Çin’in bu sabah sekiz donanma gemisini tartışmalı Senkaku/Diaoyu adalarına göndermesinin ardından, Japonya, Çin'in Tokyo Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çin donanmasına ait sekiz geminin Japonya’nın Senkaku, Çin’in ise Diaoyu olarak adlandırdığı adaların karasularına girdiğini bildirdi.

Japonya geçtiğimiz yıl Eylül ayında takımadaların bir kısmını ilhak etmişti. O tarihten bu yana Çin sık sık bölgeye gemilerini gönderiyordu. Ancak ilk kez bu kadar büyük bir filo gönderildi.

ÖNCE JAPONLAR GELDİ SONRA ÇİNLİLER

Çin’den kısa bir süre önce Japon milliyetçisi Ganbare Nippon (Dayan Japonya) grubuna mensup 80 aktivisti taşıyan 10 tekne adalara gitmişti. Çin filosu, bu aktivistleri taşıyan tekneleri adalardan uzaklaştırdı.

Daha sonra Çin’e ait izleme gemilerinin de bölgeye yaklaşmasıyla, Japon Sahil Güvenlik gemileri olaya müdahale etti ve Çin filosu çekilmeye başladı.

Adı açıklanmayan bir sahil güvenlik görevlisi, “Elimizdeki son istihbarata göre, çok sayıda Çin teknesi Japon karasularına girdi” diye konuştu.

Japonya Kabine Bakanı Yoshihide Suga, olayı doğrulayarak, “Bugün sekiz Çin izleme gemisi, Uotsuri Jima civarında Senkaku bölgesine girmiştir” dedi.

Daha sonra Japonya Sahil Güvenlik tekneleri, bazı balıkçı teknelerini Ishigaki Limanı’na eskortluk ederek götürdü.

Ganbare Nippon’dan yapılan açıklamada, aktivistlerin amacının balık avlama havzalarını denetlemek olduğu belirtildi. Geçtiğimiz yıl Ağustos’ta 10 kadar aktivist adalardan birine çıkartma yapmıştı.

BAŞBAKAN "UYARDI"

Japonya Başbakanı, Çin’in adalara çıkartma yapması durumunda güç kullanacakları tehdidinde bulundu.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe ise bir açıklama yaparak, Japonya’nın adaların tüm kontrolünü elinde tuttuğunu belirtti.

Abe, parlamentoda yaptığı konuşmada, “Senkaku adaları etkin kontrolümüz altında. İktidara geldiğimizden beri sınırlarımıza bir giriş olması halinde ya da adalara bir çıkartma yapılacağına dair işaretler olması durumunda güçlü bir şekilde yanıt vereceğimizi net bir şekilde ortaya koyduk” dedi.

Adaların çevresi önemli bir balıkçılık havzası olmasının yanı sıra petrol ve doğalgaz açısından zengin yataklar barındırıyor.

 

Editör: TE Bilişim