1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda gerçekleştirilen törene İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İTÜ KKTC Rektörü Prof. Dr. Cumali Kınacı, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Özcan Arslan, Tuzla Liman Başkanlığı Liman Başkan Yardımcısı Vekili Ahmet Porsuk, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Dündar, DEFAMED ve Türk P&I Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Teker, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Yaşar Canca, Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Bostan, Gemi Brokerleri Deneği Başkanı Semih Dinçel, DEFAV Yönetim Kurulu Başkanı İlker Meşe, Türk Uzak Yol Gemi Kaptanları Derneği (TÜRKKAPDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Zafer Akbulut ve mezun denizcilerin aileleri katıldı. 

Törenin açılış konuşmasını yapan İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Özcan Arslan, İTÜ denizcilik Fakültesi tarihinin 1884’e dayanan Türkiye’nin en köklü denizcilik eğitim okulu olduğunu hatırlatarak, bu zaman diliminde önemli alt yapılar kazandıklarına dikkat çekti.

Eğitim altyapı olanaklarının gelişmesi ve öğrencilerin daha iyi eğitim alabilmeleri için denizcilik camiası ile omuz omuza çalıştıklarını söyleyen Arslan şöyle devam etti:  “Bu süreçte İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) desteği ile yeniden inşa edilen eğitim ve uygulama havuzu kullanıma açıldı. Mezunlar derneğimizin desteği ile mezunlarımızla öğrencilerimizi bir araya getirecek mentorlük ve etüd merkezi faaliyete geçirildi. Sismik 1 eğitim gemimizin havuzlanması sağlandı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile protokol imzalanarak eğitim amacıyla kullanılmak üzere Seyit Onbaşı gemisi fakültemizin rıhtımına bağlandı. Delmar firması ile imzalanan iş birliği ile tam zamanlı filika eğitimine başlandı. Orca firması ile anlaşma imzalanarak simülatörümüz kullanıma sunuldu.”

Arslan: “Atatürk’ün Çizdiği Medeniyet Çizgisinde Yürüme Vakti”

Tuzla kampüsünün denizcilik camiasının desteği ile modern bir çehreye kavuşacağını ifade eden Arslan, “Birçoğumuzun anılarında yer alan binamız yeni anılara yer açmak üzere yıkılacak ve modern olarak yeniden yapılacak. Denizcilik kalifiye insan gücü ister. Fakültemizin alt yapı üst yapı teknoloji ve insan kaynağı bakımından en üst noktaya taşıyıp öğrencilerimizin en iyi şekilde eğitilmesi için sizlerin desteğine fazlasıyla ihtiyacımız var. Bu desteği her zamankinden daha fazla vereceğinize canı gönülden inanıyorum. Sizin desteklerinizle daha geniş bir fakülte görmemiz için hiç durmadan çalışacağımıza söz veriyor um değerli velilerimiz evlat yetiştirmek dünyanın en zor işi. Onları bu günlere getirdiniz. Onlar bu kampüsten içeri girdiklerinde denizcilik camiasının en güçlü ve en genç halkası oldular. Onlar buradan girerken birer cevherdi şimdi mücevher oldular, kıvılcım geldiler şimdi ateş oldular. Damla geldiler deniz oldular. Sevgili öğrenciler artık denizlere açılma zamanı geldi arkadaşlığınızı kardeşliğinizi fakültenizi unutmadan Atatürk’ün çizdiği medeniyet çizgisinde yürüme vakti artık Pruvanız yelken olsun Allah selamet versin” şeklinde konuştu.

Koyuncu: “İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezuniyeti Size Her Kapıyı Açacak”

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, ise İTÜ ailesi olarak ortak sevinçlerden birini yaşadıklarını ifade ederek şöyle devam etti: “Zaman zaman ailelerin toplandığı hep bir arada olduğu çok güzel hatıralarımızla ömür boyu yer eder işte bizim de mezuniyet törenlerimiz İTÜ ailesi başta olmak üzere hafızamızda çok güzel ve kalıcı izler bırakır ve bırakacaktır. Tabi dört yıllık uzun bir süreçten sonra mezun oluyoruz. Uykusuz geçen sınav ve ödev stresiyle boğuştuğunuz uzun staj dönemlerinizin geçtiği çok zorlu bir süreçten bu günlere geldik ama bu zorlu süreç size ileride çok güzel kapılar da açacak. Bundan sonraki süreçte bazılarınız hemen iş hayatına atılacak bazılarınız belki akademik hayata atılacak kendini geliştirmeye devam edecek. Hepinize şimdiden başarılar diliyorum. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki geleceğinize yön verecek adımlarınız hangi patikayı adımlıyor olursa olsun özgeçmişindeki İTÜ ve İTÜ Denizcilik Fakültesi mezuniyeti size her zaman her türlü kapıyı açacaktır. Üstelik sadece ülkemizde değil dünyanın neresine giderseniz gidin İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin standartlarını, dünya çapındaki prestijini, iş dünyasında ne kadar güçlü bir referans olduğunu o zaman çok daha iyi anlayabileceksiniz.”

