Denizcilik ve Kabotaj Bayramı  Girne’de törenle kutlandı.

Türkiye karasuları ve limanları arasında deniz taşımacılığı ile ticaret haklarını yabancıların kontrolünden kurtararak, bu hakları yalnızca Türk gemi ve vatandaşlarına tanıyan Kabotaj Kanunu’nun 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe girişi nedeniyle ilan edilen Bayram çerçevesinde saat 09:15’te Girne Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törende, anıta çelenkler konuldu,. saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı eşliğinde Bayraklar göndere çekildi, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı, şiir okundu.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı GKK Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Deniz Kıdemli Yüzbaşı İlyas Alp Dayı, şiiri ise Girne Amerikan Koleji öğrencisi Şerife Hikmer okudu.

Törene, Girne Kaymakamı Savaş Orakçıoğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Lojistik Destek Grup ve Girne Garnizon Komutanı Piyade Kıdemli Albay Bülent Tekdemir, Güvenlik Kuvvetleri Sahil Güvenlik Komutanı Deniz Kıdemli Albay Sümer Sönmez, Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, Girne Polis Müdürü Oral Çelebioğlu, Girne Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Nilgün Sarp, siyasi parti, kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Deniz Kıdemli Yüzbaşı İlyas Alp Dayı törende yaptığı konuşmada, deniz hukukunda bir devletin kendi kıyı ve limanları arasında ticaret ve deniz seferi yapma anlamına gelen kabotaj ile bu hakkın elde edilişinin 83’üncü yıldönümünü kutlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, bunun ülke egemenliğinin en büyük göstergesi olduğunu ifade etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 9 Nisan 1926 tarihinde kabul edilen ve 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türk Milleti’nin denizde de büyük bir zafer kazandığını belirten Deniz Yüzbaşı İlyas Alp Dayı, “Kabotaj Kanunu ile Türk Denizciliği ekonomideki değişmez yerini almış, yabancıların kontrolünde olan denizlerimiz, yabancıların tekelinden kurtarılmış, denizciliğimizin ve deniz ticaretimizin gelişmesiyle ülke denizlerimize sahip çıkma bilinci yaratmıştır” dedi.

Bir ada ülkesi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, deniz sahası kontrolü ile kullanım kapasitesinin artırılmasına yönelik bilinçlendirme ve uygulama çalışmalarının, kalkınma projelerinin temelini oluşturmasının gereğine de işaret eden Yüzbaşı Dayı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan vatandaşların 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutladı.

--GAZİMAĞUSA'DAKİ TÖREN

Türk denizlerinde kabotaj hakkının kazanılmasının 83’üncü yıldönümü, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Gazimağusa’da düzenlenen törenle kutlandı.

Zafer Anıtı’nda saat 09.00’da başlayan törende, Gazimağusa Kaymakam Vekili Mehmet Nurettin, TSK adına Merkez Komutanı Piyade Kıdemli Albay Abdülkadir Cüneyt Giray, GKK adına 4’üncü Piyade Alay Komutanı Kurmay Albay Mehmet Dağman, Belediye Başkanı Oktay Kayalp, Gazimağusa Polis Müdürü Erdal Emanet, siyasi parti, DAÜ, merkez ilkokulları, dernek, kurum ve kuruluş temsilcileri tarafından anıta çelenk konuldu.

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam eden törende, Gazimağusa Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı’ndan Deniz Teğmen Orhan Tekin bir konuşma yaptı.

Gazimağusa Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı’ndan Deniz Teğmen Tekin, bugünün denize ve denizciliğe gönül verenlerin bayramı olduğunu belirterek, dünyada hızla gelişen teknolojilere paralel olarak günümüzde denizciliğin birçok yönüyle endüstri ve hizmet dalı haline geldiğini kaydetti.

Tekin, deniz hukukunda kabotajın; “bir devletin kendi kıyıları boyunca limanları arasında yaptığı ticaret ya da deniz seferlerinin tümü” olduğunu belirterek, kabotaj hakkının kazanılmasının ekonomik kurutuluş savaşının ilk ve en önemli kilometre taşlarından biri olduğunu, Kabotaj Kanunu’yla birlikte Türk karasuları ve limanlarında deniz taşımacılığının yapılmasının yalnızca Türk gemilerine tanındığını kaydetti.

“1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu, Kurtuluş Savaşı’nın denizlerdeki diğer bir zaferidir” diyen Tekin, kanun ile birlikte Türk denizciliğinin ekonomideki değişmez yerini aldığını ve denizlerin yabancıların tekelinden kurtarıldığını söyledi.

Tekin, Türk Denizciliği’nin ulaştığı bugünkü noktada, Kabotaj Yasası’nın oluşturduğu ortamda edinilen denizcilik altyapısının ve birikiminin çok önemli bir payı olduğunu söyledi.

Teğmen Tekin, 1974 Barış Harekatı’nın ardından sıfırdan başlayan Kıbrıs Türk Denizciliği’nin geçen 35 yıllık sürede, uygulanan tüm engelleme ve ambargolara rağmen önemli aşamalar kat ettiğini söyledi.

Tekin, KKTC’nin deniz ticaret filosunun, mütevazi bir yapısı olmasına rağmen, ülkeye yaptığı hizmetler açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu ve ülkenin dışa açılan kapısını oluşturduğunu belirtti.

Gazimağusa Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı’ndan Deniz Teğmen Tekin, KKTC’nin, deniz ticareti, deniz taşımacılığı, gemilere yapacağı liman hizmetleri ve yat turizm işletmeciliği girişimleriyle ekonomisini daha güçlü bir yapıya ulaştıracağını ifade etti.

Editör: TE Bilişim