Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İzmir'in yat limanı sayısını 6'dan 24'e çıkaracak. Karşıyaka ve Bayraklı Yat Limanları'nın proje ihalesi bugün, İnciraltı, Urla-Çeşme ve Şakran Yat Limanı'nın proje ihalesi ise yarın yapılacak. Böylece İzmir yat merkezi haline getirilecek.

Yat limanlarının altyapısını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yapacak, üstyapı ise yap-işletdevret modeliyle gerçekleştirilecek. İlk etapta Karşıyaka, Bostanlı, Bayraklı, İnciraltı, Urla, Çeşmealtı ve Şakran yat limanları ihale edilecek. Karşıyaka ve Bayraklı Yat Limanları'nın proje ihalesi bugün, İnciraltı, Urla-Çeşme ve Şakran Yat Limanı'nın proje ihalesi ise yarın yapılacak.

İkinci etapta ise daha dış kıyıda kalan Yenişakran, Dikili, Çeşme, Şifne ve Karaburun gibi bölgelerde yapılacak. İnciraltı Yat Limanı 450, Urla Çeşmealtı Yat Barınağı 100, Karşıyaka ve Bayraklı yat limanları 500'er, Şakran Yat Limanı ise 400 yat kapasiteli olacak. İzmir'in yat limanı sayısı orta vadede 6'dan 24'e, yat bağlama kapasitesi ise bin 965 adetten, 8 bin 165'e ulaşacak. Akdeniz çanağında bulunan 1 milyonun üzerinde yatın yüzde 85'i Fransa, İspanya ve İtalya'daki limanlara demirliyor. Türkiye'nin payı ise yüzde 1'in bile altında. Bu kapsamda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı son yıllarda yat limanı yatırımlarına büyük ağırlık vererek, 9 bin olan yat bağlama kapasitesini 17 bin 300'e çıkardı.

 

Editör: TE Bilişim