Türk denizcilik sektörünün yaşayan tarihi olarak bilinen Kaptan Altay Altuğ'a İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından “Fahri Doktor” unvanı verildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Senatosu aldığı kararla, Türk denizcilik sektörünün gelişimi, yurt içinde ve yurt dışında saygınlık ve etkinliğin artmasına katkılarından dolayı, UZMAR Denizcilik’in kurucusu Kaptan Altay Altuğ’a Fahri Doktora Beratı verdi.

İTÜ Denizcilik Fakültesi (DF) Tuzla Yerleşkesi’nde gerçekleşen törende Fahir Doktora Beratı, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca tarafından Kaptan Altuğ’a verildi. Prof. Dr. Karaca, Türk denizciliğinin beybabası, Altuğ’un doktora cübbesini de bizzat giydirdi. Törende Altay Altuğ’un oğulları Noyan Altuğ ve Kaan Altuğ da hazır bulundu.

Türk denizcilik sektöründe “beybaba” olarak tanınan Kaptan Altay Altuğ, 1952 yılında Yüksek Denizcilik Okulu Güverte Bölümünden mezun oldu. Fahri Doktora Beratı kendisine İTÜ Senatosu tarafından, Türk denizcilik sektörüne yaptığı katkılarından dolayı verildi.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Konferans Salonunda yapılan törene Tuzla Kaymakamı Ali AKça, İTÜ Rektörü Mehmet Karaca, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Metin Çelik, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Oral Erdoğan, İstanbul LKiman Başkanı Muhammet Erdoğan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, İTÜ DF Deniz Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özcan Arslan, Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, DTO Yönetim Kurulu Üyesi Kaptan Mustafa Can, GEMİMO Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selçuk Nas, GEMİMO Başkanı Müh. Feramuz Aşkın, DEFAMED Başkanı Baybora Yıldırım, İTÜ YDO Mezunları Dwerneği Vakfı Başkanı Müh. İlker Meşe, Deniz Emniyet Dewrneği Başkanı Kapt. Cahit İstikbal, öğretim üyeleri, sektörün önemli simaları katıldı.

Sektöre ve eğitime katkısı büyük

Fahri Doktora Berat Töreni, 2 Temmuz 2019’da İTÜ Denizcilik Fakültesi Tuzla Kampüsünde gerçekleştirildi. İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Nejat Koçar tarafından takdimi yapılan törende, Kaptan Altay Altuğ'a beratı, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca tarafından takdim edildi. Törende konuşan Rektör Mehmet Karaca ,"Kaptan Altay Altuğ, namı-ı diğer Beybaba. İzin aldım, bu şekilde hitap edeceğim kendisine" ddedikten sonra Kaptan Altay Altuğ'un özgeçmişini okudu. Kaptan Altay Altuğ'un ilk modern kılavuzluk istasyonunu İzmir'de yüzen bir duba üzerinde kurduğuna değinen Mehmet Karaca, kurucusu olduğu Uzmar'ın denizciliğin köklü geleneklerini ve değerlerini korumakta ve devam ettirmekte olduğuna dikkat çekti.  Uzmar'ın  1996 yılında Tuzla'da römorkör üretmeye başladığını söyleyen Prof. Karaca, 2007 yılında Kocaeli Serbest Bölgesinde kurduğu modern tersanesinde ürettiği römokör ve deniz araçlarını dünyanın. 6 kıtada 22 ülkeye ihraç etmektre olduğuna ve gemi inşa sektörünün öncüleri arasında olduğunuı söyleyen Karaca,  “Duayen isimlerin onore edilmesi üniversitelerin görevleri arasındadır. Kaptan Altuğ’un kurduğu Uzmar, bugün 6 kıtada tam 22 ülkeye ihracat yapıyor. İhtiyacı olan öğrencilere burs ve destek veriyor.” dedi. 

İTÜ Senatosu Tarafından Değer Görüldü

Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın konuşmasının ardından Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt ise kürsüye gelerek senato kararını okudu. Söğüt şunları söyledi: “İTÜ Senatosu tarafından alınan karar ile Kaptan Altay Altuğ’a, ülkemizde denizcilik sektörünün gelişimine, yurtiçi ve yurt dışında ulusal saygınlık ve etkinliğimizin artması konusunda yaptığı katkılar, Üniversitemiz öğrencilerine sağlamış olduğu burs ve staj olanakları nedeniyle ‘Fahri Doktor’ unvanı verilmiştir.”

“Okulumuzun bize sunduğu katkıyı hiç unutmadık.”

Fahri doktora töreninin ardından bir konuşma yapan Kaptan Altay Altuğ, “Sevgili denizciler. Bir okul vardı, Yüksek Denizcilik Okulu. Yedirdi, doyurdu, okuttu. Daha ne istiyoruz ki? Biz bunu hiç unutmadık. Unutmadığımızı ispat etmek için de elimizden geleni yaptık. Sağ olun var olun.” dedi. Altuğ bu sözlerin ardından yanından hiç ayırmadığı mızıkası ile bir mini konser verdi. 

Kaptan Altay Altuğ Kimdir?

Kıdemli Kaptan Altay Altuğ, İTÜ Denizcilik Fakültesinden mezun oldu. Altuğ, ilk modern pilot istasyonunu İzmir’de yüzen bir duba üzerine kurdu. VHF telsiz haberleşme tesislerini ilk olarak faaliyete geçirdi. İzmir Aliağa Rafinerisi’nde kılavuzluk hizmetlerinin kurulmasında önemli bir rol oynadı. Sektörün lider girişimcilerinden biri olarak, İzmir’de ilk Kılavuzluk İstasyonu başta olmak üzere ülkemizin kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerine yönelik ilk yerleşik altyapı, şirket ve yetkinliklerinin sahibi olan Altuğ, zamanla bu hizmetleri çağdaş uygulamalara dönüştürdü. Kurucusu olduğu UZMAR firması, denizciliğin köklü geleneklerini ve değerlerini takip etmekte ve korumaktadır. Bugün UZMAR, 6 kıtada 22’den fazla ülkeye birçok farklı tipte deniz aracının ihracatını yapmaktadır. Şirket, 2007 yılında Kocaeli Serbest Bölgesi’nde kurduğu modern tersanesinde, son teknoloji ürünü deniz araçlarını üretmek için istasyon bazlı seri üretim yöntemini kullanmaktadır. Altay Altuğ, halen UZMAR’ın yönetim kurulu başkanıdır. 

Editör: TE Bilişim