Bakan Yıldırım: İzmir'i Akdeniz'in yat limanı yapıyoruz

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in yat turizmi açısından yeni keşfedilen bir cazibe noktası olduğunu belirterek, "Yat limanı sayısını 6'dan 23'e çıkararak, İzmir'i Akdeniz'in yat limanı haline getiriyoruz." dedi. Akdeniz çanağında 1 milyonun üzerinde yat bulunduğunu, bunların yüzde 85'inin Fransa, İspanya ve İtalya'daki limanlara yanaştığını kaydeden Yıldırım, Türkiye'nin payının yüzde 1 bile olmadığını vurguladı.

Bu sebeple son yıllarda yat limanı yatırımlarına büyük ağırlık verdiklerini ve 9 bin olan bağlama kapasitesini 17 bin 300'e çıkardıklarını belirterek, "Bu kapsamda İzmir'in büyük bir önemi var. Ege'nin turkuazı, yat turizminin vazgeçilmezi İzmir, doğal ve arkeolojik zenginlikleriyle yat turizmi açısından yeni yeni keşfedilen bir cazibe noktası olma özelliği taşıyor. İzmir'in yat limanı sayısını orta vadede 6'dan 23'e, bağlama kapasitesini ise bin 965'ten 7 bin 765'e ulaştıracağız." şeklinde konuştu.

Bakan Yıldırım, yeni tesislerin yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilmesini planladıklarını da ifade ederek, "İzmir, uzun bir sahil şeridine sahip olmasına karşılık yeterince yat limanı yok. Bu da bize İzmir Körfezi'nin çok daha fazla yat limanına ihtiyacı olduğunu gösteriyordu. Birinci etapte Karşıyaka Bostanlı, Bayraklı, İnciraltı, Urla Çeşmealtı ve Şakran yat limanılarını yapacağız.

İkinci etapta ise daha dış kıyıda kalan Yenişakran, Dikili, Çeşme Şifne ve Karaburun gibi bölgelerde yapılacak. Buraların altyapılarının bazılarını biz yapacağız, üstyapıyı ise yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştireceğiz. Bazılarını da sıfırdan özel şirketlere vereceğiz. Bu kapsamda 2012 yılı için beş adet yap-işlet-devret modeliyle planlanan Karşıyaka, Bayraklı, Şakran, İnciraltı ve Urla yat limanlarına ilişkin etüt, proje, imar planı, ÇED, fizibilite ve oşinografiyi içeren ihalenin çalışmalarına devam ediyoruz." dedi.

İlk etapta yapılması planlanan yat limanlarının 2012 yatırım programına teklif edildiğini kaydeden Bakan Binali Yıldırım, bu kapsamda İnciraltı Yat Limanı'nın 450, Urla Çeşmealtı Yat Barınağı'nın 100, Karşıyaka ve Bayraklı yat limanlarının 500'er, Şakran Yat Limanı'nın 400 yat kapasiteli olacağını açıkladı.

Editör: TE Bilişim