İlk gemi 5,5 ay sonra geliyor
 
Körfez’de daha hızlı ve konforlu ulaşım hedefine adım adım yaklaşan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yalova’daki tersanelerde üretilen yeni yolcu gemilerini kamuoyuna tanıttı. 2014 Ocak sonunda teslim edilmesi gereken ilk geminin yıl sonuna yetiştirileceğini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Hem 4 milyon İzmirli ve kente gelen konuklarımıza süratli ve konforlu ulaşım hizmeti sağlayacak olmaktan, hem de Türkiye gemi sanayini bir üst aşamaya yükseltecek bir yatırıma imza atmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
 
İzmir Körfezi 5,5 ay sonra son teknolojiyle üretilmiş hızlı ve konforlu gemilerden ilkine kavuşuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deniz ulaşımının geliştirilmesi amacıyla yürüttüğü proje kapsamında üretilen 15 adet gemiden ilkinin gövde imalatı tamamlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, denizcilik sektörünün temsilcileri ve İzmirli basın mensuplarıyla birlikte Yalova’ya giderek üretimin gerçekleştiği ÖZATA Tersaneleri’nde incelemelerde bulundu. ÖZATA Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven, gövde imalatı tamamlanan ilk gemi ile gövde imalatına başlanan ikinci yolcu gemisini inceleyen İzmir heyetine, görevli teknik personelle birlikte bilgi verdi ve gemilerin üretim aşamalarını anlattı.
 
“Gemi sanayinde çıtayı yükseltiyoruz”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tersanede düzenlenen tanıtımda, yeni gemiler için karar verme aşamasında yaşadıklarını anlatarak, “Bir yolculuğa çıktık. Özdemir Bey, 40 yıla yakın bir süre tersane sektöründe çalışmış, çeşitli kademelerde görev yapmış, sektörü iyi bilen bir arkadaşımız. Bu işe bizimle birlikte o da gönlünü ve yüreğini koydu. Bugün bu gemi imalatıyla Türkiye gemiciliği büyük bir adım attı. Bir sıçrama yaşadı ve yaşayacak” dedi.  Başkan Aziz Kocaoğlu, hem 4 milyon İzmirli ve kente gelen konuklarımıza süratli ve konforlu ulaşım hizmeti sağlayacak olmaktan, hem de Türkiye gemi sanayini bir üst aşamaya yükseltecek bir yatırıma imza atmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Projenin sadece 15 geminin alınmasından ibaret olmadığını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Özata Gemicilik’in mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde çalışarak üreteceği gemilerimizin Körfez’e bir an önce renk katmasını diliyorum. Başta emekleriyle bu gemileri yapan işçi kardeşlerimize, teknik personele, Özata şirketinin yönetimine ve emeği geçen Büyükşehir Belediyesi bürokratlarına sonsuz teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
 
Dünyanın en büyüğü

Özata Tersaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven ise havacılık ve uzay teknolojisinde kullanılan “karbon kompozit” malzeme ile yapılan dünyadaki en büyük yolcu gemilerinin İzmir için üretildiğini söyledi. Ataseven, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yatırımının dünya denizcilik sektörünün de gözünü Yalova’ya çevirmesini sağladığını vurguladı.

Haziran 2012’de sözleşme imzalandıktan sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi ile koordineli olarak projelendirme çalışmalarına başladıklarının altını çizen Ataseven, şöyle devam etti:
“İzmir’e yakışan güzellikte, konforda ve beklenen teknik kapasiteye sahip, çevreci gemiler yapmak için ortaklaşa çalışmalar yürütmeye başladık. Yola çıktığımız hedefte, çalışmalarımızın sonucunda, İzmir halkının da büyük memnuniyet sağlayacağına emin olduğum,   modern çizgilere sahip güzel bir gemi dizayn ettik. Ürettiğimiz model Polonya’da katamaran tekneler konusunda uzman bir laboratuarda yapılan testlerden başarıyla geçti. Bir yandan dizaynımızı hazırlayıp geliştirirken, diğer yandan tersanemizin alt yapısını karbon kompozit üretimi için uygun hale getirmek üzere yatırımlar başlattık. Halen devam eden yatırımlarımızın şu ana kadar oluşan toplam değeri 9 milyon Dolar’a ulaştı. Sanırım proje sonuna kadar bir bu kadar daha yatırımı gerçekleştirmiş olacağız.”
 
