İTÜ Liderliğinde İlk Türk Arktik Bilimsel Seferi Gerçekleşti

İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (PolReC), Kuzey Kutbu’na düzenlenen ilk bilimsel seferini gerçekleştirdi.

Türkiye’den bir grup bilim insanı, 11-26 Temmuz 2019 tarihleri arasında İTÜ PolReC liderliğinde dünyada küresel iklim değişikliğinin en fazla etkilediği bölgelerden biri olan Kuzey Kutbu’na “İlk Türk Arktik Bilimsel Seferi” için yolculuk etti. Sefer sırasında; Arktik deniz buzu tipi gözlemleri ve analizi, deniz buzu yersel ölçümlerinin uzaktan algılama ile doğrulanması, Arktik denizcilik meteorolojisi, gökyüzü kalite araştırması, kalıcı organik kirletici örneklerinin alınması, mikro plastik miktarının araştırılması ve bio-ürünleştirme çalışmaları yapıldı. Ayrıca, 80 Kuzey noktasına ulaşıldı. Ekibin yurda dönüşüyle organize edilen tanıtım toplantısına; İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Arktik Bilim Seferi Lideri Doç. Dr. Burcu Özsoy ve sefer ekibi katıldı. 


arktik-bilimsel-seferi- (2)

Karaca: “Gelecek nesillere temiz bir dünya bırakma umuduyla çalışıyoruz.”

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca seferle ilgili düzenlenen toplantıda şu açıklamalarda bulundu: “İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi koordinasyonunda devam eden kutup araştırmaları, göğsümüzü kabartmaya devam ediyor. Ekibimizden ve pek çok farklı kurumdan araştırmacı, Arktik bölgede yaşanan iklim değişikliğini gözlemlemek ve bu değişimin ekosistem üzerindeki etkilerini incelemek üzere örneklemeler ve gözlemler yaptı. Türkiye’de hortum gibi uç hava olaylarının görülmesi, temiz su kaynaklarının ve tarım arazilerinin azalması, deniz suyu seviyesinin artmasıyla etkisini hissettiğimiz küresel iklim değişikliğinin ölçümlenmesi, geleceğimiz açısından büyük önem taşıyor. İTÜ’nün bilimsel altyapısı ve öncü misyonu ile iklim değişikliğinin etkilerini gözlemleyerek gelecek nesillere temiz bir dünya bırakma umuduyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu araştırmaya katılan akademisyenlerimize başarılar diliyor, bilim dünyası için ışık olacak, gezegenimizin geleceğini kurtaracak bulgulara ulaşılmasını yürekten istiyorum.” 


arktik-bilimsel-seferi- (1)

Bali: “Bu sefer, bilime katkının yanında gençlerimiz için ilham verici bir başarı öyküsüdür.”

Arktik seferlerin sponsorluğunu üstlenen İş Bankası adına konuşan, kurumun Genel Müdürü Adnan Bali: “İş Bankası, 100 yıla yaklaşan tarihi boyunca faaliyetlerinde hep toplum yararını gözeten, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma misyonunu üstlenen, öncü ve rehber bir kurum… Arktik’e yapılan ilk Türk bilimsel seferinin bir parçası olmaktan, bu çapta bir bilimsel çalışmaya destek vermekten gurur duyuyoruz.” 

Kuzey Kutbu, buzulların altında pek çok bilinmezliği barındıran, bu yönüyle de bilim dünyasının ilgisini çeken konular arasında olduğuna dikkat çeken Bali, “Elde edilen tüm bilgilerin, önümüzdeki dönemde bu alanda yapılacak akademik çalışmalara katkı sunacağına ve başarısının çarpan etkisi ile önümüzdeki yıllara yayılacağına inanıyorum.” dedi. 

arktik-bilimsel-seferi- (4)

Özsoy: “Sürdürülebilir gelecek için Arktik’teki araştırmalar büyük önem taşıyor.”

Bilim seferine liderlik yapan İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyemiz ve İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy ise Türk bayrağını Arktik’te dalgalandırma onuruna eriştikleri için duyduğu mutluluğu dile getirdi. Konuşmasında, bilim seferi sırasındaki gözlemlerini ve araştırma sonuçlarını paylaşan Özsoy, “Bu sefer, dünyanın sürdürülebilir bir geleceği olması adına çok önemliydi. Arktik’te yaptığımız birbirinden farklı üniversite, kurum ve kuruluşun dünya için büyük önem taşıyan bilimsel çalışmalarını Arktik bölgede icra ettik. Bu çalışmaları bilimsel yayınlar ile de taçlandırıp sürdürebilirliğini sağlayacağız. Türkiye’nin böyle bir adım atması için tam destek veren İş Bankası’na minnettarız.” diye konuştu. 

arktik-bilimsel-seferi- (6)

arktik-bilimsel-seferi- (3)
 

Editör: TE Bilişim