İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (İTÜ MTAL) öğrencileri tarafından hazırlanan 23 alt projenin tamamı, 2020-2021 TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nın Dokuzuncu Çağrı Dönemi başvurularının değerlendirme süreci sonunda sergilenmeye hak kazandı.

Bilim Fuarı’nda ilk yıl 20 projesi sergilenen İTÜ MTAL, öğretmen ve öğrencilerinin özverili çalışmaları neticesinde ikinci yıl yirmi üç projesinin tamamıyla kabul gördü.

Proje yürütücüsü Matematik Öğretmeni Funda Yeşil, çalışmalarla ilgili olarak “2013’ten beri ilk ve ortaöğretimin 5. ve 12.sınıf öğrencilerini bilimsel çalışmalar gerçekleştirme konusunda teşvik eden TÜBİTAK’ın soru ve sorunlara çözüm bulma, bilimsel süreç becerilerini kazandırma, farklı bilişsel, duyuşsal ve psikomotor seviyedeki her öğrenciye proje hazırlama fırsatı sunarak bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini, raporlama ve sunum becerilerini geliştirmeyi hedeflediğini belirtti.” Denizcilik, Bilişim ve Elektrik-elektronik alanında eğitim ve öğretim faaliyetlerini devam ettiren İTÜ MTAL öğrencilerinin bu projeler sayesinde takımlaştığını vurguladı.

İTÜ MTAL 2023 Eğitim Vizyonu'nun temel amacı doğrultusunda çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış ve bu donanımı insanlık hayrına sarf edebilen, bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı, nitelikli, ahlaklı bireyler yetiştirmeye çalışmaktadır. Okulda ders dışı saatlerde, farklı konularda çalışmalar yapılıyor. Öğrenciler “Sorunlar bizim için şikayet değil, proje konularıdır’ anlayışıyla insanlığın yararına olabilecek projeler üretiyorlar. Takım çalışmaları öğrencilerin  proje hazırlama ve sunma becerileri geliştiriyor.

Çalışmalar, 43 farklı tematik alanda gerçekleştiridi. On bin yüz seksen yedi okul, 180.969 alt proje sundu. Alanında uzman akademisyenler ve eğitimciler tarafından yapılan değerlendirme neticesinde 81 ilde yer alan 5.339 okuldan yüzbinlerce ortaokul ve lise öğrencisinin hazırlamış olduğu 96.776 alt proje destek almaya hak kazandı. İTÜ MTAL, 11 tasarım, 7 inceleme ve 5 araştırma türünden olmak üzere toplam 23 alt projeyle destek almaya layık görüldü.

İTÜ MTAL Bilim Fuarı, Kovid-19 tedbirleri ve TÜBİTAK’ın belirlediği takvim çerçevesinde bu yıl Ocak- Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Editör: TE Bilişim