Kentin yetiştirdiği önemli mimar ve tasarımcıları bir araya getirerek Körfez ve kıyıların tasarımı konusunda aylardır “kapalı devre” çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu çalışmaların ürününü ilk kez ilgili meslek odaları ve belediyelerle paylaştı. Başkan Aziz Kocaoğlu, “Katılımın sadece lafta kalmasını değil, gerçek anlamıyla hayata geçmesini istiyoruz. İzmir’in geleceğini değiştirecek bu önemli projeyi, toplumun farklı kesimleriyle paylaşmayı sürdüreceğiz” dedi

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve “İzmirlilerin Denizle İlişkisini Güçlendirmekte Uygulanacak Tasarım Stratejisi Planı” adıyla yürütülen çalışma ilk meyvelerini verdi. Mavişehir’den İnciraltı’na dek uzanan kıyı şeridinin ve Körfez’in yeniden tasarlanmasını hedefleyen proje, ilgili ve meslek odaları ve belediyelerin temsilcilerinin de katıldığı toplantıda ilk kez görücüye çıktı.
Proje lideri Prof.Dr. İlhan Tekeli, İzmirlilerin denizle ilişkisini güçlendirmeyi ve yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen çalışmanın, Türkiye’nin yerel yönetimler düzeyindeki ilk Kültür Çalıştayı ile ilk Tasarım Forumu’na evsahipliği yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin vizyon ve strateji hedefleri doğrultusunda oluşturulduğunu belirtti ve bu çalışmalarda artık son aşamaya gelindiğini söyledi. Prof Dr. Tekeli, aylardır sürdürülen çalışmalara uzman isimler ve Türkiye’nin önemli mimarlarıyla kentsel ve endüstriyel tasarımcılarının katıldığını vurgulayarak, “Artık projeyi belli bir noktaya getirerek katılıma açılabilecek bir noktaya geldik” dedi.

İzlenimler olumlu

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirilen ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katıldığı toplantıda, projede görev yapan mimar ve tasarımcıların yanı sıra Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Zeki Yıldırım ve Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi Başkanı Bilgi Yarcı Bukrek ile Bornova, Çiğli, Bayraklı ve Konak belediyelerinin yetkilileri yer aldı. Projede görev yapan tasarım ekipleri, 4 bölgeye ayırdıkları kıyı şeridinin her bölümüne ilişkin proje sunumlarını katılımcılarla paylaştı. Projenin 4 saatlik detaylı anlatımının ardından, belediye ve oda başkanlarının görüşleri ve önerileri dile getirildi.

Gerçek anlamda katılımcılık

Toplantı sonunda bir değerlendireme yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu “Biz ortaya tartışılabilecek bir ürün koyduk. Bunu tartışarak geliştirmeliyiz. Katılımın sadece lafta kalmasını değil, gerçek anlamıyla hayata geçmesini istiyoruz. İzmir’in geleceğini değiştirecek bu önemli projeyi, toplumun farklı kesimleriyle paylaşmayı sürdüreceğiz” dedi. Bazı detaylara ilişkin mutlaka soru işaretleri oluşabileceğini belirten Başkan Kocaoğlu, bütün içerisinde görülen bazı belirsizliklerin giderilmesi için proje üzerinde çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Başkan Aziz Kocaoğlu, en kısa zamanda projenin tümünü İzmirlilere tanıtıp hafızalara yerleştirmeyi hedeflediklerini, ikinci aşamada ise hemen yapılabilecek çalışmalardan başlayarak projeyi yaşama geçireceklerini söyledi.

4 fiziksel, 1 sosyal proje

İzmirlilerin denizle ilişkisini güçlendirecek ve yaşam kalitesini artıracak tasarım çalışmasının ilk tohumları, Büyükşehir Belediyesi’nin 24 Ekim 2009 tarihinde yaptığı İzmir Kültür Çalıştayı ve 31 Mayıs 2011’deki İzmir Tasarım Forumları ile atıldı. Sosyal Bilimci Prof. Dr. İlhan Tekeli’nin yönetiminde yürütülen kent tasarımı çalışmaları; İzmir’in vizyonu, kentin dünya ekonomisi içinde sürekli gelişen konumu, gerilimi düşük yaşam biçimi, ekolojik esasa dayanan gelişme süreci ve katılımcı bir yönetişimi benimseyen anlayış ekseni üzerinde ele alındı. Bu doğrultuda dayanağını İzmirlilerden alan, “emlak piyasasının rantını köpürtmeye değil, kentlinin yaşam kalitesini yükseltmeye” çalışan, tek kişinin dayatması yerine kolektif tasarımcılar grubunun ürünü olan bir proje oluşturuldu. Uzman isimlerden oluşan “çekirdek kadro” ile “kapalı devre” başlayan çalışmalar daha sonra, “çoğu İzmirli” olan Türkiye’nin önemli mimarlarıyla kentsel ve endüstriyel tasarımcılarının da katılımıyla devam etti. Projede yer alan ekipler, Körfez’i 4 ayrı bölgeye ayırdı. Mavişehir-Alaybey, Alaybey-Alsancak Limanı, Alsancak Limanı-Konak, Konak-Üçkuyular arasında kalan bölgeler bir bütünün parçaları olarak, ancak kendi çevresel özellikleri doğrultusunda tüm fiziksel özellikleriyle yeniden tasarlandı. Projede yer alan 5. bir grup ise kent kimliği üzerine çalışma yaparak, Körfez ve kıyılarını merkez alan ulusal ve uluslararası kültürel etkinlikler ve kenti tanıtacak görsel imajlar hakkındaki projelerini tanıttı.

Editör: TE Bilişim