Gecikme yok

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin karbon kompozit katamaran gemilerin alımı hakkında vermiş olduğu kararın Türk denizciliği adına tarihi önem taşıdığına vurgu yapan Özdemir Ataseven, “Bu karar, Türk denizciliğinin yeni bir segmentte dünyaya hizmet verebilmesi adına en önemli ve isabetli kararlardan biridir. Üretimimiz ilerledikçe başlangıçta cesurca olduğunu düşündüğüm bu kararın tartışılmayacak kadar doğru olduğunu şimdi anlıyoruz. Bu kararın açmış olduğu yol bize bir misyon yükledi. Projenin ana yüklenicisi olarak, yerli üreticilerin bu proje içine dahil edilmesini esas görevlerimizden biri olarak görüyoruz. Ve bu konuda Gemi Mühendisleri Odası Yerlileştirme Komisyonu ve Gemi Sanayicileri Derneği ile birlikte çalışmalarımıza devam etmekteyiz” dedi.  

Özata Tersaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven, gemilerin dizayn ve üretim kontrolünün, dünyada tecrübesiyle öne çıkan klas kuruluşu Norveç Loydu DNV tarafından yapıldığını söyledi. Ataseven, projenin başında hazırlamış oldukları termin planına göre ilerlediklerini ve herhangi bir gecikme yaşanmadan gemileri İzmir halkının hizmetine sunacaklarını açıkladı.
 
Dünyanın gözü bu gemilerde

Özdemir Ataseven, İzmir Büyükşehir Belediyesi için üretilen gemilerin dünya çapında ilgi uyandırdığını da belirterek, “Geçen ay katıldığımız, Norveç’te gerçekleşen dünyanın en büyük denizcilik fuarında en çok ilgi çeken ürünün inşa etmekte olduğumuz katamaran gemiler olduğunu bire bir yaşayarak gözlemledik. Bu yolu bize açan başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanım olmak üzere, projenin yaratılmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım” diye konuştu. Ataseven, Azerbaycanlı yatırımcıların da yeni gemilerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi karbon-kompozit teknolojisini incelemek üzere Yalova’ya geldiklerini söyledi.
 
Sektör temsilcileri ne dedi?
 
“Gurur duyduk”

Geziye katılan meslek örgütleri temsilcileri de, yeni gemilerin yapımına ilişkin çalışmaları ve tamamlanan gövdeleri yakından inceledi. İzmir Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Geza Dologh, “İlk gemiyi gördüğümüz için çok sevinçliyiz. 2 sene önce örneğini gördükten sonra, 13 ay önce bu gemilere karar verildi. Ve ilk bebek doğmaya hazır. İnşallah yıl sonunda doğacak. Sonra 3 ayda bir gemiler peş peşe doğacak. Çok beğendik. Bence bir problem olmayacak. Aslında Türk gemi sanayine de çok faydalı olacak yeni bir teknoloji. İzmir Belediyesi örnek olacak. Zaten Aziz Başkan da örnek bir insan” dedi.
 
İzmir’e çok yakışacak

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, bu gemilerin Türk emeğinin bir başarısı olduğunu söyleyerek, “Türk işçisinin, Türk mühendisinin, Türk tersanelerinin bir ürünü bu. Gurur duydum. Bir İzmirli olarak gerçekten gurur duydum. Oldukça güzel bir kabuk. İçine girdik, gezdik. İzmir’e ve Belediyemize çok yakışacağını düşünüyorum. Aynı zamanda çok uygun bir malzemeden üretiliyor. Hafif olmasının vermiş olduğu avantajlar çok, yakıt tüketimi de çok az, zaten hızlı olduğunu biliyoruz. İç körfezde ve dış körfezde çok rahat yolculuk yapacağımızı düşünüyorum. Zaten İzmir hep örnektir. İzmir Büyükşehir Belediye başkanımız da örnek bir insan” şeklinde konuştu.

