İzmir Denizcilik İhtisas Fuarı için ilk adım atıldı

 Yat ve Tekne Endüstrisi Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Sipahi, 2011 yılında İzmir'de denizcilik alanında bir fuar yapmayı planladıklarını söyledi.

78'inci İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında oluşturulan Denizcilik Özel Bölümü ile ilgili dün Kültürpark'ta yapılan basın toplantısında konuşan Siphai, 78'inci İEF'de İzmir ve Ege Bölgesi'nin denizciliğe yönelik büyük potansiyelini açığa çıkaracak denizcilik ihtisas fuarı için ilk adımın atıldığını belirtti.

Sipahi, denizcilik sektörünün küresel ekonomik kriz, sezonun sonu ve ramazan ayı nedeniyle bazı sıkıntılar yaşandığını anlatarak, "Bunlara rağmen böyle bir konuya ihtiyaç olduğu hem katılımcılar hem ziyaretçiler tarafından dile getirildi. Deniz konseptini ön plana taşıyan İzmir'de bu etkinlik ciddi bir kazanım olacak. İzmir denizcilikte her türlü kapasiteye sahip olmasına rağmen bu alana gereken önem verilmemişti. Bu başlatılan hamle sinerji yaratacak. Önümüzdeki yıl buna nasıl devam edeceğimizi konuşacağız. Seneye fuar içinde yine benzer bir yapıyla devam edebiliriz. Ancak bir sonraki yıl İzmir'de kurulması planlanan yeni fuar alanında bir ihtisas fuarı yapmayı istiyoruz. Yılda sadece bir fuar yetmez. Yerel, ulusal ve uluslararası birçok denizcilik fuarı düzenlenmeli" dedi.
Olumsuz koşullara rağmen Türkiye'nin, yat ve tekne endüstrisinin mega yatlarda dünya 3'üncüsü konumuna geldiğini anlatan Siphai, sektörün 4.5 milyar euroluk bir büyüklüğe sahip olduğunu ve geçen yıl 2.5 milyar dolarlık ihracat yaptığını kaydetti.
 
Denizcilik bölümünü 6 bin profesyonel ziyaret etti

İZFAŞ Genel Müdürü Doğan İşleyen ise 78'inci İEF kapsamında gerçekleştirilen özel etkinliğe 80 firmanın katıldığını ve sektör için oluşturulan özel bölümü 6 bin profesyonel ziyaretçinin gezdiğini söyledi. Bu başarılı deneyimin denizcilik alanında yeni bir ihtisas fuarı açma fikrini ortaya çıkardığını belirten İşleyen, "İEF bitiminde yapacağımız toplantıda, ileride yapmayı planladığımız denizcilik fuarının temellerini atacağız. Bu konuyu özel holde bulunan katılımcı ve ziyaretçilere yaptığımız ankette gündeme getirdik. O anketlerin değerlendirmesi ve sektördeki derneklerin görüşleri eşliğinde son kararı vereceğiz" dedi.
 
Ramazan ve krize rağmen fuardan memnunuz

Basın toplantısı sonrasında gazetecilerin sorusu üzerine İzmir Fuarı'nı değerlendiren İşleyen, genel olarak fuardan memnun olduklarını belirterek, ilk 8 gününde 1 milyon 191 bin 63 kişinin fuarı ziyaret ettiğini aktardı. İşleyen, "Hedefimiz 1.5 milyon kişinin fuarı ziyaret etmesiydi. Bu hedefe ulaşıyoruz. Kriz ve ramazan ayından kaynaklı olarak biraz çekinmiştik ama herhangi bir azalma olmadı. Çok değişik kesimlerden, çok farklı insanlar fuarımızı ziyaret etti" dedi. Fuar süresinin 30 güne uzatılması ve sosyal etkinliklerin artırılması yönündeki önerilerin bulunduğunu, bunları fuar sonrasında değerlendireceklerini ifade eden İşleyen, "Yarından itibaren bu tür önerileri ve genel olarak fuarı değerlendirmeye başlayacağız. Etkinliklerle zenginleştirildiği sürece 30 güne çıkarılabilir ancak fuarın 30 gün boyunca açık kalması çok zor. Önünü ve arkasını doldurmak lazım" ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim