İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed ŞAHİN ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nil GÜLER’ in açılışını yaptığı İ.T.Ü. Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri Laboratuvarı, 11 Nisan 2011 tarihi itibariyle İ.T.Ü. Denizcilik Fakültesi TUZLA kampusunda faaliyetine başladı.
Açılışa, Sayın Altay ALTUĞ, Sayın Suay UMUT, Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Özkan POYRAZ, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin ŞEVLİ, GEMİMO Başkanı Feramuz AŞKIN, DEFAV Başkanı Bülent TEMUR, İTÜ DEFAMED Başkanı Selçuk ŞENKAL ile birlikte denizcilik sektöründen birçok katılım oldu.  

Başmühendis, Elektrik teknisyeni, Fitter  ve çalışan diğer personelin emek ve mesaisi ile yaklaşık 4 ay süre ve 1554 adam saat çalışma ile tamamlanan laboratuarda, 500 devirde 300 beygir güç üreten SULZER (5BAH22) dizel, dizelden tahrik alan 125 KVA gücünde (440 volt) alternatör, dizel performans cihazı (DPA), yakıt ve yağ seperatörleri (ALFA-LAVAL), soğutma (buzluk/iklimlendirme) sistemi, alev borulu kazan ve diğer gemi yardımcı makineleri bulunuyor.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Görevlisi Başmühendis Tanju KURTULUŞ tarafından dizayn edilen laboratuar, tüm devre ve sistemleri, gemi makinelerinin yerleşim planı ve laboratuar içindeki derslik itibariyle 50 kişilik öğrenci kapasitesine sahip olup,  her yeterlilikteki ehliyete sahip olan/olacak makine personeline işletme mühendisliği, mekatronik, performans ölçümü uygulamalı eğitimi verilebilecek kapasitede. 

Editör: TE Bilişim