelik tahta paletin üzerine konularak açık denize atıldığını öne süren Wilfred, 11 saat boyunca açık denizde sürüklendiğini söyledi. Wilfred’in ifadeleri sonrası Brezilya polisi Türk mürettebat hakkında soruşturma başlattı.  Gemi personeli, Kamerunlu genci gemide esir aldıkları yönündeki iddiaları reddetti.

Ancak Wilfred polise verdiği ifadede, tutulduğu odanın tüm detaylarını anlattı; kaldığı yere bir resim sakladığını söyledi. Polis gemide yaptığı aramada Kamerunlu kaçağın tarif ettiği odayı ve resmi bulunca ikna oldu.

260 BİN DOLARLIK FATURA ÇIKTI

hurriyet.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Kuruoğlu Denizcilik’in sahiplerinden Sabri Kuru (53), Kamerunlu gence kötü muamelede bulunulduğu iddialarının gerçek dışı olduğunu öne sürdü.  Wilfred’in ‘profesyonel bir kaçak’ olduğunu öne sürene Sabri Kuru, gencin daha önce de iki kez aynı yöntemle Gana ve Arjantin’e kaçak giriş yaptığını belirlediklerini söyledi.

Şirket olarak konuyu, Brezilyalı bir avukatları yanı sıra Türkiye’den gönderdikleri bir avukat ve bir şirket yöneticileri aracılığı ila takip ettiklerini söyleyen Kuru sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamerunlu gencin ifadeleri sonrası böyle bir soruşturma başlatıldı. Brezilya’da daha fazla bir süre kalabilmek için bu yönde ifadeler verdi.

Bir ayı aşkın bir süredir bu sorun ile uğraşıyoruz. Personelimiz hakkında açılmış bir dava yok henüz ancak soruşturma sürüyor. Personelimiz kesinlikle kaçağı tanımadığını ve yolculukları boyunca gemide kaçak yolcu görmediklerini beyan etmelerine rağmen soruşturma devam ediyor.

Personelin pasaport ve cüzdanlarına el konulmuş durumda. Fakat gemiye el konma durumu söz konusu değil. Gemiye yeni personel gönderdik. Daha önce 6 personel gönderdik yarın da 10 personel daha göndereceğiz. Avukatımız personelin serbest bırakılması için Cuma günü (3 Ağustos) müraccatta bulundu. Pazartesi veys salı günü personelin pasaport ve cüzdanlarının iade edileceğini umuyoruz. 

Kamerunlu genç soruşturma süresince Brezilya polisince otelde ağırlanıyor. Soruşturma sonrasında ise iki polis eşliğinde uçakla ülkesine gönderiliyor. Tüm bu masraflar da bize yazıldı. Şimdiye dek bize 260 bin dolarlık bir fatura çıkarıldı.”

Editör: TE Bilişim