K. Irak Petrolünün İhracı 'Tam Gaz' Başladı

K. Irak petrolünün ihracı 'tam gaz' başladı. İlk tankeri İsrailliler, diğerini de Suudi Arabistan ve İsveçliler'in ortak olduğu rafinerinin aldığı belirtiliyor.

Üçüncü tanker de yolda

 Dışarıda ABD ve Irak, içeride ise muhalefetin engellemesine rağmen Ceyhan'dan ihraç edilen Kuzey Irak petrolünün dünya piyasalarına satışı başladı.

İlk gemideki petrolü İsrail aldı.

Fas açıklarında bekleyen gemideki petrolün ise Suudi Arabistan ve İsveçliler'in ortak olduğu rafineriye satıldığı belirtiliyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri üçüncü tankerin de yola çıktığını açıkladı. K. Irak petrolünün dünya piyasalarına satışı Ceyhan'ı da stratejik duruma getirdi. Kuzey Irak'taki üretimin artması durumunda, Exxon ve Chevron gibi dev şirketlerin Ceyhan'a rafineri kurabileceğine yönelik haberler geliyor.

GELİR HALKBANK'A YATTI

"United Emblem" tankerindeki 1 milyon varillik petrolün dünya piyasalarında alıcı bulmasının 'kritik' bir adım olduğunu belirten yetkililer, "Bu adım, Kuzey Irak petrolünün dünya piyasalarında tanınması açısından önemli bir gelişme. Bundan sonra ihracat hız kesmeden devam eder" diyor. Enerji Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, petrolün parası da Halkbank'a yatırıldı.

İLK TANKERİ RAFİNERİ TUTTU

Ceyhan'da yüklenen ilk K. Irak petrolünü taşıyan "United Leadership" adlı tankerin Irak'ın da baskıları nedeniyle bir süre alıcı bulamadığı haberleri gündeme gelmişti. Petrolü taşıyan gemi Fas açıklarında bekliyor. Yetkililer, bölgede Suudi Arabistan ve İsveçliler'in ortak olduğu bir rafineri olduğunu, bunun Kuzey Irak petrolünü satın aldığını ifade ediyor. Yetkililer, "Tankerin bekleme sebebi rafineriden kaynaklanıyor" diyor. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi "İkinci tankerle yüklenen Kuzey Irak petrolü de güvenli şekilde alıcısına ulaşmıştır" açıklaması yaptı. Öte yandan, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün ülkede yarattığı kaosa rağmen Ceyhan'a petrol akışı da kesintisiz sürüyor.

TAHKİM SÜRECİ BAŞLADI

Irak merkezi hükümetinin Türkiye aleyhine açtığı tahkim davasının tebligatı da Enerji Bakanlığı'na ulaştı. Tahkim aşamasının en az 18 ay süreceğini belirtiliyor. Irak'ın hak iddia etmesi için, 'zarar' oluşması gerektiği, şu anda da böyle bir durumun olmadığı vurgulanıyor.

BENZİNİ TÜPRAŞ VEREBİLİR

Enerji Bakanı Taner Yıldız MB Holding'in jeotermal santralı açılışında Irak petrolü ile ilgili soruları yanıtladı. Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırıları nedeniyle Beyci Petrol Rafinerisi'nde üretimin durduğunu hatırlatan Yıldız, "Bu ülkeden benzin ihtiyacının Türkiye'den karşılanması noktasında bir talep geldi. Tüpraş tarafından karşılanabilir. Ancak bunun nakliyesi kolay olmayabilir" dedi. Yıldız'ın Aydın'da açılışını yaptığı jeotermal enerji santralı da 100 milyon dolara mal oldu. Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş.'nin yaptığı Dora-3 Jeotermal Elektrik Santralı ile MB Holding'in toplam kurulu jeotermal elektrik gücü Aydın'da 54 megavata yükseldi. Dora-3'ün açılışında Dora-4'ün de temeli atıldı.

Editör: TE Bilişim