IV. NECDET ERASLAN PROJE YARIŞMASI- ENERJİDE BİLİM VE TEKNOLOJİ

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen IV. NECDET ERASLAN PROJE YARIŞMASI‘nın bu yılki konusu ENERJİDE BİLİM VE TEKNOLOJİ. Yarışmada  finale kalan projelerin sunumları ve ödül töreni 05 Aralık Cumartesi günü Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumunda yapılacak.

Yarışmanın Amacı

Yıllarca makina mühendisliği alanında uluslararası nitelikte bilimsel çalışmalar yapmış ve düşünceleri ile hep çağdaş kalmış olan, Odamızın 4 numaralı üyesi değerli Necdet Eraslan‘ın adını ölümsüzleştirmek için 2003 yılında Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından başlatılan Proje Yarışması geleneği sürüyor. IV. Necdet Eraslan Proje Yarışması Türkiye‘de bilim ve teknoloji araştırmalarını desteklemek ve bu alanda çalışan kişileri özendirmek amacıyla düzenleniyor.

5 Aralık 2009 tarihinde Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumunda yapılacak olan yarışmada Enerji konusunda yenilikçi 12 proje yarışacak.


Enerji: Çağımızın Gerçeği

Enerji, insan yaşamı ve sanayi üretimi için olmazsa olmaz temel unsurlardan bir tanesidir. Dünyada enerji, ülkelerin gelişmişlik derecesini göstermede bir ölçüt olarak kullanılmaktadır.

Ülkemizde 2000‘li yıllara gelindiğinde artan sanayileşme ile birlikte enerji üretimi ve tüketimi daha çok ön plana çıkmaya başlamıştır. Ülkemizde enerji temininde, 1990 yılında üretimin talebi karşılama oranı %48,1 iken bu değer 2006 yılında % 26,9‘a gerilemiştir. Ülkemizde gittikçe artan bir şekilde enerjide dışa bağımlılık yaşanmaktadır.

Enerji yoğunluğu değeri ülkemizde 480 iken AB‘de 208‘dir. Yapılan çeşitli analizler ülkemizde tüketilen enerji miktarının azaltılması ve verimli kullanımı için ciddi boyutta potansiyelin varlığını teyit etmektedir. Ülkemizde birçok sektörde enerji tasarrufu potansiyeli oranı %25‘tir.

Bu ölçütler bize üretim haricinde, mevcut enerji kaynaklarının da verimli kullanılması gerekliliğini göstermektedir. Bu anlamda, Makina Mühendisliğinin önemli alanlarından biri olan enerji konusuna yönelik politikaları ve teknolojik gelişmeleri irdelemek, bu alana yönelik yeni açılımlar sunmak, alternatiflerini üretmek amacıyla Odamız eğitim, kongre, yarışma gibi birçok etkinliği yurt genelinde organize etmektedir.

Uluslararası ölçekte rekabetçi ve sürdürülebilir bir sanayileşmede enerjinin yeri, gerek üretim, gerekse tüketim açısından olsun, bilimsel ölçütlerle tartışılabilir ve uygulanabilir projelere olan gereksinimi ortaya koymaktadır.

Yarışmanın 2009 yılı konusu ENERJİDE BİLİM VE TEKNOLOJİ olarak belirlendi

Enerjinin verimli ve etkin kullanımı, alternatif ve/veya yenilenebilir enerji kaynakları arayışı, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, sürdürülebilir kalkınma ve gelişme vb. hedefler başlıca konularımızdır.

Yarışmada Enerjiyle ilgili olarak gerçekleştirilecek bilimsel ve teknolojik projelerde ulusal, sosyal, ekonomik, teknolojik ve ekolojik etkenler ele alınmıştır.

Enerjide verimlilik sağlayan ve yaşam kalitesini yükselten geliştirmeler, uygulamalar, günümüzde en çok gelecek vaat eden mühendislik konularından biri olarak görülmektedir.

Proje Yarışması‘na sunulan önerilerin, yukarıda da belirtildiği üzere verimlilik, imalat kalitesi ve iş güvenliği gibi konularda; ulusal, sosyal, ekonomik, teknolojik ve ekolojik açılardan faydalar öne süren bilimsel ve yenilikçi bir içerikte olması dikkate alınmıştır.


Jüri

Yarışmanın jürisi; Prof. Dr. Mahir ARIKOL, Prof. Dr. Taner DERBENTLİ, Prof. Dr. Necati TAHRALI, Prof. Dr. Tolga YARMAN, Doç. Dr. Metin BAŞARAN, MMO İstanbul Şube Enerji Komisyonu Başkanı Haydar BOYALI ve MMO İstanbul Şube Başkanı İlter ÇELİK olarak belirlendi.

Yarışmaya Katılan Projeler

Özgün olması kaydıyla enerji konulu her çeşit proje yarışmaya kabul edildi. Projelerin aşağıdaki konu başlıklarından hangisine daha uygun olduğu, katılımcılar tarafından belirlendi.

Bu konu başlıkları; Buluş Önerisi,  Yenilikçi Ürün (inovasyon) Önerisi, Hizmet Sektörüne Yönelik Önerilerdir.

Yarışma MMO çalışanları hariç herkese açık tutuldu. Buna göre yarışmaya üniversite lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, mühendisler katılmış, yarışmada 12 Proje finale kalmıştır. Finale kalan tüm projeler yayınlanacaktır.

FİNALE KALAN PROJELER

1

GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞAN TREN 

 

2

ÜÇÜNCÜ NESİL MOTORLAR

 

3

GÜNEŞ ENERJİSİ DESTEKLİ DOĞAL ZEOLİT-SU ÇALIŞMA ÇİFTİNİ KULLANAN ADSORPSİYONLU DENEYSEL PROTOTİP SOĞUTMA SİSTEMİ

 

4

KENT İÇİ TAŞIMACILIKTA TAKSİ İŞLETMECİLİĞİNE YÖNELİK BİR İYİLEŞME ÇALIŞMASI VE YAPILABİLİRLİK ANALİZİ

 

5

TEV-YAKIT PROJESİ

 

6

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞAN ARAÇ(AMFİBİ İKİZTEKER)

 

7

BİR ÖĞRENCİ YURDU BİNASI İÇİN SU ISITMA SİSTEMİ TASARIMI

 

8

UÇUCU ORGANİK YAĞ ASİTLERİ İÇEREN KARANLIK FERMENTASYON ATIK SUYUNDAN ELEKTROHİDROLİZ YÖNTEMİ İLE HİDROJEN GAZ ÜRETİMİ

 

9

ENERJİ GERİ KAZANIMLI,TAŞIT SİSTEMİ-EGKTS (BULUŞ + İNOVASYON)

 

10

GEMİLERDE RÜZGAR TÜRBİNLERİ

 

11

PİEZOELEKTRİK SÜSPANSİYON PROJESİ

 

12

KÖMÜR İLE ÇOKLU ENERJİ ÜRETİM SİSTEMİ

 



Final sunumları ve ödül töreni 05 Aralık 2009 tarihinde Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumunda 10.00 - 18.00 saatleri arasında gerçekleştirilecektir.

 

Ödüller: Yarışmada ilk üçe giren projelerin sahiplerine I.‘lik ödülü 10.000 TL, II.‘lik ödülü 6.000 TL, III.‘lük  4.000 TL verilecek.

Editör: TE Bilişim