Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Limanı'na mevcut durumda en fazla 4 bin TEU kapasiteli gemilerin yanaşabildiğini belirterek, büyütecek rehabilitasyon çalışmalarına başladıklarını açıkladı. İzmir Limanı Yaklaşma Kanalı ve 32. Kısım Konteyner Terminali etüt ve proje çalışmalarına 2 milyon 500 bin TL ödenek ayırdıklarını bildiren Yıldırım, "İnşaat tamamlandığında, 350 metre uzunluğunda ve 10 bin TEU kapasiteli gemiler limana yanaşabilecek." dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Limanı'nın rehabilitasyonuna ilişkin çalışmalara başladıklarını açıkladı. İzmir Limanı için Alt Üst Yapı Tesisleri ve Ekipman Temini Projesi kapsamında 30 dönümlük liman alanında ıslah yapıldığını belirten Yıldırım, otomasyona geçirilmesi ve yeni silo rıhtımında 50 dönümlük alanın ıslahı çalışmalarının devam ettiğini, dört adet lastik tekerlekli saha gantry vincinin teslim aşamasında olduğunu, üç adet MHC vinci alımı ihalesinin de 7 Mayıs 2012'de yapılacağını bildirdi.

Bakan Yıldırım, İzmir Limanı'nın, bölgesinde uluslararası kalitede hizmet veren bir liman olabilmesi için gerekli yatırımlarla mevcut ve gelecekte oynayacağı rolünü belirleyen İzmir Limanı İşletme Planı'nı hazırlattıklarını anlattı. Dokuz Eylül Üniversitesi'ne İzmir Limanı Yaklaşım Kanalı Taraması ve 2. Kısım Konteyner Terminali Fizibilite Raporu'nun da hazırlatıldığını vurgulayarak, halihazırda İzmir Limanı'na en fazla 4 bin TEU'luk gemilerin yanaşabildiğini ancak 2. kısım konteyner terminali inşasının tamamlanmasından sonra 350 metre uzunluğunda ve 10 bin TEU kapasiteli gemilerin limana yanaşmasına imkân sağlanacağını söyledi.

Bakan Yıldırım, 2. kısım inşaatının tamamlanması ile yaklaşık 550 dönümlük ilave sahanın da hizmete açılacağını vurgulayarak, "Liman kapasitesi üç kat artarak, 830 bin TEU 'dan 2 milyon 500 bin TEU'ya çıkacak. Bu nedenle bu yatırım İzmir için, İzmir ticareti için büyük önem taşıyor. İzmir Limanı için yapılacak yatırımdan sonra liman gelirleri de 100 milyon dolardan 300 milyon dolara çıkacak. Ayrıca bu yatırımlar sonucunda Avrupa'nın ilk 10, dünyanın ise ilk 50 limanı arasında İzmir Limanı yerini alacaktır." dedi.

Bakan Yıldırım, İzmir Limanı'nın rehabilitasyonu kapsamında İzmir Kruvaziyer Limanı'nın kurulması çalışmalarının da yer aldığını, bu kapsamda İzmir Kruvaziyer Limanı'nın ihalesine iki ay içerisinde çıkacaklarını söyledi. Yılda 3 milyondan fazla turistin ziyaret edeceği limanın, İzmir'in istihdamına ve ticaretine önemli katkı sağlayacağını belirten Yıldırım, 200 milyon TL yatırım yapılması beklenen kruvaziyer limanının ekonomiye katkısının ise yıllık 750 milyon TL olacağının altını çizdi. Limanda 5 binin üzerinde İzmirlinin çalışacağını söyleyen Yıldırım, İzmir Kruvaziyer Limanı'nın aynı anda beş kruvaziyer gemisinin yanaşabileceği şekilde projelendirildiğini açıkladı.

Editör: TE Bilişim