ITF, Mürettebat Değişimi Çağrısını Daha Uzlaşmacı Bir Tonda Tekrarladı!

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF), koronavirüs krizi sırasında çalışmaya devam etmek zorunda kalan denizcilerin durumlarına dikkat çekmek için başlattığı kampanyasını sürdürüyor. Bununla birlikte ITF, diğer kuruluşlardan eleştiri aldıktan ve mürettebat refahı hakkında yaptığı ağır eleştirilerden sonra bazı açıklamalarını netleştirmek zorunda kaldı.

ITF’nin harekete geçme çağrısını kınayan Londra merkezli Denizde İnsan Hakları derneği eleştirisini geri çekeceğini açıkladı ve eleştirisinin dili için özür diledi. Takip açıklamalarında, “İnsan Hakları, nerede olurlarsa olsunlar, denizcilere yardım etmek için gerçek bir girişim olan her türlü eylemi destekleyecek.’’ Dediler. Konunun sadece denizcilerden daha geniş olduğuna dikkat çektiler. Yardım kuruluşu, odak noktasının ve misyonunun balıkçıları, iş dünyasını ve insan haklarını, göçmenleri ve mültecileri de içerdiğini söyledi.

Global çağta devam eden zorlukları kabul eden ITF, Uluslararası Deniz Ticaret Odası ile birlikte ITF'nin daha önceki “Enough is enough!” (Artık Yeter!) duyurusunu açıklayan yeni bir ortak açıklama yayınladı. ITF, üyelerine kampanyanın hükümetleri ve yetkilileri mürettebat değiştirme kısıtlamalarını gevşetmeye zorlamayı amaçladığını vurgulamaya çalıştığını söyledi.

ITF, “denizciler uzatılmış sözleşmelerini tamamladıklarında, fiziksel ve / veya zihinsel olarak yorulduklarını ve görevlerini bir profesyonelin gerektirdiği düzeyde güvenli bir şekilde yerine getirmeye uygun olmadıklarını hissettiklerini kabul ediyorlar. Bu noktada olacaklardan sorumlu eylem, sözleşmelerini uzatmak ve ülkeye geri gönderilmesini istemek değildir. Aksine çalışmaya devam etmelerini talep etmektir.” dedi.

Daha önce yayınladığı açıklamalar için, “Bunlar greve gitmek için bir teşvik değildi! Sözleşmeleri sona erdi ve bir gemi güvenli bir şekilde limana vardığında, uzatmama hakkına sahipler.” dedi. Bu yeni açıklamalar, mürettebat üyelerinin çalışmaya zorlanamayacaklarını yineliyor.

ITF, tayin ettiği ‘’mürettebatın refahı’’ konularını ele almak için yaptığı geniş kapsamlı eylemleri vurguladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve diğer BM ajansları, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) kamu desteğinin yanı sıra ITF'nin sendikalar ve üyelikleri ile ilgili çabalarını da kaydetti. Ayrıca Avrupa Komisyonu ile lobi çalışmalarına katıldılar, diplomatik yollar izlediler ve bayrak devletleriyle görüştüler.

Ortak ITF ve JNG bildirisi uzlaştırıcı bir ses tonunu ön plana çıkardı.

“Bizim asıl endişemiz, yorgun, stresli ve çaresiz mürettebatı rahatlatmamak, sadece taşımacılık endüstrisine ve pandemi boyunca profesyonel ve sorumlu bir şekilde çalışan denizcilerin itibarına zarar verecek kazaları veya büyük olayları önlemektir. ‘’

Mevcut küresel sağlık krizinden kaynaklanan, denizcilerin zorluklarına çözüm bulma konusunda çeşitli kurum ve ülkelerle birlikte çalışma çağrısını yenilediler.

Editör: TE Bilişim