İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir ile Selanik arasında gemi seferlerinin başlaması için hazırlıkların son aşamaya geldiğini, bu hatta Midilli'nin de eklenebileceği müjdesini verdi. 

Yunanistan'ın Midilli Adası'nda düzenlenen 'Midilli EXPO, Ege, Ticaret Kültür ve Turizm Fuarı' kapsamında iki ülke işadamlarının katılımıyla, 'Ticaret, Turizm, Sanayi' konulu bir İş Forumu gerçekleştirildi. Foruma, fuara katılmak için Midilli'ye gelen İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Yunanlı işadamlarının da ilgi gösterdiği fuara, Midilli Ticaret Odası Başkanı Thrasos Kalogridis, Türk Yunan Ticaret Odası Başkanı Panagiotis Koutsikos ve Selanik Limanı Başkan Vekili Panagiotis Theodosiou katıldı. 

Forumda konuşan Ekrem Demirtaş, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için deniz hatlarının çok önemli olduğunu vurguladı. Selanik ile İzmir arasında çalışacak bir feribot için geçtiğimiz hafta İzmir'e gelen Yunanlı bir işadamı ile görüştüklerini hatırlatan Demirtaş, "Bu çalışmalar hızla ilerliyor. İzmir-Selanik arasında çalışacak feribot Midilli'ye de uğrayabilir." dedi. İZTO'nun öncülüğünde İzmir'in kruvaziyer turizmde büyük başarı gösterdiğini dile getiren Demirtaş, kruvaziyer turizmi geliştirmek için dünyanın her yerinde düzenlenen forum ve fuarlara katıldıklarını ifade etti. Demirtaş, "Katıldığımız her forumda sadece İzmir'in ve ülkemizin değil Midilli'nin diğer Yunan adalarının da tanıtımını yapıyoruz. İki ülkenin Ege'deki güzelliklerini dünyaya birlikte pazarlamalı, ortak hatlar oluşturmalıyız." teklifinde bulundu. 

"İZMİR-SELANİK HATTINA MİDİLLİ DE EKLENMELİ"

Selanik Limanı Başkan Vekili Panagiotis Theodosiou ise Selanik ile ilgili konunun Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris ile birlikte ele aldıklarını ifade ederek, Selanik Limanı'nın feribot konusunda altyapısının hazır olduğunu aktardı. Midilli Ticaret Odası Başkanı Thrasos Kalogridis de İzmir-Selanik arasında çalışacak feribotun mutlaka Midilli'ye de uğramasını istediklerini söyledi. 

Yunanistan Yolcu Taşımacılığı Şirketleri Birliği Başkanı Michalis Sakellis, Türkiye ile Yunanistan adalarındaki limanların arasında bağlantı kurulması için büyük ilgi olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Ancak bir kruvaziyer, feribot hattının oturması için gereken süre bir risk ve Yunanlı firmalar bu riski göze alamıyor. Diğer yandan Türk turistlerin Yunanistan'a gelişindeki vize sorunu mutlaka çözülmeli. Bu sorun hükümetler nezdinde çözülmeli." İzmir Ticaret Odası ve İzmir'in kruvaziyer turizmde gösterdiği başarıyı çok takdir ettiklerini ifade eden Sakellis, "Yunanlı şirketler olarak bu başarıdan alacağımız çok dersler var." dedi. 

Demirtaş da Sakellis'e Yunanlı firmalara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek, "Armatörler bu işe girsinler, zarar etmeyecekler. Vize sorununun çözülmesi için hükümetiniz nezdinde sizin yapacağınız girişimler çok önemli." şeklinde konuştu. Forum, açılış konuşmalarından sonra Türk ve Yunan işadamları arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.
Editör: TE Bilişim