İzmir'de 15 gemi için ihale

İzmir Büyükşehir Belediyesinin 15 adet katamaran tipi yolcu gemisi almak için 6 Aralık 2011 tarihinde uluslararası ihale yapacağı bildirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, kentteki deniz ulaşımının geliştirilmesi ve ulaşımda deniz taşımacılığının payının artırılması için çalışmaların hızlı şekilde sürdüğü, bu kapsamda 6 Aralık 2011 tarihinde 15 adet yolcu gemisi alımı için ihale yapılacağı belirtildi.

Açıklamaya göre, ulusal ve uluslararası tüm isteklilere açık olarak yapılacak ihalenin sözleşmesinin imzalanmasının ardından ilk gemi 14 ay sonra, diğer gemiler ise her 2,5 ayda bir gemi olmak üzere teslim edilecek. İhale kapsamında inşası gerçekleştirilecek yeni gemilerin, özellikle çevreci ve engelli dostu olması amaçlanıyor.

İşletme-bakım-onarım maliyetleri ile yakıt sarfiyatının düşük olması, yolcu konfor ve güvenliğinin en üst düzeyde tutulması planlanan yeni gemiler, en ileri teknoloji kullanılarak üretilecek. Gemi yapım malzemesi olarak karbon kompozit kullanımı ve ses izolasyonunda mükemmelliyetin çok yüksek tutulması ile yeni gemiler, mevcut gemilere göre çok ''sessiz'' olarak çalışacak.

Gemilerde internet erişimi ve TV yayını da bulunacak. Gemilerdeki koltukların ergonomisi ve konforu ile uçak koltuğu rahatlığı sunulacak. Katamaran gövde tipinde inşa edilecek yeni gemilerde güneş enerji panelleri ile aydınlatma sistemi desteklenecek. Az yakıt harcayan gemilerde egzoz gazı emisyonu minimum düzeyde olacak, böylece çevreye duyarlı hizmet verilecek.

Engelli vatandaşlar da gemilerden rahatça faydalanabilecek. İskeleler, alınacak yeni gemilere göre yeniden yapılandırılarak modernize edilecek.

Mevcut durumda kullanılan yolcu gemileriyle Konak-Karşıyaka, Konak-Bostanlı arası yanaşma ve ayrılma manevraları dahil 18-20 dakikada katediliyor. Yolcu iniş-binişinin 5 dakika olarak eklenmesiyle toplam 25 dakikada sefer tamamlanıyor.

Belediye, yeni gemilerde ise her seferin 15 dakikada tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti.

Editör: TE Bilişim