Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in çevresinin 60 dakikada dolaşılmasını sağlayacak olan İzmir Karayolu ve Raylı Körfez Geçiş Projesi (İZKARAY)'nin proje ihalesine çıktıklarını söyledi. Yıldırım, "5 milyar TL yatırım yapacağımız İZKARAY'ın proje çalışmalarına başlamış olduk. Proje tamamlandığında İzmir'in çevresini 1 saatte dolaşacağız." dedi.

Bakan Yıldırım, İzmir'in ulaşım projelerine büyük önem verdiklerini ve iki kapsamda ele aldıklarını söyledi. İlk olarak şehiriçi toplu ulaşım sıkıntısını çözecek projeleri bulunduğunu belirten Yıldırım, bu kapsamda raylı sistemlere ağırlık verdiklerinin altını çizdi. İZKARAY ile İzmir Körfez'inin çevresini dolaşan raylı çevre yolu inşa edeceklerini belirten Yıldırım, "İzmir Körfez Geçişi Bağlantı Yolu projesinin tamamlanmasıyla kuzey aksından gelen araçlar, kentiçi trafiğine girmeyerek İzmir Körfezi'nin güneyine ulaşabilecek." şeklinde konuştu.

Yıldırım, karayolu ve raylı sistem olarak planlanan İzmir Körfez Geçişi'nin, İzmir Çevre Yolu ile entegre olacağını söyledi. Yıldırım, "İzmir Körfez Geçişi'nin raylı kısmı ise metro ve banliyö raylı sistemleriyle de bağlantılı olacak. Bağlantının kuzeyde İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde, güneyde ise İnciraltı mevkisinde yapılmasını planlamaktayız." dedi. Yaklaşık 9,5 kilometre uzunluğunda planlanan körfez geçişi projesinin ihalesini mayıs ayında yaptıklarını belirten Yıldırım, sürecin tamamlanmak üzere olduğunu açıkladı.

Yıldırım, İZKARAY'ın Mavişehir'den İzmir Çevre Yolu'na bağlanarak sırasıyla Bornova, Otogar, Buca ve Balçova'yı takiben tekrar İzmir Körfez Geçişi'ne bağlanan bir daire çizeceğini anlattı. Mevcut çevre yolunun yaklaşık 55 kilometre olduğunu, körfez geçişinin tamamlanmasıyla eksik halkanın tamamlanacağına ve bağlantının tam bir daireye dönüşeceğine dikkat çeken Yıldırım, "Yani İZKARAY ile İzmir'in iki gerdanlığı oluyor. Bir tanesi raylı geçiş, bir tanesi karayolu. İZKARAY için 5 milyar TL'lik yatırım öngörüyoruz. Proje tamamlandığında İzmirli hemşehrilerimiz, zamandan ve yakıttan yılda 500 milyon TL tasarruf edecek." dedi.
Editör: TE Bilişim