IUMI'den IMO'ya artan konteyner gemisi yangınları için öneri

Denizcilik endüstrisi, konteyner gemilerinde bu yıl yaşanan ve bazıları ölümle sonuçlanan bazıları da ciddi ekonomik kayıplarla sonuçlanan birçok yangın yaşadı. Bu nedenle Uluslararası Deniz Sigortaları Birliği (IUMI), düzenlenen konferansta, yaşanan bu durumlarda yeterlilik eksikliği olduğunu bildirdi.

Birlik, gemi taşımacılığı endüstrisinin mevcut yerleşik yangın söndürme sistemlerini ve denizcilerin eğitimini iyileştirilmesi çağrısı yaptı.

Konferans, Norveç'in Arendal kentinde, IMO'dan bayrak, gemi sahibi ve sigortacılara kadar birçok nakliye paydaşını bir araya getirdi.

IUMI, sektördeki kilit oyuncuların tamamen bir arada bulunma fırsatından yararlanarak, bu endişe verici konudaki düşüncelerini aktardı.

Forumda konuşan, IUMI Politika Forumu Başkanı Helle Hammer; ''Yanlış beyan veya kargo beyan edilmemesi meselesi geminin güvenliğini ciddi şekilde etkiliyor ve olayların sonucunu ciddi boyutlara ulaşıyor . Bunun nedeni, kargo alanlarının yüksek yangın, patlama potansiyeline sahip olmasıdır. Bu nedenle yanıcı kargoların yalıtılmış koşullarda tutulmasını sağlamak için tüm önlemler alınmalıdır'' dedi.

Hammer ayrıca, deniz taşımacılığı endüstrisinin sorunu görmezden gelemeyeceğini, konteyner gemilerinin her zamankinden daha büyük ve karmaşık hale geldiğini söyledi. 

Konferansta IUMI IMO'ya şunları önerdi:

1- Konteyner gemilerinin kargo alanındaki yangından korunmanın güçlendirilmesi.

2- Yeni konteyner gemilerinde aktif / pasif yangından korunma dahil olmak üzere SOLAS'ta değişiklik yapılması.

3- Mevcut konteyner gemilerinin itfaiye ekipmanlarına hitap etme ihtiyacını göz önünde bulundurulması.

Yüklerin yanlış beyan edilmesiyle ilgili olarak Hapag Lloyd ise, sevkiyattan önce tehlikeli yükleri uygun şekilde ilan etmeyenlere konteyner başına 15.000 ABD Doları ceza verileceğini açıkladı.

Editör: TE Bilişim