İzmirli Leyal Gemi Söküm firması, Avrupa Komisyonu Onaylı Gemi Geri Dönüşüm Listesi'ne AB dışında giren üç tesisten ikisinin sahibi olarak bu konuda rüşdünü ispat etti.

Avrupa Komisyonu, Onaylı Gemi Geri Dönüşüm Listesi'ni bugünkü Resmi Gazete'de yayınladı. Buna göre, 31 Aralık 2018 itibariyle AB bayraklı gemiler sadece bu listedeki gemi geri dönüşüm tesislerinde sökülebilecek.

26 tesisin yer aldığı listede AB dışından sadece 3 tesis yer aldı. Bu tesislerden biri ABD’den; diğer ikisi ise Türkiye’den oldu. İzmirli Leyal, iki tesisi ile (Leyal Gemi Söküm ve Leyal Demtaş) bu listede yer alarak büyük başarı gösterdi.

Listeye girmek için başvuru yapan diğer tesislerin inceleme ve onay süreci devam ediyor. Avrupa Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği (SRR) Avrupa Birliği dışından üç tesis olmak üzere toplam 26 tesisle başlıyor.

DİĞER TESİSLER DE HAZIRLIK YAPIYOR

Dünya’dan Aysel Yücel’in haberine göre, Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği yöneticilerinden Ersin Çeviker, Türk tesislerinin bir süredir AB tüzüğüne uyumlu hale gelmek için çalışmalar yaptığını hatırlatarak “Şu anda Aliağa’daki 22 firmadan 8’inin AB Komisyonu'na müracaatlarını tamamladı, 4 firma denetlendi. Leyal ise büyük başarı göstererek bu listeye girmeyi başaran ilk firma oldu. Türkiye olarak AB listesine ne kadar çok firma ile girersek AB’nin yıllık 2 milyon ton olan gemi geri dönüşüm kapasitesinden o kadar fazla pay alırız. Firmalarımızın tesisler, AB’ye uyumlu hale gelebilmek için çevreci yatırımlarını sürdürüyor” dedi.

SÜREÇ, ARALIK SONUNDA BAŞLAYACAK

Avrupa Komisyonu’nun 2013 yılında yayımladığı AB Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği ile AB bayraklı gemilerin yönetmelik gereklerini yerine getiren ve listeye dahil olan ülkelere gönderme kararı aldığını duyurmuştu. Süreç, Aralık sonunda başlıyor.

Editör: TE Bilişim