İznik Gölü, Turizme Açılıyor!

Türkiye’nin 5’inci büyük doğal gölü İznik, başlatılacak çalışmalarla turizme açılacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, İstanbul- Bursa-İzmir Otoyolu ve Körfez Geçişi Köprüsü ile ulaşılabilirliği artacak olan İznik Gölü’nün turizm potansiyelini değerlendirmek için kolları sıvadı.

Göl Koruma Kanunu gereğince sanayi yapılanmalarından uzak kalan İznik Gölü sahilleri, yapılacak düzenlemelerle günübirlik veya konaklamalı turizme açılacak. Sözkonusu yatırımların gölü çevreleyen İznik ve Orhangazi ilçelerine de büyük değer katacağı ifade edildi.

Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye’nin 5’inci büyük gölü olan İznik’in çevresinde Orhangazi, İznik ve Bursa halkı başta olmak üzere çevre illerden gelecek vatandaşların da kullanacağı tesislerin yapılacağını belirterek, “Piknik alanlarının, plajların, spor alanlarının ve kamp yerlerinin yapılması çalışmalarımız var. Göle gezilerin yapılacağı, iskele önünde su kayağı gibi tesislerin kurulacağı bir mekan olacak” diye konuştu. Öte yandan İznik Belediyesi’nin projeleri arasında yer alan Gençlik Kampı kapsamında 300 dönümlük arazi üzerine yapılacak olan bungalow evler de spor amaçlı ilçeye geleceklerin konaklayabilecekleri bir merkez olacak.

Göl, dalış tutkunlarının yeni adresi olmaya aday

Ocak ayında kıyıdan yaklaşık 20 metre açıkta, 2 metre derinlikte bulunan ve ilk kez görüntülenen bin 600 yıllık bazilika, tarihi ilçe İznik’i bir kez daha gündeme getirmişti. Şubat ayında Bursa’ya gelerek bazilikaya ilk dalışı gerçekleştiren Dünya Serbest Dalış Şampiyonu Şahika Ercümen, buranın ileride dünyaya açılan özel dalış noktası olabileceğini vurgulamıştı. İznik Gölü’nün turizm potansiyelinin değerlendirilebilmesi adına bir destek de Orhangazi Su Sporları Kulübü’nden geldi.

Başkan Tuna Çokgüler, İznik Gölü’nün turizme kazandırılması noktasında dernek olarak çalışmalar yürüteceklerini kaydederek, dalış kurslarının yanı sıra yelken, yüzme ve su kayağı kurslarının da verileceğini söyledi. Çokgüler şunları söyledi; “İznik Gölü’nün turizme açılması konusunda bugüne kadar ciddi adımlar atılamadı. Biz dernek olarak yaz dönemlerinde yaz spor okulları açarak ilk ve ortaokul seviyesindeki çocuklarımıza su sporları yaptırmayı planlıyoruz. Bu anlamda Gölyaka’daki tesislerimizi daha kapsamlı hale getirip, kurslarımızı çoğaltacağız. Ayrıca ulaşımın kolay olması için İznik Gölü kıyısındaki restoranlar bölgesinde de bir çalışma alanı oluşturmayı planlıyoruz. İznik gölünde su sporlarının daha fazla yapılabilmesi amacıyla yeni organizasyonlar için uğraşacağız.”

"Bursa'yı yelken sporuna dahil etmeye kararlıyız"

Türkiye Yelken Federasyonu (TYF) Başkanı Ahmet Gençtürk: Bursa´da uluslararası dereceler alan birçok sporcu bulunuyor. Bundan 5-6 yıl öncesine kadar Mudanya ve İznik´te düzenlediğimiz turnuvalarda 50 kadar yelkenli oluyordu. Bu oran son yıllarda 5’e kadar düştü. Bu kesinlikle kabul edilemez bir durum. Bodrum, Turgutreis gibi yerlerden dünya şampiyonu çıkıyor da denize kilometrelerce uzunlukta kıyısı bulunan Bursa´dan çıkmıyor. Anlamak çok zor. Bursa´yı yelken sporuna dahil etmeye kararlıyız.

Editör: TE Bilişim