1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı İstanbul'da kutlandı.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 89. yıldönümü kapsamında Beşiktaş Meydanında İstanbul Liman Başkanlığınca bir tören düzenlendi.

İstanbul Liman Başkanlığınca düzenlenen törene UDH Bakanlığı Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Kaptan Dr. Özkan Poyraz, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Halim Mete'de katılım gösterenler arasındaydı. İTÜ Denizcilik Fakültesi Bando Takımının hazır bulunduğu törende Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan ve Müsteşar Özkan Poyraz birer konuşma yaptılar.

Kaptan Dr.Özkan Poyraz konuşmasında deniz gücünün sadece donanma değil, ticaret filosu, gemi inşaa sanayisi ve limancılık faaliyetleriyle bir bütün olduğunubelirterek "Bugün, Türk sahipli 27,5 milyon DWT'lik deniz ticaret filomuzla dünya sıralamasında 13. ülke olarak diğer denizci ülkelerle yarışır konuma gelmiş durumdayız. Biz de bakanlık olarak diğer kurumlarımızla birlikte, çevre denizleri ve ekonomileri izleyerek deniz ticaret filomuzu ve denizcilikten aldığımız payın arttırılmasının ancak aktif inisiyatif alarak deniz taşımacılığımızı ve gemi sanayini desteklemekten geçtiğini ve hepsinden önemlisi denizi kullanmayı bilen amatör ve profesyonel denizci gençleri yetiştirmek yoluyla sağlanabileceğini biliyor ve bunun sorumluluğunu daima omuzlarımızda hissediyoruz. Bu amaçla 12 yıl önce kabotaj hattında çalışan yük ve yolcu gemilerimizin, ticari yatlarımızın, hizmet ve balıkçı gemilerimizin kullandıkları akaryakıt üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV) son verilmiştir. O günden bugüne denizciliğimize tam 4,5 milyar liralık ÖTV desteği sağlanmıştır."dedi. 

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri kapsamında Beşiktaş'ta düzenlenen etkinlikte İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğrencileri trompet ve bando gösterisi düzenledi. Beşiktaş Belediyesi Bando Ekibi Konseri ,Bahçeşehir Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu Gösterisi, Barbaros Hayreddin Paşa Türbesini ziyaret ile özel defterin imzalanması , Deniz Araçları Su gösterisi ve Deniz Şehitleri için denizcilikle ilgili kamu kurum/kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları adına denize çelenk bırakılmasının ardından Deniz Müzesi ziyaret edildi.

Editör: TE Bilişim