İZMİR KÖRFEZİ ARAŞTIRILACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü arasında İzmir Körfezi'nin araştırılması konusunda sözleşme imzalanacağı açıklandı.

Enstitü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli,  “İzmir İç ve Orta Körfezinin Batimetrik Desismik Özelliklerinin Ortaya Çıkarılması ile İzmir Körfezi'ndeki Akıntı Sisteminin İncelenmesi ve Modelleme Projesi” yapılması konusunda belediyeye öneri götürdüklerini belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin öneriyi kabul ettiğini kaydeden Prof. Dr. Benli, iki kurum arasında sözleşme imzalanarak çalışmaların başlayacağını bildirdi.

PROJE KAPSAMINDA NELER ARAŞTIRILACAK?

Benli, bir yıl sürecek çalışma kapsamında derinlik haritasını çıkaracaklarını, sismik araştırma yapacaklarını, fay hatlarını belirleyeceklerini dile getirdi.

Körfezin sediment yapısını, akıntı sistemini, suyun yenilenme süresini de ortaya koyacaklarını anlatan Hüseyin Avni Benli, şunları kaydetti:

“Körfezin tümünü çalışacağız. Enstitümüzdeki fizikçiler, kimyacılar, jeofizikçiler, biyologlar farklı yönleriyle iç ve orta körfezi ele alacak. Bu bir temel çalışma olacak. Körfezde yapılacak tüm çalışmalarda bu araştırmanın sonuçlarından faydalanılacak. İlk defa yapılan böyle kapsamlı bir projenin bedeli de belediye tarafından karşılanacak.”

KÖRFEZDE NELER YAPILABİLİR?

Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli, İzmir Körfezi'nde yapılabilecek çalışmaların araştırma ile belirlenebileceğini dile getirdi.

Araştırmadan belediyenin yanı sıra özel teşebbüslerin de faydalanacağını aktaran Benli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Körfezde nerede liman, nerede kanal, nerede plaj yapılabileceği bir yıl sonra ortaya çıkacak. Kıyı alanlarında ne yapılacaksa o da belirlenebilir. Fay hattının ortaya çıkarılması da depremler için önemli. Fay hatları bölgesinde bir şey yapacaksanız deprem etkilerini göz önünde bulundurmanız gerekir. Ayrıca körfezden jeotermal enerji de çıkarılabilir. Çalışmamız bu tüm bu konuları kapsayacak.” (aa)

Editör: TE Bilişim