ITF’in Karadeniz Eylem Haftası

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu ITF, “Utanç denizi, Karadeniz” adını verdiği kampanyası kapsamında Karadeniz’deki kötü çalışma koşullarını teşhir etmek, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve iş güvenliği önlemlerinin artırılması için 13, 14 ve 15 Mayıs tarihlerini eylem haftası ilan etti. Eylem kapsamında ITF Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya, Türkiye ve Ukrayna’daki sendika aktivistleri ve enspektörleri ile gemi ziyaretleri yaparak, deniz çalışanlarını hakları konusunda bilgilendirecek.

Karadeniz gemiadamları için en tehlikeli bölgelerden birisi. Bu bölgede faaliyet yürüten yaklaşık 2400 gemi var. Bunların pek çoğu 20 yaş ve hatta 800’ü 30 yaş üstünde. Karadeniz’deki deniz ticareti eski gemiler, düşük ve ödenmeyen ücretler, olağandışı gemi kazalarıyla karakterize olmuştur. Ölüm ve yaralanma ihtimali sanki işin bir parçası haline gelmiştir. Bu haftaki eylem kabul edilemez koşulların teşhir edilmesini, toplumun ve hükümetlerin dikkatinin bu bölgeye çekilmesini amaçlıyor. Aynı zamanda 20 Ağustos 2013’te uygulamaya girecek Denizcilik Çalışma Sözleşmesi, 2006 (MLC,2006) konvansiyonuyla da tüm bunların değişmek zorunda olduğunu bir kere daha hatırlatacak.

ITF Genel Sekreteri Steve Cotton kampanya ile ilgili yaptığı açıklamada şöyle söyledi: “Dünyadaki en kötü durumdaki gemilerin çoğu Karadeniz’de bulunuyor. Çalışma koşulları utanç verici durumda, iş güvenliği önlemleri ise yok. İş kazalarında hayatlarını kaybedenlerin sayısı oldukça fazla. Bu eylem, tüm bu suiistimalleri ortaya çıkaracak bir ışık olma niyetinde ve amacı gemiadamlarını hakları ve bu haklarını MLC, 2006 konvansiyonuyla nasıl elde edecekleri hakkında bilinçlendirmek olacak.”

ITF ve Karadeniz kıyısındaki üye sendikaları geçtiğimiz yıl bölgedeki çağdışı koşulların düzeltilmesi için bir kampanya yürütmüştü. Kampanya hakkında www.itfglobal.org/press-area/index.cfm/pressdetail/7543/region/1/section/0/order/1 adresinden bilgi alabilirsiniz. Aynı zamanda bölgede denizciliğe yakışmayan suiistimalleri, kazaları, gemi batmaları ve yanı sıra P&I güvencesinin olmayışını, ödenmeyen ya da sürekli olarak gecikmeli ödenen ücretler hakkında bir rapor da yayınlandı. “Utanç denizi Karadeniz” raporunu buradan indirebilirsiniz:

www.itfglobal.org/infocentre/pubs.cfm/detail/34854

Editör: TE Bilişim