Dokuz Eylül’de “Hedef 2023: İzmir Limanları Sempozyumu”nda Konteyner Limanlarındaki Gelişmeler Ele Alındı


CEMALETTİN ŞEVLİ: “İZMİR DÜNYA DENİZ TİCARETİNDE ÖNEMLİ BİR KONUMA SAHİPTİR”

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi 29 Mart 2013 günü “Hedef 2023: İzmir Limanları Sempozyumu”na ev sahipliği yaptı. Sempozyumda konteyner limanlarındaki gelişmeler ele alındı.

Sempozyum, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile açıldı. Ardından açılış konuşmalarına geçildi. İlk konuşmacı Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem CERİT oldu. Prof. Dr. CERİT konuşmasında dünya ekonomisindeki olumlu gelişmelerden ve buna paralel olarak ülkemizde denizcilik ve limancılık sektörlerine yapılan yatırımlardan bahsetti. Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nin limancılık alanındaki eğitsel, akademik ve sosyal faaliyetlerinin yanı sıra çok sayıda bilimsel toplantıya da ev sahipliği yaptığını açıkladı.

Ardından söz alan TÜRKLİM Genel Sekreteri İrfan BİLGİN, Türkiye Liman İşletmecileri Derneği’nin yapısı, tarihi ve üyelerinden bahsetti. TÜRKLİM’in 55 üyeye sahip olduğunu ve 2012 yılında Feport – Avrupa Özel Limanlar Birliği’ne üye olduklarını belirten BİLGİN, Kariyer Port projesinin hızlanarak ilerlediğini açıkladı.

Açılış konuşmalarına TCDD Genel Müdürlüğü Limanlar Dairesi Başkanı Nevzat GÜNER ile devam edildi. GÜNER, Türkiye’deki demiryolu ağına yapılan yatırımlardan ve demiryolu ağında beklenen gelişmelerden bahsetti. Özelleştirilen TCDD limanlarının durumlarından ve geliştirmeleri anlatan GÜNER, TCDD İzmir Alsancak Limanında gerçekleştirilen derinleştirme ve modernleştirme çalışmalarına dair bilgi verdi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin ŞEVLİ ise denizyolu taşımacılığı açısından Türkiye’nin çok önemli bir konuma sahip olduğunu ve bu konumun çok önemli bir rakabetçi üstünlük yarattığından, Türkiye ve özellikle İzmir’in dünya deniz ticaretindeki yerinin öneminden bahsetti.

Son olarak açılış konuşmasını gerçekleştiren Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep YAPAREL, limanların gemiler için bir sığınak olması gerçeğinden hareket ederek, insanların da sığınaklara ihtiyaç duyduklarını, bu nedenle limanların da uluslararası ticaret için vazgeçilmez uğrak noktaları olduğunu hatırlattı.
 
“Hedef 2023: İzmir Limanları Sempozyumu, Konteyner Limanlarında Gelişmeler” başlıklı sempozyumun ilk oturumu, oturum başkanı DEÜ Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakkı KİŞİ başkanlığında, İMEAK DTO İzmir Şubesi Meclis Başkan Yardımcısı Bülent ÇAKIN, DEÜ Denizcilik fakültesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Soner ESMER, Nemport Liman İşletmeleri A.Ş. Liman Müdürü Alper GÜRSU ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdür Yardımcısı Güven DURAN’ın katılımları ile gerçekleştirildi. İlk konuşmacı olan Bülent ÇAKIN, Ege Gübre limanının inşa sürecinden, limanın şu anki kapasitesinden ve verdiği hizmetlerden bahsetti ve Ege limanlarının yeteri kadar kullanılamadığını ancak geleceğinin parlak göründüğünü vurgulayarak konuşmasına son verdi. İkinci konuşmacı Doç. Dr. Soner ESMER ise liman pazarlama ve yatırımlarında kullanılan talep tahmini metodolojilerinden, talep tahminlerinde yapılan yanlışlardan ve giderilmesine yönelik uygun yöntemlerden bahsetti. Doç. Dr. ESMER, nicel yöntemlerin öneminin farkındalığının mutluluk verici olduğunu ancak nitel yöntemlerin de bir o kadar önemli olduğunu ve bu konularla ilgili çalışmalar yapılası gerektiğini söyledi. Sözlerine Nemport Limanını ve sahip oldukları teknolojik ekipmanları tanıtarak başlayan üçüncü konuşmacı Alper GÜRSU, bilişim teknolojilerine ve ekipman parkına çok önem verdiklerini söyledi. GÜRSU, çevre dostu teknolojiler kullanılarak 2013 yılında liman kapasitelerini arttıracaklarından bahsetti. İlk oturumun dördüncü konuşmacısı olan Güven DURAN, konuşmasına ülkemizdeki kıyı tesisleri, kıyı tesislerine bakışımız, elleçleme hacimleri ve liman yatırımları açıklayarak başladı. Geleceğe dair konteyner elleçleme talebinden ve ihtiyaç duyulacak kapasitelerden bahseden DURAN, liman yatırım alanlarına değinmesinin ardından Aliağa ve İzmir Limanları arasında karşılaştırmalı analiz yaparak Ege bölgesindeki limanların kendi yük hacimlerini doğurduklarını ve elleçleme hacimlerinin yeni yatırımlar ile gelişeceğine dair ön görüleri bulunduğunu belirterek konuşmasını sonlandırdı.

 Verilen aranın ardından, sempozyumun ikinci oturumu DEÜ Denizcilik Fakültesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Deveci başkanlığında gerçekleştirildi.  İkinci oturuma TCDD İzmir Alsancak Limanı İşletme Müdürü Turan YALÇIN, Petkim Konteyner Limanı Projesi Proje Direktörü Doğan ÇIRAKOĞLU, DEÜ Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk NAS ve DEÜ Denizcilik Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Volkan ÇAĞLAR konuşmacı olarak katıldı. İkinci oturumun ilk konuşmacısı olan Turan YALÇIN konuşmasına kısa bir İzmir Alsancak Limanı tarihçesi ile başladı. YALÇIN, TCDD İzmir Alsancak Limanının verdiği hizmetlerden, gerçekleştirilen yatırım ve modernizasyon çalışmalarından ve yapılacak yatırımlardan sonra limanın gelecek planlarından bahsetti. İkinci konuşmacı olan ÇIRAKOĞLU, Petlim konteyner limanı projesinden, projenin öneminden, ulusal ve uluslararası ortaklardan, hedeflerden ve yüksek liman kapasitesi ile APM işletmeciliğinin bölgede yaratacağı hareketlilikten söz etti. Üçüncü konuşmacı olan Doç. Dr. Selçuk NAS bugüne kadar gerçekleştirdikleri projelerden bahsetti. NAS, DEÜ Denizcilik Fakültesi’nin bugüne kadar birçok limanla çalışmalar yaptığını ve özel sektörde birçok projeye destek verdiğinden bahsetti. Son konuşmacı olan Yrd. Doç. Dr. Volkan ÇAĞLAR, Türkiye limanlarının etkinlik ve verimlilik koşullarından ve durumlarını araştırma sonuçlarına dayanarak açıkladı. Kısaca analiz yönteminin uygulanmasından ve algoritmasından bahseden ÇAĞLAR, özellikle konteyner limanları için en önemlisinin bilişim sistemlerindeki ve ekipman teknolojilerindeki gelişmeleri yakından takip etmenin çok önemli olduğunu belirtti.

Sempozyum soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Editör: TE Bilişim