İzmit Körfez Köprüsü ışıl ışıl

İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek projenin en önemli ayaklarından olan İzmit Körfez Köprüsü'nde aydınlatma çalışması yapıldı.

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi’nin en önemli ayağı olan İzmit Körfezi geçiş köprüsünde, Mart ayında kopan ve yeniden yapılarak montajı tamamlanan kedi yolu olarak bilinen halatlara aydınlatma sistemleri monte edildi. Işıklandırma çalışmalarıyla gündüz şantiye görüntüsünde olan Körfez Geçiş Köprüsü, akşam saatlerinde aydınlatmaların çalıştırılmasıyla Körfez’e yeni bir görünüm kazandırmaya başladı.

Sıra köprüyü taşıyacak çelik halatların montajında

Kocaeli’nin Dilovası ilçesi Diliskelesi ile Yalova Altınova ilçesi Hersek Burnu arasında inşa edilen Körfez Geçiş Köprüsü’nde kedi yolu montajının tamamlanmasının ardından köprüyü taşıyacak olan çelik halatların montajının başlaması bekleniyor. Körfezin iki yakasını birleştirecek çelik köprü halatları yerin 19 metre altındaki temellerine sabitlenecek. Köprü bağlantı yollarının da büyük ölçüde tamamlandığı Körfez Geçiş Köprüsü, yaklaşık 2 bin 682 metre uzunluğuyla dünyanın en büyük orta açıklığına sahip 4. köprüsü olma özelliği taşıyacak.

Temeline çakılan 195 çelik kazık ile en büyük depreme dayanıklı olacak şekilde yapılan köprü 252 metre yüksekliğindeki tamamen çelikten yapılan köprü kuleleri ise olası kazalarda gemi çarpmalarına karşı dayanıklı olarak inşa edildi. Körfez geçiş köprüsü tamamlandığında, denizin 65 metre üzerinde 3 gidiş, 3 geliş ve 1 de hizmet şeridiyle araçlara hizmet verecek.

Körfezin iki yakasındaki 60 dakika süren geçiş süresini de çalışma ile 6 dakikaya inecek. Yaklaşık 1.1 milyar dolarlık yatırımla inşasına devam edilen köprü çalışmaları tamamlandığında, geçiş ücreti olarak sürücülerden 35 dolar-KDV alınması bekleniyor.

Çalışmaların hızlandığı Körfez geçiş köprüsündeki çalışmaların yaz aylarında büyük oranda tamamlanması bekleniyor.

Editör: TE Bilişim