Kent içinde 40 kilometrelik bisiklet yoluna sahip olan İzmir'de bu rakamın 135 kilometreye çıkarılması için harekete geçildi.

Ege Üniversitesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Emniyet Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen '3. Bisiklet Sempozyumu', İzmir’in bisiklet konusundaki duyarlılığını da ortaya koydu.

İzmir'in diğer kentlerden farklı ayırt edici en önemli özelliklerinden birisinin, bisiklete-bisikletliye karşı tavrı ve bisikleti kent içi ulaşımın bir parçası haline getirmek yönündeki yaklaşımı olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, İzmir'deki bu güzel ortamı yeni projelerle destekleyerek geliştirmeye çalıştıklarını söyledi. Gökçe, "Bir yandan FLOW bir yandan EUROVELO ile tüm uluslararası ağlarda İzmir'in aktif bir şekilde kendini gösterebilmesi için 'Daha iyi ne yapabiliriz? Başka ülkelerde neler yapılıyor? Nasıl etkileşebiliriz?' gibi konuların araştırması içersindeyiz. Bu çalışmalarımızı da katılımcı bir şekilde sürdürmeye çalışıyoruz." dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Fidan Aslan ise İzmir Ulaşım Ana Planı kararlarıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 135 kilometrelik bisiklet yolu gerçekleştirmeyi öngördüğünü ve bunun 40 kilometrelik kısmının büyük ölçüde tamamlandığını söyledi. Aslan, üniversite öğrencilerinin, akademisyenlerin ve bisikletli ulaşım aktivistlerinin bir araya gelerek farklı ölçeklerde tasarımlar yaptığı ve kentin farklı bölgelerinde bisiklet rotalarının belirlendiği 'Yola Gel' ve 'Bi nokta: Punta' adlı bisiklet atölyelerine de dikkat çekti.

Bisikletli ulaşımın diğer ulaşım türlerine entegrasyonu ve uygun standartlarda güvenli bir ulaşım alternatifi olarak düzenlenebilmesi için gelişmiş ülkelerdeki mevcut bilgi ve deneyimin edinilebilmesi konusunda yoğunlaşan İzmir Büyükşehir Belediyesi, uluslararası platformda gerekli bilgi alışverişini sağlayabilmek amacıyla, Avrupa Birliği'nin Horizon 2020 Yatırım ve Teşvik Programları kapsamında düzenlediği FLOW Projesi'ne dahil oldu. FLOW Projesi, kent içi trafik sıkışıklığının azaltılması, yürüyüş ve bisiklet yollarının arttırılması, bisiklet kullanımının teşvik edilmesi ve motorlu taşıtlar ile eşit koşullarda değerlendirilmesini hedefleyen düzenlemelerin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. FLOW Projesi kapsamında 6 öncü şehir (Sofya, Lizbon, Münih, Gdynia, Budapeşte, Dublin) ve 39 katılımcı şehir bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bu süreçte Münih Belediyesi, Rupprecht Danışmanlık Şirketi ve WRI (World Resources Institute) ile görüşmeler yaptı ve iki şehir arasında anlaşma imzalandı.Cihan
Kaynak: cha