"YDO demek Atatürk'ün mavi gözleri demek"

Dönem birincisi, Gemi Makineleri İşletme Mühendisi Erendiz Yıldırım, “Denizcilik fakültesine ilk geldiğim gün anladığım bu fakültenin ayrıcalığını şimdi mezun olurken bir kez daha büyük bir coşkuyla hissetmekteyim. Yaşamım boyunca ada her yerde gururla söyleyecek ve okuluma sadık olacak şekilde taşıyacağım. Bu fakültede kardeşliğin, saygının hoşgörünün dayanışmanın önemini bir kez daha öğrendim ve yaşadım. Çünkü İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) demek engin denizler gibi özgürlük, dürüstlük kardeşlik ve Atatürk’ün mavi gözleri demek. Biliyoruz ki 1 Temmuz 1926 yılında TBMM tarafından kabul edilerek yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile denizlerimizde mili egemenlik hakkı elde edildi. Öncelikle Atatürk ve silah arkadaşlarına kendi denizlerimizde özgürce hareket etme imkanını bizlere sağladıkları için sonsuz saygı ve minnet duyduğumuzu belirtmek isterim".

“Denizcilik yapan hukuk bilmeli, işletmecilik bilmeli, uluslararası denizcilik kurallarını bilmeli, iyi derecede İngilizce bilmeli ”

İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFAMED) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Teker, “Sizin için bugün yeni bir dönem başlıyor. Sizler Türkiye’nin en seçkin sivil denizcileri olarak çoklu disiplinlerde eğitim aldınız. Artık öğrencilik döneminiz geride kaldı ve size düşen Türk bayrağını dünya denizlerinde aynı önceki mezun abileriniz ve ablalarınız gibi gezdirmek kaldı. Sizi Türkiye’nin hatta dünyanın en seçkin denizcisi arasına sokan, 137 yılı geçmiş olan bir camianın mensuplarısınız. Çok seçkin öğretim kadrosu tarafından İTÜ çatısı altında eğitim aldınız. Fakat eğitiminiz bitti zannetmeyin. Denizcilik yapan hukuk bilmeli, işletmecilik bilmeli, uluslararası denizcilik kurallarını bilmeli, iyi derecede İngilizce bilmeli ve siz 2022 mezunları siz bunların hepsini en iyi şekilde biliyorsunuz. Fakat tecrübelerinizle kendinizi geliştireceksiniz. Bu okul sadece gemiler için zabit yetiştirmez. Bu okul Türk denizciliğine yön veren çok kıymetli insanlar yetiştirir. Mezunlarından bakan çıkarmıştır, mezunları denizcilik kurallarını Türkiye’de geliştiren idare ekibini yönetmiştir. Mezunları armatör olmuş, tankerden kuru yüke; kosterden römorköre kadar tüm gemi tiplerinin işletmecisi olmuştur. Mezunları sigortacı, eksper, denetçi olmuştur. Mezunları deniz hukukçusu olmuştur. Mezunları tersane sahibi olmuş, gemi tamir etmiş, gemi inşa etmiştir. Mezunları dünyanın dört bir yanında denizcilik başta olmak üzere dünya vatandaşı olarak kendisine yer açmış yer bulmuştur.

"YDO'lu olma ayrıcalıktır" 

Genç zabitler YDO’dan mezun olmanın bir ayrıcalık olduğunu fark edeceksiniz. İlerleyen günlerde YDO mezunu olmanın yetkinlik olduğunu göreceksiniz. Sizleri mezun ağabey ve ablalarınızın her zaman peşin kabul ile karşıladığını, size hem iş hem sosyal çevrede avantajlar sağladığını göreceksiniz. Okulumuz mezunları hem genç mezunlara hem de mektebimize her zaman birlik beraberlik içerisinde ve YDO ruhu ile destek olmaktadırlar. Sizler de birer mezunsunuz artık ve büyük YDO mezunları ailemize katıldınız hoş geldiniz. Hepinize Allah selamet versin” açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından ardından mezun olan öğrencilere diplomaları takdim edildi. Merasim, kep atılması ile sona erdi. 

Editör: CAHİT İSTİKBAL