Santrali işleten Tokyo Elektrik Şirketi, reaktörde sızıntıya yol açan çatlağı bu sabah erken saatlerde sıvılaştırılmış cam ve diğer malzemelerle tıkadıklarını bildirdi.

Fukuşima nükleer santrali yakınındaki deniz suyunda yapılan ölçümlerde radyasyon oranının azaldığı tespit edildi. Cumartesi günü yasal limitin 7 buçuk milyon katı radyasyon bulunan deniz suyunda Pazartesi itibarıyla 5 milyon kat radyasyon bulundu.

Bu arada yetkililer az miktarda radyasyon bulaşmış 2 bin 800 ton kirli suyun denize boşaltıldığını açıkladı. Tokyo Elektrik Şirketi, biriken ve daha yoğun radyasyona bulaşmış soğutma suyunun tamir çalışmalarını önlediğini, bu suyu muhafaza etmek amacıyla, daha düşük radyasyonlu suyu denize bırakmak zorunda kaldıklarını bildiriyor. Tesiste 10 bin ton kirli suyun daha denize pompalanması planlanıyor.

Öte yandan Güney Kore, radyasyonun kendi kıyılarına ulaşmasından kaygılandığını bildirdi. Japonya Dışişleri Bakanı ise, deniz suyunun kirlenmesini en aza indirmek için ellerinden geleni yaptıklarını ve tüm faaliyetlerinden Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’ni haberdar ettiklerini açıkladı. Japon yetkililer, okyanusa bırakılan kirli suyun sağlık sorunlarına yol açmayacağını ve mevcut denizcilik yasalarını ihlal etmeyeceğini savunuyor.

Japonya’da 11 Mart’ta meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunami, 27 bin 500’ü aşkın kişinin ölmesine ya da kaybolmasına yol açmış, deniz kıyısında bulunan Fukuşima nükleer santraline de büyük hasar vermişti.

Editör: TE Bilişim