İzmirli sanayiciler 'tuz' seferine çıktı  

Çamaltı Tuzlası ihalesi için ortak girişim oluşturan İzmirli sanayiciler bugün Ankara'ya gidiyor. Tuzla, yapılacak açık artırmanın ardından perşembe günü yeni sahibini bulacak

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri'ne bağlı İzmir Çamaltı Tuzlası ihalesine teklif veren 12 firmayı ön görüşme yapmak üzere Ankara'ya davet etti.

İzmir'in önde gelen başarılı sanayicileri Küçükbay Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça, Özkardeşler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nail Özkardeş, Kavuklar Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavuk ile Odak Döviz ortağı Bilal Doğan'ın oluşturduğu İzmir Çamaltı Tuzlası Ortak Girişim Grubu ile İzmirli Billur Tuz firmasının yetkilileri bugün ön görüşme yapmak için Ankara'da olacaklar. Öngörüşmeye, ihaleye İstanbullu firmalarla ortak girişim oluşturarak teklif veren İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Yolgörmez de katılacak.

ÖRNEK GÜÇ BİRLİĞİ

Bugün ve yarın yapılacak ön görüşmelerden sonra, açık artırmaya katılacak firmalar da belirlenecek. Perşembe günü öğleden sonra yapılacak açık artırma sonucu, Çamaltı Tuzlası'nı 2031 yılına kadar işletecek grup ortaya çıkacak. Açık artırmaya katılacak firmalardan, ihalede verilen en yüksek teklifin yüzde 5'i kadar teminat alınacak. Çamaltı Tuzlası, yıllık 500 bin ton üretim kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük deniz tuzlası konumunda bulunuyor. Öte yandan aynı tarihlerde özelleştirilecek olan Ayvalık Tuzlası için de aynı süreç izlenecek. Ayvalık için 7 firma teklif vermişti.

İzmir'in önde gelen 5 işadamının eşit ortaklıkla kurduğu İzmir Çamaltı Tuzlası Ortak Girişim Grubu ile 1964 yılından bu yana tuz sektöründe faaliyet gösteren Billur Tuz, ihalede en iddialı gruplar olarak görünüyor. Bugünkü ön görüşmelerde İzmir'in güçbirliği oluşumunu Akça Holding Yönetim Kurulu Üyesi Cemal İpekoğlu ve Bilal Doğan temsil edecek.

ÖRNEK OLDULAR

Tuzla için iyi bir birliktelik oluşturduklarını dile getiren İpekoğlu, "İzmirliler olarak yakındığımız şey güçbirliği yapamamaktı. Şimdi günlük hayatlarında birbirine yakın işadamları, bunu iş konusunda da gerçekleştirdi. Bu birliktelik İzmir'e örnek olmalı" dedi.

Çamaltı Tuzlası'nda ısrarlı olan Billur Tuz'un Genel Müdürü Vefa Önal ise ihaleye yoğun bir ilgi olduğunu dile getirerek, İzmir için hayırlı bir sonucun ortaya çıkmasını dilediklerini kaydetti.

Ayvalık gibi olmasın

İhaleye katılan İzmirli firmalar, Ayvalık Tuzlası ihalesinde yaşanan sorunların tekrar etmesinden endişe ediyor. İstanbullu 2 işadamının kurduğu bir firma, 2 yıl önce ihaleye çıkarılan Ayvalık Tuzlası'na 6 milyon dolar ile en yüksek teklifi verdi. Ancak tuzlayı devralmak yerine ek süre talebinde bulundu. Süre bittiğinde ise teminatlarını yakarak tuzlayı almaktan vazgeçti.

Çamaltı Tuzlası'na olan yoğun ilgiye şaşıran İzmirli gruplar, Ayvalık Tuzlası'nın başına gelenlerin Çamaltı'nda da yaşanacağı endişesini taşıyor. İzmirli gruplar, "Açık artırmaya sağlam firmalar katılmalı. Haksız rekabet yaşanmamalı. Türkiye'deki diğer tuzlaları işleten bazı gruplar, Çamaltı Tuzlası'nın özelleştirme sürecini baltalayabilirler" açıklamasınde bulundu.

 

Editör: TE Bilişim