İzmir'de Denizcilik Bayramı şenlik havasında  kutlandı

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, bu yıl İzmir’de şenlik havasında kutlandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Mustafa Çalışkan’ın da katıldığı törenlere, İzmir’deki yelken kulüplerinin minik optimistlerinin İzmir Körfezi’ndeki gösterileri, renk kattı.

Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başlayan törenlere, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı pilot-römorkörlerin su gösterisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin vapurları ve deniz polisi eşlik etti. İMEAK DTO İzmir Şubesi’nin çifte kürek teknesi de denizden yapılan geçit törenine katıldı.

İzmir Vali Yardımcısı Ufuk Seçilmiş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Muzaffer Tunçağ, İzmir Liman Başkanı Mustafa Çankaya, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Murat Yılmazarslan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali Osman Tatlısu, İzdeniz Genel Müdürü Salih Aslan, TCDD İzmir Alsancak Liman İşletme Müdürü İsmet Canbaz, Dokuz Eylül Üniversitesi Dekanı Prof.Dr. Güldem Cerit, İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz ile denizcilik protokolü katıldı. İzmir Liman Başkanlığı’nın önünde yapılan geleneksel halat çekme yarışını, Deniz Ticareti Genel Müdürü Çalışkan’ın yer aldığı ekip kazandı. İzmir’deki milli sporculara plaket verilmesinin ardından, deniz şehitleri anısına denize çelenk atma töreni gerçekleştirildi.

Denizcilik protokolü, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin inşa ettiği Yeşil Eylül gezi teknesi ile Aytaç yelkenli teknesine binerek, Pasaport’ta tur attı. ‘DENİZCİLİKTE HAYALLERİMİZ VAR’ Törende konuşan Deniz Ticareti Genel Müdürü Mustafa Çalışkan, Türkiye’nin küresel ve bölgesel boyutta çok önemli bir deniz ülkesi olduğunu söyledi.

Kabotaj taşımacılığı ile ilgili rakamlar veren Çalışkan, son 10 yıllık dönemde yolcu sayısının 123 milyondan 161 milyona çıktığını, kabotaj yük taşımalarının payının ise yüzde 5.61’e ulaştığını belirtti. Yaşlı gemilerin hurdaya ayrılarak yeni gemi inşası için nakdi destek, ihraç edilecek gemiler için Kredi Garanti Fonu Kefalet Desteği sağlanması, dünya denizcilik sektörüne istihdam arzı projelerine başladıklarını açıklayan Çalışkan, gençlere de denize yönelmeleri çağrısında bulundu. Çalışkan, “Denizciliği bir kültür, bir ideal ve meslek olarak benimseyin. Farklı kültürleri tanımak, keşfetmek, yenilik ve inovasyon yapmak istiyorsanız, deniz sizi çağırıyor. Ülkemizin sahip olduğu büyük potansiyel, sizinle değerlensin. Denizci olun, dünyayı tanıyın. Ülkemizin adını duyurun, tanıtımını yapın. Gemiler inşa edin” dedi. Şair Yahya Kemal’in ‘İnsan, alemde hayal ettiği müddetçe yaşar’ mısralarına atıfta bulunan Çalışkan, “Şairin dediği gibi bizim de denizcilikte hayallerimiz var. Hayalimiz eğitimin ilk adımında denizcilik bilincinin aşılandığı, aktif çalışan 10 kişiden biri denizcilik sektöründe yer aldığı, deniz ticareti filomuzun dünya payının yüzde 10’lara ulaştığı, limanlarımızdan çevre ülkelerdeki 200 noktaya yük aktarımı yapıldığı, yurtiçi taşımacılığın yüzde 20’sinin denizyoluyla gerçekleştiği lider bir ülke olmaktır” diye konuştu.

‘İNSANLARIMIZI DENİZLE BULUŞTURALIM’

İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 89. Yıldönümünde, Büyük Önder Atatürk’ün ‘Denizciliği Türk’ün milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız’ sözünün kendilerine ışık tuttuğunu söyledi. Son yıllarda Türk denizciliğinin önemli atılım gerçekleştirdiğini belirten Öztürk, “Ekonomimizi ve insanlarımızı denizle buluşturacak yeni projelere ihtiyaç var. Yolcu taşımacılığında parasız otoyol olan denizlerimizi daha fazla kullanmalıyız. Marinaların yanı sıra tekne park projeleriyle insanımız denizlerimizden daha ekonomik şekilde faydalanabilsin. Dileyen bir vapura atlayıp İzmir’den Foça’ya, Karaburun'a, Urla'ya gidebilmeli. Kurulacak lojistik merkezler sayesinde limanlarımız çoklu taşıma modlarıyla ülke ulaşım ağına bağlanmalı. Bunları yapabildiğimiz ölçüde "Denizci Millet, Denizci Ülke" oluruz. O zaman Denizcilik Bayramı’nı gerçekten bayram tadında kutlarız” dedi.

Editör: TE Bilişim