Daha önce gemiler ile ilgili bir rapor hazırlayarak Büyükşehir Belediyesi’ne sunduklarını hatırlatan Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer ise şunları söyledi: “Hayırlısı olsun diyoruz. Daha önce bu konuda rapor hazırlayıp sunmuştuk belediyeye, açıklamalarımız da olmuştu.  İnşallah bundan sonra da başarıyla tamamlanır ve biter proje.  İnşallah başarılı olurlar ve hepsi zamanında teslim edilir.”
 
İzmir’in gemileri deniz ulaşımına yeni standartlar getirecek
    
•  Yeni gemiler katamaran gövde tipinde olacak.
•  Yapı ana malzemesi, çelikten daha sağlam, alüminyumdan daha hafif, dayanıklı, daha uzun ömürlü, işletme maliyetleri düşük ‘karbon kompozit’ malzemeden olacak.
•  13 adet geminin işletme hızı (saatte) 18 deniz mili, 2 adet geminin işleme hızı saatte 30 deniz mili olmak üzere 15 adet gemi inşa edilecek (Mevcut gemilerin hızı saatte 9-10 deniz mili)
•  Gemilerin tam elektronik kontrol sistemi ve manevra yeteneği olacak. Bu sayede gemilerin iskelelere yanaşma ve ayrılmaları çok kısa sürede gerçekleşebilecek.
•  Gemiler iç ve dış körfez taşımacılığında İzmir’in ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde planlandı.
•  Gemilerin boyları en az 37 metre, enleri ise en az 11,5 metre olacak
•  Konforlu ve ergonomik oturma koltukları ile geniş koltuk arası mesafesi (diz mesafesi) olacak.
•  İç körfez gemileri 420, dış körfez gemileri 400 kişi kapasiteli olacak. Gemilerde ayrıca fiziksel engelliler için araçlarına uygun yer olacak.
•  Gemilerde büfe ve soğuk–sıcak içeceklerin satıldığı otomatik satış büfeleri (snack) bulunacak
•  Gemilerin ön tarafında yolcuların hızlı iniş-binişlerini sağlayacak genişlikte, engelli vatandaşların yardımsız olarak kullanımına uygun kaptan tarafından otomatik olarak kumanda edilecek rampalar bulunacak.
•  Gemilerde bebek bakım masası da bulunacak.
•  Normal tuvaletler ve engelli tuvaleti bulunacak
•  Gemi ergonomisi engelli vatandaşlar ve çocuk arabalarının kullanımına uygun olarak yapılandırılacak
•  Gemilerde gerekli yerlerde, görme engellilerin okuyabileceği şekilde kabartmalı (Braille Alfabesinde yazılmış)  uyarı ve yönlendirme işaretleri olacak.
•  Gemiler iki katlı olacak. Birinci kat kapalı alan, ikinci kat kapalı ve açık alanlı olacak.
•  Gemide bisiklet parkları bulunacak. Böylece bisiklet kullanıcıları da gemilerde daha rahat bir yolculuk yapabilecek.
•  Gemiye binecek yolcuların evcil hayvanlarını taşıyabilmeleri için en az 3 adet birbirinden bağımsız evcil hayvan kafesi bulunacak.
•  Yolcuların bavul ve çantalarını koyabilecekleri bavul rafı ve alanları olacak
•  Yazın terletmeyecek, kışın üşütmeyecek derecede iklimlendirilmiş (klimalı) kapalı yolcu salonları oluşturulacak.
•  Gemiler, kurulacak bir merkezden  ‘Filo işletme Sistemi’ ile kontrol ve denetim sağlanarak yönetilecek. Aynı sistem aracılığıyla gemideki ve kıyı birimlerinde bulunan ekranlar vasıtasıyla yolcuların bilgilendirilmesi sağlanacak. Gemide ayrıca TV yayınları da izlenebilecek.
•  Gemilerde kablosuz internet donanımı bulunacak.
•  Gemilerin bakım/onarımlarının sorunsuz gerçekleştirilmesi içim ihale kapsamında yedek parçalarının alımı da gerçekleştirilecek.

Editör: TE Bilişim