Büyükşehir Belediyesi'ne ait şehir hatları seferi yapan 59 yaşındaki "İhsan Alyanak" adlı vapurun Körfez sularına gömülmesi gözleri, vapurların niteliklerine çevirdi. Belediyeye ait yedi yolcu ve üç araba vapuru bulunurken bunların en yenisinin 22, en eskisinin 60 yaşında olduğu ortaya çıktı.

Belediye vapurlarının yaş ortalamasının 40 olduğuna dikkat çeken Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer, "Yaşanan bu kazayla yaşı kıyaslamak doğru olmaz ancak İzmir'in yorgun bir filosu var. Belediyenin bu filoyu gençleştirmesi gerekiyor." dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde kendilerine, gemilerin ekonomik ömrünün 15-20 yıl olduğunun öğretildiğini aktaran Erginer, batan vapurun da bir an önce kaldırılmasını istedi: "Yoksa İzmirliler, batan vapuru her gördüğünde denizden korkacak. İnsanlara, daha genç ve modern teknelerle denizi sevdirmek lazım."

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 10 vapurundan en yaşlısı 1951'de Bremen'de yapılan 368 kişilik "Bergama". En genci ise İstanbul yapımı 22 yaşındaki "Esenköy" araba vapuru. En yaşlı gemiler sıralamasında Bergama'yı 49 yaşındaki "Gölcük", 45 yaşındaki "Salacak" ve 44 yaşındaki "Eminönü" araba vapurları izliyor.

Belediyeye ait İZDENİZ AŞ tarafından işletilen gemilerin hepsinin uluslararası standartlara uygun olarak yıllık havuzlama ve bakımlarının yapıldığı, İzmir Liman Başkanlığı'ndan "Denize Elverişlilik" belgelerinin alındığı belirtiliyor. Tüm gemilerin sigortalarının yapıldığı da kaydediliyor. Büyükşehir Belediyesi, mülkiyeti kendisine ait vapurların yanı sıra hizmet alımı yöntemiyle TURYOL Kooperatifi'nin 14 adet yolcu teknesini de işletiyor. İzmir'de 2010 yılında, 14 milyon 137 bin 75 kişi ve 300 bin 856 araç deniz taşımacılığını kullandı.

İstanbul'da yaş ortalaması 22

İstanbul şehir hatlarında 34 aktif vapur bulunuyor. 1973 yapımı Barış Manço ve Aykut Barka vapurları İstanbul filosunun en yaşlıları. En gençleri ise Haliç Vapurları diye bilinen, 2010 yapımı panoramik Hasköy vapuru. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2005'teki devirden sonra yaklaşık 6,5 milyon TL harcayarak vapurlarını tepeden tırnağa değiştirdi. Barış Manço ve Prof. Dr. Aykut Barka, Emin Kul ile Ahmet Hulusi Yıldırım vapurları yenilendi. Fenerbahçe vapuru ise 'müze' olarak hizmet veriyor.

Editör: TE Bilişim